Juha s komoračem i krumpirom ☆ Fennel and potato soup

by - 21.5.12

Fennel and potato soup by Laka kuharica: thick, creamy, and fragrant soup is very easy to make.
☆ This thick, creamy, and fragrant soup is very refined and so easy to make! 
Komorač je povrće koje, do nedavno, nisam dobro poznavala i koristila, a nije ga se moglo ni kupiti. Sve se promijenilo i sada ga uvijek imam u frižideru. Kada ne radim onu super laganu juhu, radim ovu, malo „jaču“, idealnu za proljetne dane bez prave topline. Kako, otprilike, 360 puta godišnje skuham juhu, ne treba nikoga čuditi što na blogu imam toliko juha, gustih, manje gustih, toplih i hladnih. Naša bliža i daljnja familija nikada ne započinje ručak bez juhe. Prosto nezamislivo. Stoga vam je jasno da moram imati stalni priljev ideja i novih juha – bez brige da budno pratim sve „jušne“ postove, bilježim recepte i kuham po njima. Neki od njih ušli su kao stalni postav naših jušnih menija. Moram priznati da izbor nije pre velik, kad kada mi se čini da malo ljudi jede juhe ili možda misli da juhe nisu vrijedne objave. Za juholjupce, to graniči sa svetogrđem. Dobra juha krijepi, otvara apetiti, ali i pomaže da se ne prejedemo onih malo manje za nas dobrih stvari. Čista pozitiva!

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista allrecipes

Porcija: 4 
Gotovo za: 50 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Kuhanje: 40 min
SASTOJCI:  
3 komorača srednje veličine
3 mlada luka, narezana na ploškice
15 g maslaca 
1 žlica maslinovog ulja
1 l povrtnog temeljca od 1 kocke
1 veliki krumpir, oguljen i narezan na manje kocke 
½ čajne žlice papra

PRIPREMA:

Fennel and potato soup by Laka kuharica: slice the fennel into medium-size pieces
1. Komorač narezati na četvrtine, odstraniti drvenastu sredinu, zadržati zelene, nježne listiće. Narezati na manje komade. 
Fennel and potato soup by Laka kuharica: add fennel, scallions, and 1 cup of the stock.
2. Mladi luk i komorač dodati zagrijanom maslacu i maslinovom ulju, promiješati. Jednu šalicu povrtnog temeljca dodati, promiješati. Kuhati na laganoj vatri, pokriveno, 15 minuta ili dok komorač ne omekša.
Fennel and potato soup by Laka kuharica: add potato and remaining stock
3. Krumpir i preostali temeljac dodati, pojačati plamen i ostaviti da juha zakuha. Zatim smanjiti vatru i juhu lagano kuhati oko 25 minuta ili dok krumpir ne bude sasvim kuhan.
Fennel and potato soup by Laka kuharica: mash vegetables with a potato masher
4. Kuhano povrće lagano gnječiti da se dobije gusta, ali ne kremasta, juha (ne treba miksati u mikseru). Popariti. Ako je juha previše gusta, dodati malo vode. 
Ostaviti da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja kako bi se okusi povezali.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 163 kcal; masti: 6,59 g; ugljikohidrati: 25,1 g; bjelančevine: 3,19 g; kolesterol: 8 mg; natrij: 1032 mg; kalij: 845 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

4 komentara

  1. Koromač... mmmmm... zelo se mi dopade ta juhica, za te dni zelo primerna. Lepe fotografije, zelo dobro predstavljen postopek.
    Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. konacno nesto novo i originalno za pripremiti koromac. jako ga volim i najbolje mi prija svjez. ali kako sam i ljubiteljica juha sigurna sam da ce mi se ova tvoja svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Znam da sam ostavila komentara ali, .. pobjegao! Biće da nešto nisam stisnula. Juha nikada nije dosta. I ova kao i ona tvoja lagana su mi jednako dobre!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.