Pastrva umotana u slaninu ☆ Trout wrapped in bacon

by - 6.2.14

Trout wrapped in bacon by Laka kuharica: the blanket of bacon keeps the fish moist and adds flavourful.
☆ The blanket of bacon keeps the fish moist and adds flavour at the same time.☆ 
Ribu jedemo sve rjeđe jer je, sada kada možemo do nje češće nego prije, jako, jako skupa. Barem one vrste koje volimo. Pastrve su još u redu što se cijene tiče, iako nisu moj prvi izbor. Ostali ih vole. No, ne znam kako vama, ali meni je uvijek problem kako ih pripremiti. Postoji vječita mogućnost ribu jednostavno baciti u tavu na ulje, ali to mi se čini dosadno i bez veze. Zato stalno smišljam nešto novo i drukčije. Primjetit ćete da od češnjaka nema ni č – ne treba ga baš u svakoj ribi ili jelu koje miriši po ribi. Također, peršin je samo za garniranje, a pravi začin je svježi timijan kojeg ima skoro uvijek za kupiti u tegli. Špek ili slanina daju posebnu aromu ribi jer se sokovi, kroz kožu, tokom pečenja upiju u meso. O tome da je jako fino jesti hrskave komadiće slanine s mekim ribljim mesom, ne treba posebno govoriti.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista allrecipes

Porcija: 4
Priprema: 15 min



Gotovo za: 30 min
Pečenje: 15 min



Složenost: lako



SASTOJCI: 
4 pastrve, očišćene (oko 800 g) 
Sok ½ limuna 
½ čajne žlice morske soli
½ čajne žlice mljevenog crnog papra
4 grančice svježeg timijana 
8 tankih ploški slanine (bez kože)
20 g maslaca, za podmazivanje
Svježi peršin za ukras, sjeckani 
Četvrtine limuna, za posluživanje

PRIPREMA:
1. Sokom limuna nakapati, a solju i paprom natrljati ribu izvana i iznutra. Grančicu timijana staviti u šupljinu svake ribe. 
2. Ploške slanine istanjiti pomoću tupe strane oštrice noža, zatim po 2 ploške omotati oko svake ribe. Ribu položiti u plitku vatrostalnu posudu, lagano namazanu maslacem; krajeve slanine, ako je potrebno, uvući ispod ribe kako bi omot ostao na mjestu. Peči 15 - 20 minuta u pećnici na 200°C ili dok riba nije krta (pažljivo isprobati oštricom noža), a slanina smeđe boje i hrskava.
3. Ribu odmah poslužiti posipanu sjeckanim peršinom i s četvrtinama limuna. Kao prilog poslužiti krumpir salatu začinjenu crnim bučinim uljem i kvasinom.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 130 kcalmasti: 6,26 g; ugljikohidrati: 1,24 g; bjelančevine: 16,53 g; kolesterol: 49 mg; natrij: 49 mg; kalij: 305 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Krasna ideja, super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Riba mi je česti izbor iako prolazim kroz iste situacije koje si i ti istaknula, ima, nema, skupo, a pastrva se uvijek nađe. Često je pripremim omotanu kukuruznim brašnom, a ova ideja sa slaninom mi se jako sviđa, probala sam je takvu jednom i znam da mi se svidjela, vrijeme je da je i sama tako pripremim !

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.