Rozita salata od špinata :: Rozita's spinach salad

by - 3.2.10


U našoj familiji nitko ne voli kuhani špinat, dok ga svi volimo kao salatu. Ideju mi je dala gazdarica kod koje sam stanovala na studiju, a koju sam zvala Rozita. Rozita nam nije dopuštala, osim kuhanja jaja, nikakvo drugo kuhanje u svojoj velikoj i praznoj kuhinji. Ona je često znala jesti salatu od špinata i tvrdo kuhanih jaja, pa sam i ja to probala i jako mi se svidjelo. Dolac nam je bio na nekoliko koraka, a svježeg i jeftinog špinata uvijek je bilo za kupiti. Rozita je više vremena provodila u stvarnim ili izmišljenim svađama sa Žuži Jelinek (obadvije su šivale) nego u kuhinji. Živjela je u zaista velikom stanu i stalno se pakirala u neki manji, no u tom stanu je i umrla, nedugo nakon mog odlaska i puno prerano. Bila je mušičava, ali dobra gazdarica. Hranila se vrlo zdravo i redovito je radila stoj na glavi i pješačila do Sljemenskog tunela. Njoj u čast ovu finu salatu nazvala sam njenim imenom.

Porcija: 2 - 3
Gotovo za: 20 min
Složenost: lako
Priprema: 15 min
Prženje: 5 min
SASTOJCI:
Preljev:
1 žlica senfa
Sok ½ limuna
6 žlica maslinovog ulja
Sol i papar
12 tankih ploški pancete ili dimljene slanine
200 g mladog špinata, opranog, očišćenog i natrganog (ako je potrebno) na manje komade

PRIPREMA:

1 Senf, sok limuna i maslinovo ulje dobro pomiješati, posoliti i popapriti. 
2. Ploške pancete pržiti na umjerenoj vatri dok ne postanu hrskavo-smeđe. Izvaditi ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak masnoće i pustiti da se malo ohlade.
3. Pečenu pancetu narezati škarama na manje komade.
4. Špinat staviti u zdjelu za salatu, pancetu posipati po lišću i sve preliti preljevom od senfa. Salatu promiješati kako bi svaki list bio prekriven preljevom.

Uvjeti komentiranja*Comments Policy

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.

Instagram