Sladoled od kikirikija ☆ Peanut butter ice cream

by - 25.7.13

☆ Heavenly delicious and smooth home made ice cream. 
Kuhate li se? Do kraja tjedna predviđaju da će živa ići do 39°C. Ako radite u uredu bez klime, kao većina nas ovdje, ne treba posebno opisivati kako nam je kada se bliži 16 sati. K tome, upravo me po ovim vrućinama zapalo hodanje po raznim institucijama i, iako su one lijepo klimatizirane, još uvijek ostaje hodanje po vrelom suncu do mjesta gdje je parkiran auto. Radije bih sve obišla pješice jer ništa nije udaljeno, ali nakon samo 5 minuta hoda sva sam u jednoj vodi, kosa mi je mokra i uopće se ne osjećam lijepo. Na sreću, noći su znatno svježije, pa nije loše za spavanje. A po danu, uz ovu ili ovu hladnu juhu, ili sladoled, i vrelinu je lakše izdržati. Ovaj sladoled jedan mi je od najdražih, a u kombinaciji s karamel sladoledom, čini savršen desert. Barem meni. Kalorije nemojte gledati jer možda nisu indikativne: možda zaista ima 6 porcija, a možda i više, jer jednostavno ne znam što je to 1 porcija sladoleda: 1, 2 ili 3 kuglice? I koliko su velike kuglice? Ma, koga briga. Uživajmo u malim, slatkim stvarima.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista 

Porcija: 6
Gotovo za: 8 h 40 min
Složenost: umjerena
Priprema: 3 h 40 min
Hlađenje: 5 h
SASTOJCI:
300 ml mlijeka
170 g šećera
čajne žlice soli
3 jaja
85 g glatkog maslaca od kikirikija
360 g slatkog vrhnja
1 žlica ekstrakta vanilije
4 žlice kikirikija, neslanog, oljuštenog, grubo usitnjenog, za posipati
Komadići gorke čokolade za posipanje

PRIPREMA:
Peanut butter ice cream by Laka kuharica: cook over medium heat
1. Mlijeko, šećer i sol pomiješati i kuhati na srednje jakoj vatri dok gotovo ne zavre. Odmah smanjiti plamen ili posudu kratko maknuti s vatre.
Peanut butter ice cream by Laka kuharica: Beat the eggs
2. Jaja tuči ručnim mikserom oko 2 minute dok ne postanu pjenasta. Pola šalice vrelog mlijeka postepeno, uz stalno miješanje, dodati jajima.
Peanut butter ice cream by Laka kuharica: Add eggs to remaining milk mixture
3. Mješavinu jaja i mlijeka zatim postepeno, uz stalno miješanje dodati preostalom mlijeku.
Peanut butter ice cream by Laka kuharica: Cook over low heat until slightly thickened
4. Smjesu jaja i mlijeka lagano, uz stalno miješanje kuhati na vrlo slaboj vatri oko 3 minute, sve dok smjesa ne postane gušća (kao gusti umak). Maknuti s plamena.
Peanut butter ice cream by Laka kuharica: Whisk in peanut butter
5. Maslac od kikirikija umiješati, miješati dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Odložiti u frižider da se dobro ohladi, najmanje 3 sata.
Peanut butter ice cream by Laka kuharica: Combine cream, vanilla extract, and chilled mixture, stirring with a whisk.
6. Slatko vrhnje i ekstrakt vanilije dodati ohlađenoj kikiriki smjesi, dobro promiješati. Smjesu uliti u aparat za sladoled i miješati 15 - 30 minuta ili dok se ne počne smrzavati (prema uputi proizvođača).
7. Sladoled prebaciti u prikladnu plastičnu posudu, zatim zamrznuti u frizeru. Pet do deset minuta prije posluživanja sladoled izvaditi iz frizera kako bi se lakše vadio žlicom za sladoled. Posuti komadićima kikirikija i čokolade.


Laka preporuka: sladoled je najbolje poslužiti u prethodno rashlađenim staklenim ili porculanskim zdjelicama. Vadite ga vrelom, ali suhom, žlicom za sladoled (namočiti u kipuću vodu, pa obrisati).

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 392 kcal; masti: 25,04 g; ugljikohidrati: 34,01 g; bjelančevine: 9,75 g; kolesterol: 139 mg; natrij: 133 mg; kalij: 268 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

5 komentara

  1. Neshto neobicno za mene, mada mi je kikiriki maslac redovan sastojak u frizideru...

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad pomislim na sladoled odmah se setim tebe i tvojih sjajnih kombinacija... Skinula sam sa neta knjigu Davida Lebovitza Perfect Scoop i planiram da krenem sa kombinovanjem... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Genial me ha encantado lo haré se ve irresistible,saludos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je jako zanimljiv sladoled, prvo izgleda odlično i vidi se da je onaj pravi, kremasti i punog okusa, zatim je od kikirikija koji nije baš tako čest u sladoledu, a meni je upalo u oko da ide i sol koju do sada nisam koristila kod sladolednih pripravaka, definitivno ide na isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši
  5. Mmmmmmm, obozavam kikiriki maslac, super ti je ova kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.