Blizanci od oraha i maka ☆ Croatian walnut and poppy seed dough cake

by - 24.10.14

Croatian walnut and poppy seed dough cake by Laka kuharica: delicious cake ideal for feeding the crowds.
☆ This popular, delicious Croatian dough cake is ideal for feeding the crowds. 
Orehnjača i makovnjača tradicionalni su kolači ovih krajeva. Moja mama pekla je odlično i jedan i drugi kolač: bilo je podosta file, tijesta koliko treba, nisu bili bolesno slatki. Tradicionalno ih je radila za berbu vinograda. Servirani su odmah u jutro, zajedno s crnom kavom i raznim narescima, sirevima i kruhom. Zatim su opet servirani kao desert, poslije tipičnog vinogradarskog ručka: juneći gulaš, pa odojak ili pečena svinjetina, grah i krumpir salata, kruh. Već dugo nemamo trsje (zemljište vinograda je još uvijek tu) i ne beremo grožđe. Danas se pomalo sa sjetom sjećam tih dana, ponajviše što smo svi bili na okupu. Sjećam se onih kojih više nema i otuda ta sjeta. Danas mi je dan za žalovanje, tako to dođe, kada se najmanje nadaš i kada misliš da je zaboravljeno ono što je prošlo. Ali kao što meni najdraži (jedan od) pisac, Meša Selimović kaže:
Kako to obično biva, od mame nisam uzela recept kada sam mogla, a sada je zauvijek kasno. Ovaj ovdje je jedan na koji sam naišla vrlo davno i daje mogućnost da jednim udarcem ubijete dva popularna kolača: zato se zove blizanci. Tijesto je isto, samo se mijenja nadjev.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare

Porcija: 14
Gotovo za: 1 h 40 min
Složenost: umjerena
Priprema: 50 min
Pečenje: 50 min
SASTOJCI:
Tijesto:
400 g brašna, glatkog
1 vrećica instant kvasca
80 g maslaca, otopljenog
50 g šećera
2 žumanjka
¼
čajne žlice soli
Ribana korica 1 limuna
200 ml mlijeka, toplog
100 g maslaca za premazivanje tijesta, otopljenog

Nadjev od oraha:
200 g oraha, mljevenih
100 g šećera
100 g grožđica
Prstohvat cimeta
2
žlice ruma
½ čajne žlice ekstrakta vanilije
100 ml mlijeka, kipućeg


Nadjev od maka:
150 g maka
100 ml mlijeka
½ čajne žlice ekstrakta vanilije
80 g šećera
50 g grožđica
Ribana korica ½ limuna
Prstohvat cimeta

PRIPREMA:

1. Brašno zagrijati u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi. Kvasac umiješati.
 
2. Ostale sastojke dodati i toplim mlijekom umijesiti glatko tijesto. Dobro ga izraditi, ručno ili mikserom, dok površina ne bude glatka i sjajna.
 
3. Tijesto pokriti i staviti na toplo mjesto da se diže i udvostruči volumen.
 
4. U međuvremenu, pripremiti nadjev od oraha: orahe pomiješati sa šećerom, grožđicama, cimetom, rumom i ekstraktom vanilije. Smjesu preliti vrelim mlijekom, dobro promiješati da se svi sastojci sjedine. 
5. Za nadjev od maka, mak kratko prokuhati u mlijeku. Ekstrakt vanilije, šećer, grožđice, limunovu koricu i cimet dodati i dobro promiješati da se svi sastojci sjedine.
6. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj površini razviti na 1 cm debelu, pravilnu četvorinu.
7. Otopljenim maslacem (100 g) namazati četvorinu, zatim je do polovice premazati ohlađenim nadjevom od oraha, a drugu polovicu premazati nadjevom od maka.
8. Svaku polovicu saviti do sredine i sastaviti.
9. Svitke pažljivo prenijeti na podmazani lim za pečenje (cca 35 x 20 cm). Kolač ostaviti 10 minuta da odmara u limu prije pečenja; peči u pećnici na 200°C oko 50 minuta.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 423 kcalmasti: 20,94 g; ugljikohidrati: 52,84 g; bjelančevine: 7,64 g; kolesterol: 54 mg; natrij: 140 mg; kalij: 266 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Dobra ideja, izgleda odlično. Nikoli še nisem uporabila mak v sladicah, imam ga že nekaj časa 2 vrečki v omari, mogoče je sedaj pravi trenutek da ga porabim.
    lep pozdrav
    Ljuba

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjećanja nas znaju ražalostiti, ali nas često i drže da idemo dalje i bolje. Lijepo je i tvoje sjećanje i iz njega si izvukla ove odlične kolače, volim ove starinske koji su uvijek baš onako po mjeri. Odlična su oba punjenja, a ja nekako uvijek prvo posegnem za makom.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.