Tjestenina alla puttanesca ☆ Pasta alla puttanesca

by - 14.11.13

Pasta alla puttanesca by Laka kuharica:  tangy and salty popular Italian pasta dish.
☆ A tangy and somewhat salty popular Italian pasta dish.☆
Čudim se da do sada nisam radila ovaj umak. Toliko je jednostavan i toliko dobar da nije za vjerovati! Tjestenina s umakom alla puttanesca poznata je u cijelom svijetu. Ako duže vremena niste bili u kupovini, ovo je pravi umak za vas: lako se spravlja od samo nekoliko namirnica koje ima svaka kuharica koja voli talijanska jela. Naziv umaka prilično je zanimljiv. Smatra se da potječe iz sredine 20 – og stoljeća. Tako ga je 1950 – e godine nazvao izvjesni Sandro Petti, suvlasnik jednog poznatog restorana. Jedne večeri, neposredno prije zatvaranja, spazio je za stolom glasno društvance. Rekao je da ih ne može poslužiti jer u kuhinji nema svježih namirnica. Gosti su se požalili da je vrlo kasno i da su jako gladni: "Facci una puttanata qualsiasi (Napravite bilo kakvo smeća)," inzistirali su. U ovom kontekstu riječ puttanata označava nešto bezvrijedno, a potječe od naziva za kurvu – puttana. Petti je u kuhinji imao četiri rajčice, dvije masline i nešto kapara, sastojke od kojih je napravio umak. Zavisno od dijela italije, mogu se dodati fileti inčuna (Napulj) ili ljute papričice. Kako bilo, Petti je kasnije stavio ovo jelo na svoj meni kao Spaghetti alla puttanesca. Umjesto špageta, mogu se koristiti i druge vrste tjestenine. Ja sam koristila odlične spumoni cinque sapori koje je donio moj sin s kratkog izleta u Monzu.

Porcija: 4
Priprema: 10 min



Gotovo za: 30 min
Kuhanje: 20 min



Složenost: lako




SASTOJCI:
40 g maslaca
½ žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, narezana na tanke ploške
4 fileta inćuna
150 g crnih maslina bez koštica
1 žlica kapara
240 g rajčice iz konzerve (4 pelata bez soka), narezane na kockice
¼ čajne žlice crnog papra
500 g tjestenine po izboru (špageti, penne, Bucatini, Linguine)
1 žlica svježeg peršina, sjeckanog

PRIPREMA:
sauté the sliced garlic cloves
1. Listiće češnjaka pržiti u mješavini maslaca i maslinovog ulja.
In a food processor roughly chop anchovy filets, olives and capers
2. Filete inćuna, masline i kapare grubo usitniti u mikseru.
 Add all the chopped ingredients
3. Usitnjene filete inćuna, masline, kapare i rajčicu dodati, promiješati i kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Popapriti.
cook pasta in lots of water
4. Tjesteninu skuhati u puno vode prema uputi proizvođača. Ocijediti, preliti umakom, posipati sjeckanim peršinom i odmah poslužiti.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 895 kcal; masti: 49,33 g; ugljikohidrati: 96,16 g; bjelančevine: 17,04 g; kolesterol: 22 mg; natrij: 133 mg; kalij: 424 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. znaš šta?
    ja sam počela pisati svoj blog radi svojih sinova da im ostavim naše recepte...a na kraju: tvoj blog im je inspiracija za kuhanje i po njima pripremaju kada su sami...
    sve sam ti rekla ovime...hvala ti i u njihovo ime

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma, ovo je divno i puno hvala i tebi. I moja kćer stalno koristi ove recepte, a to mi je upravo i bio cilj - ostaviti recepte u obliku koji je primjeren generaciji naše djece. Stoga sam zaista sretna da je blog koristan i da sam došla do svoje prvobitno "ciljane" publike. A nije se bilo lako držati na kursu jer su me divni blogovi vas ostalih stalno odvlačili u "kompliciranije" vode. Ipak sam se odhrvala:)) Hvala na najboljem mogućem komplimentu.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.