Pečene šparoge s cherry rajčicama ☆ Oven roasted asparagus and cherry tomatoes

by - 22.4.13

Oven roasted asparagus and cherry tomatoes by Laka kuharica: truly   special vegetarian dish.
Wonderful combination of spring vegetables makes this vegetarian dish truly special. ☆
Nakon duuuuuuuuuuge zime (još uvijek se bojim nadati se da je zaista završila) evo nam i proljeća. U našem vrtu/ voćnjaku sve je nabreklo do krajnjih granica i samo čeka malo sunca da se rasprsne u hiljadu pupova, cvjetića i cvjetova. Biljke ne mogu više čekati, kao da osjećam njihovo nestrpljenje. Svejedno, još uvijek ne mogu namirisati onaj jedinstveni miris jednog, meni zauvijek jedinog, pravog simbola proljeća – blagu proljetnu noć punu mladih listića, rascvjetane forzicije i pomalo bolećive glazbe ("meni si sve, meni si san .... „). Kada to osjetim, tada ću biti sasvim sigurna da je proljeće konačno ovdje. U međuvremenu, u dućane je stigla (skupa) šparoga. Priuštimo si je, barem skromno, u vrijeme njezine zaista kratke sezone. Ako potražite po sastojku (pogled na tagove lijevo), vidjeti ćete da imam već priličan broj recepata sa šparogama, a sada dodajem i ovaj. Toliko je jednostavan da jednostavniji ne može biti, a opet, zapanjujuće dobar. Kako bi okus šparoge posve došao do izražaja, jelu, osim soli i papra, nisam dodala baš nikakve druge začine. Ako želite, možete dodati svježe ili sušeno začinsko bilje po izboru, sigurno nećete pogriješiti.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista 

Porcija: 4
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 30 min

SASTOJCI:     
500 g cherry rajčica, prepolovljenih
3 žlice maslinovog ulja, (2 + 1)
3 češnja češnjaka, sjeckana
500 g svježih šparoga
Krupna morska sol i papar

PRIPREMA:
Place cherry tomato halves on a baking sheet
1. Polovice rajčica rasporediti po papiru za pečenje, poškropiti s 2 žlice maslinovog ulja, posipati sjeckanim češnjakom i posoliti. Peči u pećnici 15 - 20 minuta na 200˚C.
baked cherry tomatoes
2. Pečene rajčice odložiti u zdjelu za salatu, popapriti.
preparing asparagus
3. U međuvremenu šparogama otrgnuti drvenasti dio (svaku šparoga lagano savinuti pri dnu i tamo gdje se prirodno lomi, prelomiti je).
asparagus on a baking sheet
4. Šparoge rasporediti, u jednom sloju, na lim obložen papirom za pečenje, poškropiti preostalim maslinovim uljem i peči 15 minuta u pećnici na 200˚C.
mixed baked asparagus and cherry tomatoes
5. Pečene šparoge dodati rajčicama, poslužiti kao lagano vegetarijansko jelo ili prilog mesu ili ribi.

Laka sugestija: umjesto svježih cherry rajčica možete koristiti i cijele rajčice iz konzerve (pelate), ali prije prženja ocijedite tekućinu, razdvojite svaku rajčicu i odstranite sjemenke.     

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost: 126 kcal; masti: 10,44 g; ugljikohidrati: 7,68 g; bjelančevine: 2,58 g; kolesterol: 0 mg; natrij: 8 mg; kalij: 411 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

5 komentara

  1. Kako divno izgledaju zajedno; crvena i zelena!
    April je moj najdrazi mjesec. Jednako je divan na gornjoj polulopti, kada se sve budi i cvjeta i na donjoj...vrijeme je predivno u mom gradu sada!

    OdgovoriIzbriši
  2. Me encanta los tomatitos cherry se ve muy tentador y dorados lindo lindo,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam, kombinacija mini rajčica (koje su slatkaste) i šparoga mi je jako privlačna, i samostalno uz komad domačeg finog i tostiranog kruha ili kakvu paštu s pravim parmezanom. Ovo mi je dobra ideja za ove proljetne dane.

    OdgovoriIzbriši
  4. Inače baš ne volim šparoge, ali moram priznat da jako lijepo izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Iako su šparoge uistinu preskupe i ja ih si pomalo priuštim i ovakva jela su mi najadraža. Radila sam ih pečene sa pršutom, ali ne i ovako sa rajčicama, jako dobro izgleda, nađem li sutra na placu prihvatljive divlje šparoge isprobati ću ih i na ovaj način.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.