Juha od mrkve ☆ Carrot soup

by - 8.4.13

Carrot soup by Laka kuharica: aromatic and easy to make.

☆ This aromatic soup is extremely easy to make, and it's sunny color brightens any meal.☆

Lagana - tanjur samo 65 kcal! - brza i posve vege juha od namirnice koju imamo u kući cijele godine. Juha je zanimljiva po tome što je zaprška od krušnih mrvica – otkriće koje mi je omogućilo da tu i tamo pripremim nešto sa zaprškom. Naime, zaista su rijetka jela u kojima je koristim, praksu sam napustila skoro od samog početka kuhanja. Ipak, kad kada je neizbježna. Krušne mrvice daju malo drukčiji okus i konzistenciju i zaista su odlične u takvoj primjeni. Tu je i druga zanimljivost: ribana korica limuna. Kod dodavanja korice uvijek se sjetim Jamiea Olivera koji skoro svemu dodaje bilo sok, bilo koricu limuna. Koji puta nam se čini da možda pretjeruje (barem to veli moj muž!), ali mora se priznati da bi upravo ova juha bila sasvim drukčija i manje fina bez korice. Zato se ne nećkajte, stavite barem malo!
Find this recipe in English on CookEatShare  Foodista allrecipes

Porcija: 4 
Gotovo za: 35 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Kuhanje: 30 min
SASTOJCI:
250 g mrkve, očišćene, narezane na manje komade
950 - 1000 ml vode
15 ml (1 žlica) maslinovog ulja
1 žlica domaćih krušnih mrvica
15 g (1 žlica) kiselog vrhnja ili milerama
¼ čajne žlice soli
¼ čajne žlice papra
¼ čajne žlice ribane korice limuna

PRIPREMA:

cook chopped carrots 
1. Mrkvu kuhati u 240 ml kipuće vode u mikrovalnoj pećnici u vatrostalnoj posudi oko 10 minuta na MAX ili dok ne bude sasvim kuhana ili u 240 ml kipuće vode oko 20 minuta ili dok ne bude sasvim kuhana.
Puree carrots in a food processor
2. Kuhanu mrkvu usitniti do konzistencije pirea u multipraktiku. Vodu od kuhanja zadržati.
sauté briefly, breadcrumbs in olive oil
3. Krušne mrvice kratko pržiti, uz stalno miješanje, na maslinovom ulju, zatim zaliti s vodom u kojoj se kuhala mrkva i preostalom količinom vode, promiješati, posoliti i popapriti, ostaviti da juha zavre.
Add the carrot puree
4. Usitnjenu mrkvu umiješati, ostaviti da juha ponovno zakuha.
stir in sour cream, and lemon zest
5. Vrhnje ili mileram i koricu limuna umiješati.

Poslužiti s integralnim krekerima.


Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost: 65 kcal; masti: 4,19 g; ugljikohidrati: 6,74 g; bjelančevine: 0,82 g; kolesterol: 2 mg; natrij: 208 mg; kalij: 187 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

8 komentara

  1. Odlična juhica! Obožujem kremne juhe vseh vrst. To z drobtinicami in naribano limonino lupinico bom napravila te dni.
    Tudi jaz sem vse bolj prepričana, da limonova aroma in limonin sok gre zelo dobro skoraj povsod.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa zbilja je lagana! Ja inače baš ne volim kuhanu mrkvu, al znam kome ju mogu spremati. A možda se i meni svidi jer juhe obožavam, a ova izgleda jako fino ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. zanimljiva i ukusna juhica. isto tako uopće ne volim zapršku pa moram isprobati ovu s krušnim mrvicama---

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako mi je fina sargarepica u bilo kom obliku, najvise je volim dinstanu ili kuvanu u supi, i mislim da bi mi se bas dopala tvoja krem corbica.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja imama problema sa gospodinom "Golim kuharom" i limunom ali činjenica je da u nekim jelima baš taj limun dali korica ili sok daju ono nešto posebno. Juhica odlično izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  6. Riquísima crema, me gustan mucho las cremas de verduras, de vez en cuando hago alguna, anoto tu receta para prepararla como tú sigieres.
    Besos Laka.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sugerencia exquisita para hoy que hace mucho frío adoro las sopas y ocupo bastante zanahoria,saludos abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovu juhu ću sigurno napraviti, volim mrkvu, volim juhe, i mislim da je Jamie ovdje u pravu, malo te korice limuna joj sigurno da potrebnu svježinu u okusu.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.