Brancin s komoračem i brokulom ☆ Sea bass with fennel and broccoli

by - 5.7.12

Sea bass with fennel and broccoli by Laka kuharica: light meal full of Mediterranean flavors.
☆ This light meal, full of Mediterranean flavors, is exceptionally satisfying. ☆  
Nedavno smo proveli vikend uz stalne posjete Hitne pomoći: mojem mužu skočio je tlak, nije mogao stajati koliko mu se vrtjelo i bilo mu mučno. Imali smo priliku upoznati sve čari našeg zdravstvenog sistema, no, kako je ovo kuharski blog, neću o tome. Moj muž se grdno prestrašio i od tada ne puši (nikako da prestane). Nije mu bilo lako odmah ići cold turkey, ali oni koji su postali liječeni pušači, tvrde da je tako najbolje. Vidjeti ćemo.
Kao što ste mogli primjetiti iz mojih recepata, prilično pazim što jedemo. Za svaki slučaj progooglala sam o obrocima za hipertoničare na Mayo klinici i zaključila da mogu nastaviti kuhati kao i do sada. Moja jela nisu uzrok tako naglom (ranije nije imao nikakvih problema) visokom tlaku. Svejedno, dogovorili smo se da ćemo u jelovnik uvrstiti više ribe, kako god bilo teško naći dobru svježu ili smrznutu ribu. Tako sam s velikim veseljem kupila ova 3 svježa brancina na čijem je pakovanju bio i datum do kada se trebaju upotrijebiti i to me je (možda krivo) uvjerilo da su ipak svježi. Komorač i brokula su nam poznate zdrave namirnice. Cijeloj kombinaciji dodala sam i sasvim malo krumpirića. Moram priznati da sam i ja jako uživala (ribu volim, ali ne pretjerano) u obroku.

Find this recipe in English on CookEatShare allrecipes Foodista

Porcija: 3
Gotovo za: 55 min
Složenost: umjerena
Priprema: 35 min
Pečenje: 20 min
3 brancina (oko 800 g ukupno), očišćena
1 žlica maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sjeckanog
1 komorač (oko 250 g), narezan na rezance
60 ml bijelog vina
60 ml vode
¼ čajne žlice morske soli
2 glavice brokule, natrgane na cvjetiće

Marinada:
45 ml maslinovog ulja
1 čajna žlica papra, tucanog
Svježi peršin, bosiljak, kopar i menta, sjeckani
Prstohvat soli

PRIPREMA:

Sea bass with fennel and broccoli by Laka kuharica: mix well olive oil, cracked pepper, chopped herbs and salt.
1. Ribu posušiti papirnatim ubrusom izvana i iznutra. Maslinovo ulje papar, začinsko bilje i sol pomiješati u vrlo gustu marinadu. Odložiti.
Sea bass with fennel and broccoli by Laka kuharica: Saute fennel d in olive oil
2. Komorač pirjati na maslinovom ulju 5 minuta. Češnjak dodati, promiješati, pržiti 1 minutu. 
3. Vino, vodu i sol dodati, promiješati, smanjiti plamen i pirjati, polu pokriveno, 15 minuta ili dok komorač ne omekša i poprimi zlatno - smeđu boju. Maknuti s plamena i ohladiti.
Sea bass with fennel and broccoli by Laka kuharica: microwave broccoli in a very little water
4. Brokulu s vrlo malo vode u međuvremenu obraditi 6 minuta na MAX u mikrovalnoj pećnici ili je kratko blanširati u kipućoj vodi. Cvjetići moraju ostati al dente. Ocijediti i rasporediti u oblik za pečenje u kojem će se peči riba. Posoliti.
Sea bass with fennel and broccoli by Laka kuharica: Make 3 diagonal cuts in one side of the fish down to the bone
5. Brancina dijagonalno zarezati do kosti na tri mjesta, samo s jedne strane. Marinadom ispuniti otvore, premazati ribu.
Sea bass with fennel and broccoli by Laka kuharica: Fill the cavity of each bass with the stewed fennel.
6. Komoračem puniti unutrašnju šupljinu svakog brancina. Ako ostane nešto neiskorištenog komorača, dodati ga brokuli.
Sea bass with fennel and broccoli by Laka kuharica: transfer the fish onto the broccoli in the baking tray and bake in an oven
7. Ribu položiti na brokulu i peči u pećnici na 220˚C oko 20 minuta ili dok se meso ribe ne počne lako odvajati od kosti. Prije posluživanja ribu ostaviti da odstoji 2 - 3 minute. 

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost: 305 kcal; masti: 16,23 g; ugljikohidrati: 16,58 g; bjelančevine: 23,74 g; kolesterol: 40 mg; natrij: 335 mg; kalij: 1036 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

15 komentara

  1. Brancine i brokulu volim, ali s komoračem sam na vi.
    Nadam se da će ti se suprugu regulirati tlak i da je ovo bilo samo privremeno stanje uzrokovano paklenim vrućinama. I naravno želim mu da ustraje u odluci da više ne puši.

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko ja pratim ovaj blog, hrana sigurno nije uzrok visokom tlaku. Ali vjerovatno, pušenje i ovo užasno sparno vrijeme je učinilo svoje. Nadam se da će sve biti dobro, a i nešto dobro je izašlo iz toga: prestanak pušenja. Obožavam brancine, komorač baš i ne. Često ih radim na sličan način samo s drugim povrćem...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo je jedan krasan obrok koji bi kod mene mogao biti više puta tjedno na meniju. Ribu sa povrćem volim ,a ti si brancine odlično pripremila. Kod povrća mi se posebno sviđa što si uz brokulu dodala i komorač. Isprobati ću ovo !
    Žao mi je što ste vikend proveli uz Hitnu i što tvoj muž ima probleme sa tlakom. Vjerujem da je svemu uzrok vrućina, pritisak, zasigurno i pušenje , možda i pokoja kavica više, ...., svakako želim mu da ubrzo bude ponovno fit i da se ovakav problem ne ponovi !

    OdgovoriIzbriši
  4. drago mi je što je suprugu bolje. koliko znam tvoj blog, i ja mislim da tvoja hrana nije uzrok tome. I ovo je još jedan prekrasan obrok, ribu u zadnje vrijeme često pečemo s komoračem to mij e super kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  5. mmmmm... odlično!!! Vse sestavine, ki jih imam tudi jaz rada,
    pa tako lepo si spet to pripravila in prikazala. Hvala in Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Drago mi je da ti je suprugu bolje,ali vidiš kakve su to visoke temperature i promjene u zraku.Tvoje kuhanje je stvarno lagano i prekrasni su ti recepti.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ko ne bi puko po ovoj vručini... glavno da mu je bolje.
    Riblji ručak, mogla bi jesti ribu svaki dan, jako mi se sviđa ovo s komoračem, ja ga često tanko naribanog stavljam u salate.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni bi se možda još i svidjelo, ali mislim da bi Timna ne bi oprostila da joj brancina s brokulom sparim :)
    Jako voli ribu i JAKO ne voli brokulu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasno izgleda. Volim tvoje riblje recepte, u zadnje vrijeme se trudimo jesti više ribe pa mi dobro dođe ideja.

    OdgovoriIzbriši
  10. Sta je prava fotka, a ne kao moje!!! Predivno:)!

    OdgovoriIzbriši
  11. Nosotros comemos cada vez más pescado, me estoy haciendo una buena aficionada a este alimento. Tu receta me parece muy rica y sana. Espero que tu marido se encuentre bien y que no tenga problemas que seguro que con lo bien que lo cuidas, se mejorará bastante.
    Besos.

    OdgovoriIzbriši
  12. Upadoh na ovaj tvoj blog cim sam ugledala brancin u naslovu posta... i komorac trenutno vrlo popularna namernica u mojoj ishrani... brancin sam bas pravila pre neki dan, to je zaista ukusna riba, a i jedna od skupljih... interesantno mi je kako si je pravila, jer ja skoro nikad ne pravim ribu sa povrcem, a i vino retko dodajem, obicno ga pijem uz ribu:)
    Ceka me jedan makarel da ga dokrajcim za veceru! Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  13. Una gran idea del pescado relleno excelente receta y saludable,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  14. Vrlo lep recept, ni kod nas nije veliki izbor ribe, uglavnom se moze naci smrznuta a sveza vrlo retko. Tvom suprugu saljem najbolje zelje za sto brzi oporavak i da istraje u nameri i ostavi cigarete.:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Najbolja riba.
    Odličan recept.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.