Hemingway-eva pastrva :: Hemingway's trout

by - 31.1.10

//Trout prepared in the same way Hemingway used to prepare it.//

Svi znamo za Ernesta Hemingwaya. Obožavala sam njegove knjige, posebno Zbogom oružje, ali i Za kime zvono zvoni i Starac i more. Sviđale su mi se njegove kratke i koncizne rečenice, njegovi vrlo obični junaci. O njemu nisam znala da ga je majka, gotovo do tinejdžerske dobi, oblačila kao djevojčicu i zvala ga Ernestine. Samo dva mjeseca godišnje, kada je išao na ljetovanje u dječački kamp, mogao se oblačiti kao muško. Možda je to razlog što su njegovi ženski likovi tako životni – i on je živio kao žena! No, Hemingway je bio i pasionirani lovac. Između ostaloga, volio je pecati. Ovo je, navodno, način na koji je spremao ulovljene pastrve. Sigurna sam da su njegove bile puno bolje s obzirom da je lovio „divlje“, a mi danas najčešće možemo kupiti samo uzgojene. Kako bilo, zamišljam ga u pomalo rustikalnoj brvnari, negdje u divljini, u šumi, nedaleko neke brze rijeke, kako spravlja ove pastrve. Još uvijek trijezan i još uvijek dobre volje.

Porcija: 4 
Gotovo za:25 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 15 min
SASTOJCI:
4 pastrve
2 mlada luka
1 žlica sjeckanog peršina
1 žlica limunovog soka
Malo papra i soli
4 -6 tankih režnjeva slanine
½ - 1 šalice pšenićnog i kukuruznog brašna, pomiješanog s malo soli
2 - 3 žlice maslaca

PRIPREMA:

1. Mladi luk narezati na kolutiće i pomiješati s peršinom, limunovim sokom i paprom. Unutrašnjost pastrve natrljati solju i popuniti mješavinom mladog luka.
2. Slaninu peči dok ne postane smeđa u većoj tavi. Kada je reš pečena, izvaditi je na papirnati ubrus i odložiti. Masnoću od pečenja slanine ostaviti u tavi i dodati maslac.

3. Pastrve uvaljati u smjesu brašna, kukuruznog brašna i malo soli.

4. Maslac zagrijati na slaboj vatri, staviti pastrve da se peku. Ribu peči oko 5 minuta sa svake strane, ovisno o debljini pastrve.
5. Pečenu slaninu prstima „namrviti“ i posipati po pastrvama ili rasporediti u njihovu unutrašnjost.

Uvjeti komentiranja*Comments Policy

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.

Instagram