Kahlúa liker ☆ Kahlúa liqueur

by - 25.9.12

Kahlúa liqueur by Laka kuharica: homemade, rich and tasty caramel coffee liquor.
☆ Make at home this rich and tasty caramel coffee liquor. ☆
U zadnje vrijeme, imam osjećaj, više provedem na aerodromima nego kod kuće. Pomalo sam zanemarila blog, tj. ne stignem odlaziti u tako mi drage posjete, komentirati, Pinati ..... A kada se sjetim igrica, čisto me je sram jer je sada više nego očito da neću sudjelovati. Nemam vremena. Tako je trenutno, znam da će doći do usporavanja, a do tada treba izdržati. Kako ne bih zakasnila, ovaj recept objavljujem baš nekako na vrijeme. Zašto na vrijeme, može ga se objaviti bilo kada, pomisliti ćete. Međutim, na vrijeme je za sve one koje planiraju za Božić ili Novu godinu pokloniti nešto fino i domaće. Kao ovu domaću Kahlúu. Naime, što ovaj liker duže stoji na tamnom i hladnom mjestu, to mu je okus bolji. Dva mjeseca je stoga baš pravo vrijeme da sazrije i razvije najbolji mogući okus. Zatim ga prelijte u prikladne boce i po želji u svaku stavite mahunu vanilije koja će mu dati dodatnu posebnost, ali i okus. Naravno, postoji i mala kvaka: ljubitelji okusa kave možda neće odoljeti i popiti će liker bez obzira na sazrijevanje i praznike. Ako mislite da ste jedan od takvih, jednostavno poduplajte količinu i problem je riješen.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista 

Količina: 1 l
Gotovo za: 2 h 30 min
Složenost: umjerena
Priprema: 5 min
Kuhanje: 1 h 45 min
SASTOJCI:
600 g šećera
1 l vode
45 g instant kave
3 žlice arome vanilije
375 ml votke

PRIPREMA:
 
1. Šećer otopiti u vodi na srednje jakom plamenu.
2. Instant kavu dodati, promiješati, ostaviti da zavre. Smanjiti plamen i kuhati na sasvim laganoj vatri 1 ½ - 2 sata uz stalno povremeno (svakih 10 - 15 minuta) miješanje (češće pri kraju kuhanja). Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi 5 minuta.
Kahlua liqueur by Laka kuharica: Stir in vanilla
3. Aromu vanilije umiješati, hladiti daljnjih 15 - 30 minuta *.
Kahlua liqueur by Laka kuharica: Stir in vodka.
4. Votku umiješati.
5. Gotov liker uliti u tamnu staklenu bocu i držati podalje od izravnog svjetla. Ostaviti da stoji najmanje nekoliko tjedana na hladnom i tamnom mjestu.

*Ako se smjesa malo kristalizirala, votka će razbiti kristale. U slučaju da se liker predugo hladio postao jako gust, treba ga lagano podgrijati, zatim sasvim malo ohladiti i onda dodati votku.

Laka preporuka: okus likera sazrijeva i poboljšava se stajanjem - što duže stoji na hladnom i tamnom mjestu, to postaje bolji. Može se držati u frižideru ili izvan njega.

Laki savjet: neophodno je mješavinu vode, šećera i kave lagano kuhati najmanje 1 - 2 sata. Za to postoje dva dobra razloga: prvo, dugotrajno kuhanje mijenja i pojačava okus šećera i kave, s obzirom da se šećer zapravo karamelizira. Čak i instant kava slabije kvalitete poprima odličan okus. Također, dugotrajnim kuhanjem mješavina gubi vodu, karamelizira se i tako stvara rijetki sirup koji likeru daje pravu konzistenciju.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 248 kcal; masti: 0,0 g; ugljikohidrati: 40,32 g; bjelančevine: 0,01 g; kolesterol: 0,0 mg; natrij: 3 mg; kalij: 7 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

10 komentara

  1. Wow! Odisevljena jednostavnoscu i "lakoscu", kao i uvek :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Vec dugo trazim dobar recept za liker od kafe. Probacu sigurno!

    OdgovoriIzbriši
  3. ¡Fantástico este licor de café! Y has tenido la gentileza de publicarlo con antelación para que podamos tenerlo preparado para Navidad. Eres estupenda.
    Besitos y felíz día.

    OdgovoriIzbriši
  4. Liker super zvuči i vjerujem da posebno fino ide u ono zimsko blagdansko vrijeme, stoga je recept stigao baš u pravo vrijeme. Vjerujem da ću ga napraviti, dobro sakriti, i onda nazdraviti za blagdane :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Fenomenalno, hvala ti za ovo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična ideja za poklone. I dobro da si nam dala recept na vrijeme. Ja isto tako imam u planu mnogo toga pa zaboravim ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Samo me nedostatak arome vanilje sprečava da odmah počnem da ga pravim.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ajme meni, što je ovo dobro. A obožavam sve stvari s okusom kave. A neki dan sam pravila roladu za koju mi je trebao liker od kave. Šipak, odakle mi:) Sada bar znam da ga mogu i napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovaj liker mora da ima savršenu aromu :)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Un licor exquisito me encanta yo preparo algo parecido con caramelo de uva y aguardiente ,un salud Laka por ésta hermosa receta,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.