Spätzle

by - 3.10.09


Spätzle, doslovce prevedeno s njemačkog, znači "mali vrabac". Špecle ili ljevanci su tradicionalno njemačko jelo, tjestenina koja izgleda kao deblji rezanci, a radi se od brašna, jaja, vode ili mlijeka i soli. Tijesto može biti dovoljno čvrsto da se može razvaljati i rezati na male komade ili tako mekano da se protiskuje kroz cjedilo s velikim rupama. U Njemačkoj špecle poslužuju kao prilog, slično kao krumpir ili rižu, uz umake. Često se pripremaju i u tavi, uz maslac i luk.
Ovdje je osnovni, posuđeni, recept za špecle, a posuđeni  video clip zorno prikazuje kako napraviti domaće špecle.

Porcija: 4
Priprema: 25 min



Gotovo za: 35 min
Kuhanje: 10 min



Složenost: lako





SASTOJCI:
6 jaja 

500 g oštrog brašna, prosijanog
200 ml mineralne vode
Prstohvat morske soli

PRIPREMA:

1. Prosijano brašno, jaja i sol pomiješati. Rukom, ručnim mikserom ili drvenom kuhačom umijesiti tijesto bez kvržica. Kada počne kliziti s prstiju ili metlica miksera, znači da je postignuta željena konzistencija (tijesto je glatko, gusto i ljepljivo). Ostaviti da odstoji 10 minuta.
2. Dio tijesta uliti u cjediljku za špecle s krupnijim rupicama, protisniti u kuhajuću posoljenu vodu, da se cijede kao rezanci. Ponavljati dok se smjesa ne potroši.
3. Kada ljevanci isplivaju na površinu pokupiti ih šupljikavom žlicom i na kratko spustiti u posudu s hladnom vodom. Ocijediti i pripremiti prema želji.

Poslužiti kao prilog raznim mesnim jelima ili samostalno jelo.


Uvjeti komentiranja*Comments Policy

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.