Čokoladna šifon torta sa slanom karamel kremom ☆ Chocolate chiffon cake with salted caramel cream

by - 7.12.15

Laka kuharica: Chocolate chiffon cake with salted caramel cream. Deep, moist chocolate chiffon torte filled with fluffy caramel buttercream and covered with dark ganache.
☆ Deep, moist chocolate chiffon torte filled with fluffy caramel buttercream and covered with dark ganache
Tortu sam radila za već tradicionalnu dvostruku proslavu kćerkinog rođendana i naše godišnjice braka. Također, već tradicionalno, nemam fotke pripreme jer jednostavno nisam u stanju slikati cijeli proces koji se najčešće odvija u večernjim satima dan ranije. Previše je toga što moram obaviti da bih sve usporavala slikanjem. Međutim, kolač se zaista jednostavno radi, pa neće biti problema što koraci nisu ilustrirani.
Ovo je savršena torta za sve one koji vole slatko-slankaste okuse u kolačima. Neki zaziru od soli u slasticama, ali dokazano je da ona pojačava aromu i okus čokolade, kakaa i raznih krema. Zato preporučam da se odvažite ako ste do sada bili neodlučni. Vrlo blago slankasta karamel krema savršeno se slaže sa čokoladnim okusom biskvita. Sve je dodatno nadopunjeno ganache-om od gorke čokolade. Sočno, moćno i taaaako lako za pojesti!
A sada nešto o šifon kolaču i zašto je on malo drukčiji od ostalih biskvitnih kolača. Šifon biskvit izumio je 1927. Harry Baker, kalifornijski prodavač osiguranja koji je postao ugostitelj. Skoro 20 godina pekao je šifon kolače za holivudske zvijezde, a onda je prodao recept. Tek tada je kolač dobio naziv šifon. Promoviran je kroz Betty Crocker brand gotovih smjesa za kolače i jedno su vrijeme šifon kolači bili pravi hit. To je ustvari vrlo lagana i pjenasta kombinacija nekoliko vrsta biskvita. Posebnost leži u tome što se priprema s uljem, a ne s maslacem. Zbog visokog sadržaja ulja i jaja vrlo je vlažan i mekan, te se ne suši ili postaje tvrd kao biskviti s maslacem. Dodaju mu se razne arome jer je sam po sebi neutralnog okusa, a također voli i sve vrste krema. Dakle, šifon biskvit je odličan izbor za posebno finu tortu!
I na kraju evo što ću idući put napraviti drukčije: kolač ću pokušati prerezati na tri dijela, te slijedom toga udvostručiti karamel kremu.
Ako na torti vidite nešto kao kapljice vode, to je ustvari cvijet soli kojim sam posipala tortu. No, čim je torta došla u toplu prostoriju, pahuljice soli jednostavno su postale – kapljice. Znači, posipanje ide neposredno prije posluživanja.

Porcija: 8 - 10
Priprema: 20 min



Gotovo za: 1 h 40 min
Kuhanje: 1 h 10 min



Složenost: lako




SASTOJCI:
7 velikih jaja, žumanjci odvojeni od bjelanjaka
125 ml suncokretovo ulje, + za podmazivanje
300 g šećera
2 čajne žlice ekstrakta vanilije
50 g kakao praha
300 g brašna
1 čajna žlica sode bikarbone
1 čajna žlica soli


Slankasta karamel krema:
250 g svijetlog smeđeg šećera
150 ml slatkog vrhnja
½ čajne žlice soli
140 g maslaca sobne temperature

Ganache:
250 ml slatkog vrhnja
250 g tamne čokolade (min 70% kakao dijelova), sitno sjeckane ili ribane
Malo krupne morske soli ili cvijeta soli, za ukrašavanje

PRIPREMA:

1. Ulje, žumanjke, šećer, ekstrakt vanilije i 200 ml vode miješati u većoj posudi dok se dobro ne sjedine.
2. Kako prah prosijati u smjesu, miješati dok smjesa ne postane glatka.
3. Brašno, sodu bikarbonu i sol pomiješati, lagano umiješati i sjediniti sa kakao smjesom. 

4. Bjelanjke istući u čvrst snijeg i postepeno umiješati u smjesu s kakaom. Nakon svakog dodavanja lagano sjediniti sa smjesom.
5. Smjesu uliti u namazan i papirom za pečenje obložen okrugli duboki kalup za torte promjera 25 cm. Kalup sa smjesom dva puta malo podići u zrak i naglo spustiti na radnu površinu kako bi se odstranili zračni mjehurići (džepovi) u smjesi. Peči u pećnici na 160°C oko 70 - 80 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.  Nakon sat pečenja, u slučaju da kolač previše tamni, pokriti folijom.
6. Kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti da se 10 minuta hladi u kalupu, zatim premjestiti na žičanu podlogu i odstraniti papir za pečenje. Posve ohladiti.
7. Za slanu karamel kremu smeđi šećer, slatko vrhnje i sol zagrijavati sve dok se šećer posve ne otopi. Kuhati nekoliko minuta, zatim ostaviti da se u potpunosti ohladi. Maslac pjenasto izmiješa, dodati ohlađenoj smjesi vrhnja i šećera i nastaviti miješati dok smjesa ne postane gusta i pjenasta. Odložiti u frižider do trenutka upotrebe.
8. Za ganache slatko vrhnje zagrijati do vrenja, odmah maknuti s vatre i preliti po čokoladi. Ostaviti da se čokolada otopi, lagano promiješati da se dobije glatka i sjajna smjesa. Ohladiti na sobnoj temperaturi dok ne bude dovoljno gust za premazivanje torte.
9. Ohlađeni biskvit uzdužno prerezati po pola, donju polovicu premazati karamel kremom, pokriti drugim dijelom biskvita i sve premazati ganachem. Ukrasiti i po želji posipati cvijetom soli.
Čuvati na hladnom mjestu (može i nekoliko dana).

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 822 kcalmasti: 42,73 g; ugljikohidrati: 100,89 g; bjelančevine: 10,55 g; kolesterol: 205 mg; natrij: 665 mg; kalij: 344 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

6 komentara

  1. Sretna i godišnjica i rođendan. Torta divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Srećni jubileji!
    Torta jako otmeno izgleda, zaista.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čestitam rođendan i godišnjicu braka, sretno ! A torta me zainteresirala na prvi pogled i na prvo čitanje, krasna je , prava slavljenička, rado ću je i isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda socno i mocno, srecan rodjendan i godisnjica... dekoracija na vrhu je posebno zanimljiva.:)))

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.