Smotanac sa začinima i sirom ☆ Scroll with cheese and herbs

by - 26.12.10

Scroll with cheese and herbs by Laka kuharica: flavorful savory, cheesy scroll very easy to make.
☆ This flavorful savory, cheesy scroll is very easy to make. ☆
Iduće godine, zarekla sam se, idemo od kuće za sve vrijeme praznika! Ovako, svaki dan provodim u kuhinji više nego što je zdravo za dušu i tijelo. Zaista ne volim ustajati u cik zore kako bih na vrijeme stavila peči i kuhati jela kojima treba najmanje tri sata da budu gotova. Purica, na primjer, od koje neću ništa okusiti ili teleća juha koja se isto mora dugo kuhati. S kolačima sam ove godine isto tako nezadovoljna. Ili su mi se (neki, na sreću ne svi) prepekli ili se zalijepili za oblik. Kao da sam pozebla po mozgu i kao da sve radim prvi put. To mi se događa kada nekako nisam ufurana u cijelu priču i ustvari želim dane kada ću bez ikakve žurbe kasno ustati, piti kavu koliko želim, čitati i spremiti ručak kada mi se prohtije! Ha, ha, ho, ho ho! Baš smiješne, puste želje, zar ne? Mislila sam, kada djeca odrastu, neće više biti pritiska, ali nisam računala da će u međuvremenu stasati drugi par djece: moji roditelji. Kako se baš ne osjećaju dobro, na meni je da brinem o tome što će i kada jesti i ostalo. Daleko od toga da su zahtjevni ili dosadni ili bilo što drugo, jer nisu. Ali ja osjećam da im moram ugađati kako bih se barem malo odužila za ono što su oni dali meni. Ja sam ta koja si poistavljam gotovo nemoguće zadatke i tražim savršenstvo. Najteže se nositi s vlastitim kriterijima i nezadovoljstvom kada ih ne ispunim. Dakle, to mi ostaje kao nešto na čemu moram poraditi  iduću godinu. Naučiti opraštati sama sebi. Mislim da većina vas zna o čemu govorim.  Ovaj smotanac nije previše zahtjevan i lako se radi, a što mi je najvažnije, ne treba mu cijelo jutro da se diže, mijesi, premiješava i slično.

Find this recipe in English on Cook Eat Share 

Porcija: 10
Gotovo za: 1 h 05 min
Složenost: umjerena
Priprema: 35 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
Tijesto:
340 g mekog brašna
21 g praška za pecivo
¾ čajne žlice soli
45 g maslaca
160 ml mlijeka
80 ml vode

Posip:
130 g ementalera, grubo ribanog
45 g parmezana ili Grana Padana, ribanog
½ šalice peršina, sjeckanog
1 žlica svježeg origana, sjeckanog
1 žlica svježeg ružmarina, sjeckanog
15 g maslaca, otopljenog


Premaz:
1 žutanjak, umućen
10 ml vode

 
PRIPREMA:
butter rubbed into cake flour
1. Brašno prosijati, zajedno s praškom za pečenje i solju. Maslac utrljati u brašno.
kneaded dough
2. Mlijeko i vodu pomiješati, dodati brašnu, kratko, lagano mijesiti kako bi se dobilo mekano tijesto. Tijesto izvaditi na pobrašnjenu podlogu i lagano mijesiti dok ne postane glatko i elastično.
rolled out dough
3. Razviti u pravokutnik veličine 38 x 28 cm.
mix and combine cheeses and herbs
4. Sireve i začinsko bilje pomiješati za posip.
brush dough with melted butter
5. Otopljenim maslacem tanko premazati razvučeno tijesto, sve do samih rubova.
dough covered with cheese and herb filling
6. Mješavinu sireva i začina ravnomjerno posipati po tijestu.Oštrim nožem nazubljene oštrice, svitak poprečno narezati na 10 približno jednakih koluta.
10 equal rounds
7. Tijesto saviti po dužini u svitak, rubove zalijepiti s malo vode. Oštrim nožem nazubljene oštrice, svitak poprečno narezati na 10 približno jednakih koluta. Posložiti, rezanom stranom prema dolje, u podmazan i papirom za pečenje obložen okrugli oblik za pečenje promjera 20 cm.
Bake until the scroll is firm and browned
8. Žutanjak i vodu pomiješati, smjesom premazati tijesto. Peći na 200ºC oko 25-30 minuta ili dok nije pečen i lijepe, rumene boje.

Poslužiti topao kao samostalni slani kolač ili umjesto kruha uz nareske, jaja i slično.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 239 kcal; 7,8 g  masti; 31,35 g ugljikohidrata; 10,48 g bjelančevina; 42 mg kolesterola; 487 mg natrija; 136 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

13 komentara

  1. Odlicno! Ja sam prije bila zakleta mrziteljica tijesta sa praskom za pecivo, ali od kada sam napravila onu expresnu makovnjacu, promijenila sam misljenje! Probat cu jednom i ove tvoje puzice!

    OdgovoriIzbriši
  2. O draga ja vrlo dobro znam o čemu pričaš jer sam i ja ista takva !!! :-( Šta ćeš - takve smo hihihi :-))) ! Odličan recept !! Izgleda jako ukusno i lako za spremanje ! :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ah, polako moraš i to naučiti, opraštati samoj sebi!
    A ovi smotanci (ime mi je za pet, ja bih rekla pužići ili ružice ali smotanci je stvarno pravo:)) su savršeni, jednostavni i brzi, za moje dečke odlično!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ima dana kada nam stvarno nista ne polazi za rukom, treba se pomisriti sa tim. I naravno ne biti bas previse strog prema sebi! SAvrsenstvo i tako ne postoji.
    Srecni praznici.

    :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Srećni praznici tebi i tvojima !!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas lijepi i mudar post, zamislila sam se malo nad svojom idejom da ce mi biti lakse kad mi djeca odrastu :)
    Puzici izgledaju famozno.
    Sretne i ugodne blagdane ti zelim!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nekako si me posjetila i na mene,kuhala sam i spremala toliko dana prije a za samo onih par sati kad smo se svi našli za stolom ali nema veze.Sve najljepše za blagdane od srca ti želim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ko te ne bi razumio? Svi sebi namećemo neke savršene i gotovo nedostižne kriterije i ne možemo se opustiti i tako je šta god mi sebi poželjeli i sebi obećali. Nema nam spasa dok je tako.
    Ovaj "smotanac" je sve što vilim i kruh i mirisan od začina, naprosto izvrstan.
    Pročitaj dogodine šta si obećala i reci nam jesi li ispunila obećanje, a to što je danas sve pošlo na krivo vjerovatno je rezultat nervoze i preopterećenosti, želim ti da se ipak opustiš.
    Sretni praznici koje slaviš.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kada ovo pročitam, mislim da znam o čemu pričaš. Ja sebi često namećem zadatke koje obavljam s pola snage i onda se pitam što mi je to trebalo :)
    Smotanac je po mom guštu. Samo gdje da nađem svježi origano i ružmarin? Imam samo sušeni... Nije isto ali valja probati.

    OdgovoriIzbriši
  10. E draga, sve mi je to poznato, ali kad dođu unuci, vidjet ćeš onda što te čeka, Moja lutkica primi me za nogu i ne pušta, e da... ljubiš do neba, a pobjegla bi. Nemaš kud, kakvi smo, takvi smo. Uživaj u ovom što imaš i uspori, a smotuljci su ko stvoreni za mene. Dosta mi je slatkiša!

    OdgovoriIzbriši
  11. Joj, to moj muž svake godine iznova mantra. Ja se još držim, ja ne bih još bježala kad su praznici, ali da bih mogla sama sa sobom malo porazgovarati sa sve skupa smanjiti, mogla bih. Apropos roditelja, ( i mojih i njegovih )već su godinama kod mene na Božić, (doduše kod mene je i mužev rođendan u pitanju) jer iako smo svi na par ulica, nekako mi je lakše pripremiti doma i u svome, nego pomagati, pa onda još ići svojoj kući.
    Super su ti ti smotuljci. Fotke sve bolje i bolje!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.