Nježno otvaranje: kuglice od suhog voća i listića sene ☆ Dried fruit and senna remedy

by - 6.7.11

Dried fruit and senna remedy by Laka kuharica: natural and gentle relief remedy.
☆ Prunes, dried figs, raisins and and senna leaves make this all natural and gentle relief remedy. 
Ovo nije recept za jelo, ali je recept za prirodno pomoćno sredstvo kod probave. Tema o kojoj ne volimo pisati. Međutim, kako je ovih nekoliko postova namijenjeno putnicima na more, u planine ili jednostavno negdje izvan mjesta stanovanja, mislim da će ovaj recept dobro doći. Naime, promjenom klime, stanovanja ili hrane vrlo često dogodi se i promjena probave. Ili trčkaramo ili uopće ne trčkaramo! Za prvu varijantu ima provjerenih i poznatih načina pomoći (dvopek, riža), dok je ova druga varijanta malo teža. Kako je svaki organizam drukčiji, odgovara mu i drukčiji način otvaranja. Ovaj koji predlažem nije originalan, ali je provjeren: djeluje bez zadrške. Svatko treba samo odrediti dozu koja je za njega najbolja. Osim toga, vrlo je ukusan, ne zahtijeva neke posebne pripreme (osim jednom) i dobro putuje. Pojesti se može na plaži, u vlaku, avionu, autu…… Vrlo praktično. Pri tome upozoravam na list sene (listići čaja koji se nabavljaju u apoteci): kako nije preporučljiv svima (zbog grčeva i ostalih neugodnih nuspojava), svatko neka sam procijeni koliko će ga staviti u mješavinu. Za djecu kuglice pripremite bez sene. A evo i koju hranu treba svakako izbjegavati kako do ovakvih problema ne bi ni došlo:

• bijelo brašno
• pasterizirano mlijeko
• sir
• prženu hranu
• slastice i slatke proizvode
• sol
• brzu hranu
• slane grickalice (kao čips)
• govedinu
• vino za vrijeme obroka
• gazirana pića
• kavu
• konzerviranu, fermentiranu ili prerađenu hranu
• hranu s puno celuloze

Au, kako se odreći sira, vina i kave? Ostalo mi i ne spada u nešto što volim, ali, kada bismo se držali ovoga (a trebali bismo), čini mi se da bismo živjeli kao vrlo stari dedeki i bakice. Ili kronični bolesnici. Što mislite?


Find this recipe in English on CookEatShare 

Komada: 40 - 45
Gotovo za: 20 min
Složenost: umjerena
Priprema: 5 min
Oblikovanje: 15 min
SASTOJCI:
200 g suhih šljiva bez koštica
200 g suhih smokava bez peteljki
200 g grožđica

50 - 100 g sušenog lista sene* 
½ cijelog limuna (nešpricanog) 
1 čajna žlica sjemenki anisa, tucanih 
Prstohvat cimeta

* List sene nije preporučljiv za trudnice, dojilje i djecu do 12 godina.


PRIPREMA:
Dried fruit and senna remedy by Laka kuharica: chop all ingredients in a blender.
1. Sve sastojke usitniti u mikseru.
Dried fruit and senna remedy by Laka kuharica: form little balls
2. Smjesu vaditi oblikom veličine ½ žlice, oblikovati kuglice vlažnim rukama (ruke vlažiti po potrebi jer se smjesa lijepi). Oblikovati cca 45 kuglica. Prekriti papirnatim ubrusom i ostaviti da se nekoliko sati suše na zraku . Zatim pohraniti u frižider u čvrsto zatvorenoj plastičnoj posudi.
Dried fruit and senna remedy by Laka kuharica: take 1 or 2 scoops a day
3. Kuglice (1 ili 2) uzimati prema potrebi, najbolje na tašte u jutro ili prije spavanja na večer.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 32 kcal; 0,07 g  masti; 8,35 g ugljikohidrata; 0,34 g bjelančevina; 0 mg kolesterola; 1 mg natrija; 91 mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

4 komentara

  1. Anonimno6/7/11 12:43

    Imamo ovde jedan NZ kuvar ,Edmonds Cookbook" koji je onako biblija u svakoj kuhinji ovde.Oni posvecuju nekoliko stranica bas kuglicama.Moje omiljene do sada su bile od suvih kajsija
    Ovakve nisam probala.Mocno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh, kako volim ovakve stvari. Lekovito tj. zdravo i praktično. Baš dobro izgleda:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ideja za post. Svakako nije tema o kojoj se ne bi trebalo pričati. Kako ja dojim tako ću izbjeći senu, a u slučaju takvih problema meni pomaže jogurt...

    OdgovoriIzbriši
  4. Istina je da ovo nije tema kojoj se rado posvećujemo , ali je svakako potrebno i o ovome progovoriti. Hvala ti za recept za kuglice, ja sam probala neke kocke iz DM-a koje imaju u ove svrhe ali toliko su mi bile ružnog okusa da ih nisam mogla progutati.
    Odricanje od pojedine hrane ? Nisam pobornik i ostajem pri svome stavu da treba jesti sve ali umjereno. Ok, ne baš ono sasvim nezdravo kao čipsevi i slično, ali vino, sir, kava, pa i poneka slastica sa onog popisa,hm, hm, ne bi ih se baš odrekla :). Neka organizam dobije u umjerenim količinama ono što traži, u suprotnom nekako mi se čini da smo bliže kroničnim bolesnicima.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.