Zašto su „Male tajne…“ još uvijek najbolje

by - 15.10.09

Na TV – u ima nekoliko emisija koje se, na ovaj ili onaj način, bave kuhanjem ili hranom. Svaka je drukčija, samo jedna uključuje stručne kuhare, nekoliko ih je u kategoriji kuharskih natjecanja, a jedna je pretenciozna „kajgodarija“. Natjecanja mogu biti zabavna, ali nisu vrijedna kao mogući izvor recepata koje zaista možemo uključiti u svoje jelovnike. S druge strane, jela koja su se nekada jela, uz manje ili više zanimljive priče, nisu nešto za što imamo vremena i volje. Iako, uvijek je lijepo vidjeti kako kuhaju profesionalci. I na kraju, tu je vrhunski bastard kuhanja, pretenciozna kuharica koju su stvorili mediji i naklonjeni novinar. Tu se ne može ništa naučiti, a ni vidjeti. Bez veze.
No, neke emisije, kako god davno bile snimljene, konceptualno ostaju savršene. Ne želim ulaziti u povijest nastanka emisija „Male tajne velikih majstora kuhinje“, što je sigurno zanimljivo, već u format i sadržaj. Format – kratka emisija, jednom tjedno, u udarnom terminu. Recept iz emisije nalazi se, drugi dan, u TV magazinu. Sadržaj – poznati kuhari ili osobe uz pomoć profesionalnog kuhara, spremaju svoje omiljeno jelo. Kratko, slatko i dobro! Mislim da bi Podravka napravila pravi hit s ponavljanjem tih emisija – stasale su nove generacije! Nevjerojatno koliko su „Male tajne….“ avangardne: jednostavni, svakodnevni, laki recepti, kratka demonstracija i privlačna lica. Za filozofske rasprave o krumpiru i rajčici, kumicama s placa ili prehrambenim navikama Ilira vremena imaju jedino penzioneri (i to oni prikovani za kuću). Za nas ostale vrijedi „reci, pokaži, zapiši i zbriši (u život)“!
Evo jedne stare emisije, a idući puta objaviti ću odličan recept objavljen u Studiu.


Još uvijek gladni?

1 komentara

  1. Obožavala sam ih čak i mnogo prije nego sam shvatila da volim hranu i kuhanje. Danas joj niti jedna emisija nije ni blizu, iako je meni i Barbieri, barem sa svojim pričama vrlo drag.
    Ono što mi kod njega smeta, a vjerovatno i većinu gledatelja, jeste njegovo neprestano isticanje vlastitog gospodskog porijekla. A čujem i da je Makaranima njegov lik prilično mrzak.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.