Hladetina ☆ Croatian pork jelly

by - 6.12.18

Croatian pork jelly by Laka kuharica: the texture of this pork jelly is bouncy, the flavor is meaty.
☆ This traditional and inevitable part of the Croatian holiday table has bouncy texture and deliciously meaty flavor. 
Idealno je vrijeme za pripremu hladetine ili kako mi ovdje kažemo – hladnetine. Kuham je samo za nas dvoje i tatu. Iako se smatra nečim posebnim u kulinarstvu, naša djeca je ne vole. Moj muž i ja smo navikli jer hladnetinu jedemo od djetinjstva. Doduše, ja jedem samo jušni dio, a on jede sve! Nekada jako davno znala sam pojesti i koji krti komadić mesa, ali sada skoro da i ne. Kuhati sam je počela tek nedavno. Nije bilo potrebno jer ju je svake zime radila moja mama, a prije nje baka. Od kako mame nema, odlučila sam je raditi sama. Možda će je jednog dana kuhati i moja djeca. No, kada sam se odlučila na taj poduhvat, shvatila sam da nemam baš nikakav recept. Svemoćni Google izbacio je jako malo relevantnih recepata. Pa sam posegnula za dobrom starom kuharicom Mire Vučetić i tu sam našla omjere sastojaka koji baš svi koriste. 

Laka kuharica: old recipe for Croatian pork aspic
Knjiga je iz 1952. g. i moj tata ju je poklonio, vjerojatno kao dar za Novu godinu, svojoj mladoj ženi s bračnim stažem od jedva 6 mjeseci.  Je li Mira pomogla i koliko da mama bude tako dobra kuharica, ne znam. 
Moja hladnetina nije cifrasta, baš kao ni Mirina ili mamina i bakina. Ima masnoće na vrhu – koju ja postružem, a muški ipak pojedu. Ne prašim je crvenom paprikom, ne dodajem joj kuhana jaja, niti išta drugo. Jedina suvremenost je Vegeta jer joj zaista daje bolji okus. Kako je – tako je! 
Hladnetina je prastaro jelo za čiju je pripremu prvi, detaljni recept objavljen davne 1375.g. u Le Viandier, zbirci najpoznatijih recepata srednjeg vijeka. Također je prepuna

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista
 GENIUSKITCHEN
  
Porcija: 8
Gotovo za: 3 h 20 min
Složenost: umjerena
Priprema: 20 min
Kuhanje: 3 h 
SASTOJCI:
2 svinjske nožice, dobro oprane i rasječene
400 g svježih svinjskih kožica, dobro opranih
300 g svježeg svinjskog mesa s kosti (kračica), narezanog na manje komade
1 - 2 svinjska uha (oko 200 g), dobro oprana, po želji
10 zrna crnog papra
1 žlica Vegete ili 1 žlica morske soli
3 lista lovora
300 ml vinskog octa
3 l hladne vode
1 mrkva (80 g), narezana na tanje kolutiće
40 g korijena peršina, narezanog na tanje kolutiće
1 luk, sjeckani

PRIPREMA:
Croatian pork jelly by Laka kuharica: place meat in a large pot with peppercorns, salt and bay leaves.
1. Meso, temeljito obrisano i očišćeno, papar, Vegetu ili sol i lovor staviti u dublju, veću posudu.
Croatian pork jelly by Laka kuharica: Cover with water, add red wine vinegar.
2. Vodom i vinskim octom zaliti meso (neka prekrije meso oko dva-tri prsta).  Juhu zakuhati, zatim smanjiti plamen i kuhati, nepokriveno,oko 1h i 30 minuta. Povremeno šupljikavom žlicom skidati pjenicu s vrha.
Croatian pork jelly by Laka kuharica: Add sliced carrots and parsley root and chopped onion.
3. Mrkvu, korijen peršina i luk dodati napola kuhanome mesu, nastaviti kuhati još 1h i 30 minuta ili dok meso sasvim ne omekša i počne se odvajati od kosti.
Croatian pork jelly by Laka kuharica: strain it through a fine mesh sieve and pour it over the meat.
4. Meso izvaditi iz juhe, odvojiti od kosti (ili ne, prema želji) i jednakomjerno rasporediti u manje, prikladne posude. Juhu u kojoj se kuhalo meso ostaviti da se hladi oko 20 minuta, zatim procijediti. Lovor, papar i povrće baciti. Juhom zaliti meso. 
Croatian pork jelly by Laka kuharica: let them stand overnight outside5. Posude staviti na hladno da se hladetina stisne.

Laka preporuka: ako želite hladetinu poslužiti kao predjelo, meso i juhu hladite u četvrtastoj posudi. Za ukras u juhu možete dodati kolutiće mrkve ili tvrdo kuhanih jaja. Hladetinu, kada se posve stisne, narežite na kocke ili debele kriške i poslužite s integralnim, crnim ili raženim kruhom. Možete posipati slatkom crvenom paprikom.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 108 kcal; masti: 3,32 g; ugljikohidrati: 10,17 g; bjelančevine: 10,31 g; kolesterol: 34 mg; natrij: 1358 mg; kalij: 291 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.