Rozen torta ☆ Rozen cake

by - 19.12.16

Rozen cake by Laka kuharica: celebrate the upcoming holidays with this wonderful and heavenly delicious cake.
☆ Celebrate the upcoming holidays with this wonderful and heavenly delicious cake. 
Pravo je vrijeme za ovaj kolač jer će vam trajati od Božića do Nove godine (naravno, ako sve odmah ne pojedete!). Odličan, vrlo detaljan recept našla sam kod Jelene na njezinom divnom blogu foodforthought. Ona je ovu tortu radila poprilično davno i ne znam kako mi je promaknula. Njezine kore su domaće i sigurna sam sam da su daleko bolje nego kupovne, ali meni se nije zafrkavalo i gubilo previše vremena. Torta ionako zahtijeva puno stajaćeg vremena, pa nije od onih koju možete na brzinu spremiti kad vam dođe! Dakle, kombinirala sam Jelenin recept s onim na pakovanju, ali sam se ipak držala Jelene, pa isto preporučam i vama. Jedino sam šećer za glazuru prepolovila. Međutim, torta zaista nije bolno slatka kako bi se moglo činiti. Šećer nikako ne možete smanjiti jer vam, kod kreme, šaum jednostavno neće biti dovoljno čvrst, a slično je i s glazurom. No, torta je božanstvena i zaista se isplati raditi. 

Find this recipe in English on FOOD CookEatShare allrecipes 

Porcija: 18
Gotovo za: 20 h 
Složenost: umjerena
Priprema: 50 min
Hlađenje: 19 h 
SASTOJCI:
Krema:
300 g mljevenih oraha
250-300 ml vrelog mlijeka
250 g maslaca sobne temperature
5 bjelanjaka (M) 
250 g šećera u prahu
20 g vanilin šećera (2 vrećice) 

Toplo mlijeko za prskanje kora

Glazura:
2 bjelanjka sobne temperature 
250 g šećera u prahu
40 ml suncokretovog ulja
5 čajnih žlica limunovog soka (oko 25 ml) 
1-3 kapi crvene boje za kolače

PRIPREMA:
1. Vrelim mlijekom popariti mljevene orahe: mlijeko, žlicu po žlicu,  dodavati orasima sve dok se ne dobije gusta kaša. 
Rozen cake by Laka kuharica: cream the butter, add walnut paste.
2. Maslac pjenasto izmiješati mikserom, dodati poparenim orasima i miješati još malo dok se smjesa ne ujednači. 
Rozen cake by Laka kuharica: whisk the egg whites, adding the icing and vanilla sugar.
3. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, postepeno umiješati šećer u prahu. Snijeg dodati smjesi oraha i maslaca i lagano miješati kuhačom sve dok se smjesa ne ujednači. 
Rozen cake by Laka kuharica:  divide the walnut filling into 7 equal parts.
4. Kremu podijeliti na jednake dijelove u 7 čaša ili posudica. 
Rozen cake by Laka kuharica: sprinkle the first cake crust with a little warm milk, spread the 1/7th of the filling over it, repeat.
5. Prvu koru torte postaviti na ravnu podlogu (tacnu ili slično). Poškropiti sa sasvim malo mlijeka, odmah premazati sedminom pripremljene kreme. Proces škropljenja i mazanja kora ponoviti s preostalih 5 kora, a zadnju (najbolju) ostaviti kao najgornju.
6. Papir za pečenje staviti preko torte, na to staviti tacnu opterećenu teškim predmetom (konzerve ili trajno mlijeko i slično). Ostaviti na hladnom mjestu najmanje 12 sati kako bi se kore dobro povezale. Prije glaziranja torta treba odstajati na sobnoj temperaturi barem 3 sata.

Rozen cake by Laka kuharica: for the pink glaze whisk the egg whites into stiff peaks.
7. Za glazuru bjelanjke istući u čvrsti snijeg, odvojiti 1-2 žlice sa strane. Šećer u prahu, ulje, sok limuna i boju za kolače dodati pjeni od bjelanjaka, miješati mikserom dok se ne dobije gusta, ujednačena smjesa. Ako smjesa nije jako gusta i sjajna, dodati preostalu pjenu od bjelanjaka, te malo šećera u prahu.
8. Glazuru odmah ravnomjerno razmazati po gornjoj kori širokim nožem provučenim kroz vrelu vodu (da se glazura lakše i bez ostataka razmaže).
9. Tortu odložiti na nekoliko sati u frižider, zatim rezati na jednake, manje pravokutnike.

Laka preporuka: torta traje jako dugo, odlična je i nakon 10 dana u frižideru, a možete je i zamrznuti.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 301 kcal; masti: 20,39 g; ugljikohidrati: 26,93 g; bjelančevine: 4,18 g; kolesterol: 34 mg; natrij: 183 mg; kalij: 111 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Oštrim se da ponovo pravim Rozenku, jer sam se nešto sludela prošli put, pa sam zabrljala kod razdvajanja jaja za kore. Grešku sam bila shvatila tek kada kore nisu bile nešto prepoznatljivo. Ipak, i takva je bila prihvatljiva, ali sam napravila nedopustivu pauzu, pa bi sada trebalo ponovo napraviti, ali pravilno.
    Ova tvoja Rozen torta izgleda fino i sočno i moram priznati da bi mi baš sada prijalo parče, čak iako sam sinoć bila na slavi sa svim ićem i pićem ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Esta torta sí me gustaría hacer es una delicia se ve estupenda.laka te deseo muchas bendiciones felices fiestas,abrazos.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.