Gorko-slatki čokoladni puding ☆ Bittersweet chocolate pudding

by - 12.7.11

Bittersweet chocolate pudding by Laka kuharica: sinfully delicious homemade dessert.
☆ This is a sinfully delicious homemade dessert. ☆
Evo još jednog brzinskog deserta za one koji kuhaju na ljetovanju, ali i za nas koje smo ovdje po ovim pasjim vrućinama. Sve što uključuje uključivanje pećnice nastojim izbjeći. To se posebno odnosi na deserte. Iako osobno smatram da je hladna, slatka lubenica ovih dana najbolje osvježenje, znam da treba i nešto konkretnije. Pa evo, običan puding, ali domaći. Netko će reći: „Puding, ništa posebno. Ima kupovnih, i to svih vrsta i aroma!“ Slažem se. No, ovakav domaći napravi se jednako brzo, a razlika je u tome da točno znamo od čega se sastoji, te da ne sadrži razna punila, bojila, umjetne arome i slične neizbježne dodatke svakog prerađenog ili praškastog proizvoda. Sladak je onoliko koliko želimo. K tome je okus domaćeg pudinga zaista poseban: pun i zaokružen. No, nije onako čvrst kao kupovni, ali to mu i ne treba biti mana: može se jesti kao puding ili kao krema - ako ga jedemo toplog, na primjer zimi.

Find this recipe in English on Cook Eat Share Foodista

Porcija: 4 - 6
Gotovo za: 15 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Kuhanje: 5 min
SASTOJCI:
500 ml mlijeka
1 jaje
2 žlice kukuruznog škroba
35 g kakao praha
100 g šećera
⅛ čajne žlice soli
30 g maslaca
2 čajne žlice ekstrakta vanilije


PRIPREMA: 

1. Mlijeko i jaje mutiti pjenjačom 2 - 3 minute.
add milk and eggs mixture to the dry ingredients
2. Mješavinu mlijeka i jaja postepeno dodati suhoj mješavini kukuruznog škroba, kakao praha, šećera i soli. Stalno miješati kako se ne bi stvorile grudice.
cook the pudding
3. Smjesu zagrijavati, uz stalno miješanje, na srednje jakoj vatri sve dok ne zakuha. Kuhati 1 minutu, zatim maknuti s vatre.
add butter and vanilla to the mixture
4. Maslac i ekstrakt vanilije dodati pudingu, miješati dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.
pour pudding into the mould cups
5. Puding rasporediti u prikladne kalupe isprane hladnom vodom (puding se lakše vadi).
serve cool or warm pudding
6. Poslužiti u posudici ili izvan nje, mlak ili hladan (ako ga ne pojedete prije no što se ohladi!).


Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 336 kcal; 11,61 g  masti; 51,05 g ugljikohidrata; 6,1 g bjelančevina; 74 mg kolesterola; 205 mg natrija; 335 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

14 komentara

  1. Nisam na letovanju.nisam na zimovanju..negde sam tu izmedju..na kisovanju:)Ali za brzi puding od cokolade uvek imam vremena.Volim ovakve oblike suda u kojima se nesto spremi;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se s tobom da je bolje jesti ono za šta znaš od čega je točno napravljeno! Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako fino izgleda! Zapisujem!!! Ja inače obožavam puding od čokolade, pa i kad nema ništa konkretnije puding uvijek prolazi! :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Kalupici su jako slatki i uvek je bolje spremiti nesto domace ako ima vremena... eto nije mi palo na pamet ranije da napravim domaci puding, a najvise volim bas od cokolade, pa kad pravim onaj iz kesice, obavezno na kraju dodam i pola table prave cokolade (oko 50 g) zbog arome i boje...a evo, sad cu moci da isprobam u kucnoj reziji, hvala puno na recepticu!;))

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma kakav kupovni puding, ovo je prava stvar. Ja volim kada je kremast, a ne onako prezelatinast. Bookmarkovano!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan puding ! U svakom slučaju sam za domaće varijante i ovaj recept preuzimam. Kupovni puding ne pamtim kada sam napravila , to mi je čisti aromatizirani prašak i baš mi se i ne sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja često kuvam deci kupovni puding, najviše volu od vanile i čokolade, nisam nikada pravila home made verziju ali mogla bih probati!

    OdgovoriIzbriši
  8. Otkako sam prvi put napravila puding, ne kupujem ga više. Meni je puno bolji domaći, i slažem se s tobom, onda se zna šta se jede. Recept je odličan, obavezno isprobavam! Hvala na receptiću!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je recept po našem guštu. Modlice su slatke i dekorativne!
    P.S. što se tiče kolača iz slastičarne, mi ih ne jedemo jer nam nisu fini kao oni domaći :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Muy rico este delicioso postre!
    Me ha encantado
    ¡Saludos!

    OdgovoriIzbriši
  11. Isprobala sam ga i oduševljena sam :) Nema više kupovnog :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je'l da je dobar? I imaš pravo, zašto više kupovati?

      Izbriši
  12. Ok, Vi ste pobornik teorije da je bolje domaće od kupovnog (apsolutno se ne slažem s tim al nije bitno).
    No, nikako mi nije jasno kako Vi znate čega ima u sastojcima koje koristite?! Ne znam raspolažete li Vi nekim vidovnjačkim sposobnostima, ili ste intuitivni više od nas ostalih, kako znate čega sve ima u kukuruznom škrobu, mlijeku, maslacu, šećeru, kakau itd?
    Možda sam ja glupa, ali ja nemam pojma što je sve natrpano u te proizvode, Ima na ambalaži navedeno od čega se proizvod sastoji, ali ja smatram da se sastoji i od stvari koje nisu navedene; ali Vi zbog Vaših vidovnjačkih sposobnosti očito znate što se sve točno nalazi u svakom proizvodu; svaka čast!
    Na temelju toga što je u procesu proizvodnje svašta natrpano u mlijeko, maslac, kakao itd. smatram da taj domaći puding nije ništa "zdraviji" od kupovnog.
    Kad ste tako opsjednuti tom zdravom prehranom, čudi me da upotrebljavate bijeli šećer. Iako se Vi tu busate u prsa s tim kako je to divni domaći zdravi puding, drugi pobornici zdrave prehrane bi Vam popili mozak zbog bijelog šećera u receptu.
    A što se samog pudinga tiče, probala sam ga i činjenica je da nema veze s kupovnim. U redu, nekome ja ta nesretna domaća varijanta valjda bolja, ali ja ću se radije držati kupovnog pudinga. Ionako ne znam od čega se sve sastoji ni kupovni kao ni taj Vaš domaći puding rađen od kupovnog mlijeka, maslaca, škroba, kakaa - ja nemam doma imanje i pripadajuće pogone za proizvodnju škroba, maslaca, kakaa itd. da bih mogla reći da sam te sastojke ja proizvela i da znam točno od čega se sastoje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko žući! Zgodno je kada komentatori ne komentiraju (jer nisu ni pročitali) ni post ni recept, već nešto samo njima poznato. Iako sam mogla ovaj "komentar" i ne objaviti (kao anoniman, Blogger ga automatski najprije šalje na odobrenje), objavila sam ga s obzirom da je toliko promašen da upravo zabavlja.

      Izbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.