Poznati francuski sirevi

by - 17.10.09

Poznati francuski sirevi. Ementaler, roquefort, camembert. brie. Famous french cheeses.

Charles de Gaulle je svojedobno rekao: "Kako možete upravljati zemljom koja ima 246 vrsta sireva?" ("Comment voulez-vous gouverner un pays qui a deux cent quarante-six variétés de fromage?"). Znamo kako je upravljao, no ne znamo da li je probao svih 246 sireva. No, to je bilo davne 1962.g. Danas Francuska i službeno ima više od 400 vrsta sireva, možda čak i 1000. Vjerojatno ne postoji zemlja koja nudi takvu kreativnost u proizvodnji sira. Uniformiranost okusa industrijski proizvedenih sireva kao da nije zahvatila francuske sireve. Francuski sirevi su, zbog tradicije, majstorstva i strogo čuvanih receptura još uvijek pojam vrhunskih sireva i rajska su poslastica zaljubljenika u sireve.
Ovdje sam izdvojila samo one "velike" sireve s kojima se najčešće susrećemo u raznim receptima i koje (tj. njihove inačice) možemo eventualno kupiti u našim dućanima po pristupačnim cijenama. Ima još jedan vrlo zgodan citat Brillat-Savarin: "Obrok bez sira je kao ljepotica bez oka." ( "Un repas sans Fromage est une belle à qui il manque un oeil."). Pa tko voli, nek' izvoli!

Brie (de Meaux)


Uz Camembert možda jedan od najpoznatijih francuskih sireva. Moguće ga je naći u supermarketima širom svijeta. Brie je mekani sir iz Ile-de-France. Spravlja se još od srednjeg vijeka. Ovaj blagi, kremasti sir od kravljeg mlijeka obožavali su svi, uključujući i kraljeve. Laganog je voćnog mirisa, koji, ako sir odstoji, blago podsjeća na lješnjake. Odlično se slaže s voćem i šampanjcem.

Camembert

Jedan od najpoznatijih francuskih sireva, Camembert je relativno noviji sir - datira tek iz 18. stoljeća! Nazvan je po selu u Normandiji gdje je prvi puta proizveden. Ima čast biti najkopiraniji sir na svijetu. Delikatno slankastog okusa odlično se slaže s voćem i orasima.

RoquefortOvaj jaki, plavim "venama" protkani, ovčji sir prvi je od francuskih plemenitih sireva koji je dobio AOC pečat. To znači da se ovim imenom mogu kititi isključivo sirevi koji dozrijevaju u prirodnim spiljama Mont Combaloua blizu Roquefort-sur-Soulzonod. Francuzi ga još zovu i "kraljem sireva" zbog njegovog jakog, aromatičnog i slanog okusa. Odlično ide s raznim orašastim plodovima i smokvama, uz čašu muškata ili porta.

Ementaler


Ovaj sir potječe iz Švicarske, a proizvodi se i u Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj. Tamo se smatra jednim od "najlakših" francuskih sireva. Ako u Francuskoj naručite sendvič sa sirom, gotovo je sigurno da će sir biti ementaler.

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.