Kolač s kruškama ☆ Delicious pear cake

by - 7.10.13

Delicious pear cake by Laka kuharica: simple, moist cake bursting with fruity, spicy flavor.
☆ This simple, moist cake is bursting with fruity, spicy flavor.☆ 
Krušaka, domaćih, iz vrta, ima na pretek. Zato zadnjih dana često pečem kolače s kruškama. Najčešće ne bilježim i ne snimam jer pečem navečer i na brzinu. Stalno izmišljam nešto novo, jednostavno i brzo za pripremiti. Obično, za po tjednu. Konačno sam jedan od takvih kolača uspjela snimti i zabilježiti. Jako brzo se radi, jednostavan je i dobar: sočan i aromatičan. Ovdje moram napomenuti da sam uspjela nabaviti oblik za torte promjera 23 cm. Imam onaj od 20 i 26, ali famozna 23 nikako naći. Od kako smo u EU, sve dolazi bez carine, pa sam ga lijepo naručila iz Engleske. Ma, cijena ionako nije iznad granice carinjenja, ali nikada se ne zna kakav manijak sjedi na kontroli pošiljki:) Kolač je drugi dan (ako izdrži do idućeg dana, he, he) još bolji – kruške otpuste nešto soka, pa je još sočniji. Dobro je i što mu je moguće podesiti slatkoću prema slatkoći krušaka. Preporučam zrele, ali još uvijek čvrste kruške.

Find this recipe in English on CookEatShare allrecipes Foodista

Porcija: 8 - 10
Gotovo za: 50 min
Složenost: lako
Priprema: 15 min
Pečenje: 35 min
SASTOJCI:
250 g maslaca
200 g šećera
4 jaja
300 g brašna
2 čajne žlice praška za pecivo
60 ml slatkog vrhnja (ili mlijeka)
4 kruške (između 2 i 6 komada, po želji)
25 g/ 2 žlice šećera Demerara, za posipanje
2 čajne žlice mljevenog cimeta, za posipanje


PRIPREMA:
1. Maslac i šećer pjenasto izraditi električnim mikserom.
2. Jaja dodati jedno po jedno, iza svakog dodatka miješati dok se smjesa ne ujednači.
3. Brašno i prašak za pecivo promiješati, pa naizmjenično sa slatkim vrhnjem dodati smjesi maslaca i jaja. Nakon svakog dodatka lagano promiješati spatulom (u ovoj fazi smjesu miješati što je manje moguće). 
4. Polovicu količine tijesta razmazati po dnu namaštenog i pobrašnjenog pomičnog oblika za torte promjera 23 cm.
5. Kruške oguliti, narezati na četvrtine, očistiti od peteljki, koštica i tvrdih dijelova u sredini. Narezati na manje komade ili ploške i polovicom količine prekriti tijesto u obliku za pečenje. Cimetom posipati kruške (1 čajna žlica), prekriti ostatkom tijesta.
6. Preostale kruške rasporediti po vrhu kolača, gurnuti ih malo prema dolje u tijesto, te posipati preostalim cimetom i Demerara šećerom.
7. Kolač peči u pećnici 30-45 minuta na 180°C, ovisno o količini krušaka (više krušaka - više vlage - više vremena). Kolač je pečen kada zabodena drvena čačkalica izađe čista.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 452 kcal; masti: 23,56 g; ugljikohidrati: 56,28 g; bjelančevine: 5,96 g; kolesterol: 132 mg; natrij: 284 mg; kalij: 152 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

8 komentara

  1. Odličan kolač. Sočan i jednostavan...
    Ja sam sad bila u Rumuniji i tamo otkrila sjajnu radnju Kitchen shop. Čini mi se da bih tamo mogla ostaviti milion evra. Nažalost, nisam imala ni blizu... :(

    OdgovoriIzbriši
  2. Pommes ou poires, il doit être délicieux.
    Bonne soirée; FLaure

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj kolač me privukao na prvo čitanje , a ove jeseni me i kruške privlače više nego obično, kao da do sada nisam bila svjesna njihovog mirisa i okusa, posebno u kolačima. Bilježim recept !

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam kruške u kolačima (a ne volim ih baš svježe) tako da je ovo odličan jesenski recept koji te ugrije uz šalicu čaja. Mljac! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mljac, mljac, obožavam kolače s kruškama :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam kruške, imam ih nekoliko vrsta u voćnjaku, ali retko sam radila kolač. Sada kada sam pročitala recept mislim da je odličan , sočan......po mojoj meri !

    OdgovoriIzbriši
  7. Blago tebi naša kruška je baš podbacila ove godine. Krasno izgleda kolačić.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hermosa su tarta de pera luce suave al paladar una verdadera delicia,abrazos.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.