Tzatziki

by - 30.4.12

Tzatziki by Laka kuharica: creamy, tangy cucumber dip.
☆ Creamy, tangy cucumber dip ideal to accompany grilled meats and vegetables. ☆
 Sloboda se ne daje, već osvaja. Pravda se ne dijeli, već zahtijeva.
(Freedom is never granted; it is won. Justice is never given; it is exacted.)

Čestitam 1. maj, međunarodni praznik rada!

Prvi maj i službeno otvara sezonu roštiljanja. Svatko ima svoje varijante najboljih ćevapa, pljeskavica, ražnjića i ribe. Uvriježeno je da muževi, sinovi ili dečki peku meso na roštilju, a žene pripremaju priloge. Čim netko veli da je nešto prilog, odmah se pomisli kako priprema oduzima malo vremena i truda. Sasvim krivo, kao što većina žena može potvrditi. Nekako ispada da se jadni muškarci pretrgnu pri pečenju (a tek njihove beskrajne priče o tome što sve treba da roštilj bude, hm, recimo, vrhunski – kao da se radi o kvantnoj fizici!), dok žene vrte palcima od nerada. Kako bismo zaista mogle vrtiti palcima, predlažem vam savršeno jednostavan i brz prilog koji će oduševiti. Tzatziki ili tzadziki tradicionalni je grčki, turski i perzijski umak koji se poslužuje jako rashlađen. U Grčkoj i Turskoj prilog je nekim tipičnim jelima, a drugdje se, uz pita pecivo, poslužuje kao predjelo. Osnovni sastojci su uvijek isti: krastavac, jogurt, češnjak, sol i papar. Jogurt je od ovčjeg ili kozjeg mlijeka, a na kraju se dodaje sjeckani kopar, peršin ili menta. Također, može se dodati maslinovo ulje i limunov sok. Svatko može naći samo svoju najbolju varijantu.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista

Porcija: 2
Gotovo za: 2 h 15 min
Složenost: lako
Priprema: 15 min
Hlađenje: 2 h
SASTOJCI:
2 krastavca, oguljena, bez sjemenki, grubo ribana
¼ čajne žlice morske soli
370 g jogurta
120 g kiselog vrhnja
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica octa
2 češnja češnjaka, sitno sjeckanog
¼ čajne žlice bijelog papra
1 čajna žlica svježeg kopra, sjeckanog ili 1 žlica sušenog kopra

PRIPREMA:

grated cucumber 
1. Ribane krastavce lagano posoliti i ostaviti da odstoje 5 minuta kako bi otpustili vodu. Rukama istisnuti što je više moguće tekućine.
yogurt, sour cream, olive oil and garlis sauce
2. Jogurt, kiselo vrhnje, maslinovo ulje, ocat, češnjak i bijeli papar miješati dok smjesa ne postane glatka i ujednačena.
grated, drained cucumbers in sauce
3. Ocijeđene krastavce i kopar umiješati, po potrebi dodati još soli i papra.
4. Tzatziki hladiti najmanje 2 sata u hladnjaku prije posluživanja.

Poslužiti kao prilog mesu ili povrću sa žara ili kao umak s pita pecivom.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost: 425 kcal; masti: 37,82 g; ugljikohidrati: 14,5 g; bjelančevine: 8,63 g; kolesterol: 54 mg; natrij: 426 mg; kalij: 585 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

12 komentara

  1. Ovo je uistinu brzinski prilog.
    Mi smo jučer otvorili sezonu roštilja i naravno da sam se naslušala kako je teško stajati kraj roštilja, a ja sam "samo" pripremila pitu od koprive za prilog i salatu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi je omiljena letnja salata, uz mlade krompirice ne treba mi nista drugo, nisam jos probala da stavim ulje i biber, a krastavce obicno samo naseckam na sitne, sitne kockice, probacu i ovako da ih naribam... lepo provedite sutrasnji dan!:))

    OdgovoriIzbriši
  3. As always, delicious. I kike the way you prepared the cucumbers. Bet it tasted good!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sorry... I misspelled (actually mistyped), the word “like.” It’s supposed to be: I like the way you prepared your cucumbers, and I really do!

      Izbriši
    2. No problem, I thought as much:) Don t worry.

      Izbriši
  4. Divno, ovo je jedna od mojih omiljena salata. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Moja omiljena salatica, prava letnja i osvežavajuća.Sutra roštiljam, pa to je neizbežno!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Letovali smo u Grčkoj skoro 30 godina tek sam zadnjih 10 godina videla da je prave od rendanog krastavca. To i ja radim kad se žurim inače seckam, seckam i seckam... Grci maslinovo ulje obilato sipaju preko salate i skoro uvek je ukrašena sa po nekom cenom maslinom.

    Probaću i na ovaj način, baš me interesuje ukus.

    OdgovoriIzbriši
  7. Mi smo otvorili sezonu ove subote na Krasu (Krk) je nažalost neki članovi obitelji moraju raditi na Praznik rada ali kako ja vidim muška strana i tekako uživa u pripremanju.Meni je to odlična stvar pogotovo jer me spasi ljeti što ćemo za ručak ili ranu večeru ovisno kad se nađemo kući a imamo mali vrt s roštiljem i bolja polovica samo nabaci meso ili ribu na roštilja a ja napravim umak ali kod mene s posebno puno češnjaka i što nam preostaje nego uživati.
    A treba znati uživati u malim stvarima zar ne..

    OdgovoriIzbriši
  8. Una crema estupenda especial para las ensaladas y carnes,muy tentadora,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan i osvježavajući prilog uz roštilj, slično radi moja prijateljica kod koje smo često na roštilju, a tada naravno čujemo i ono standardno kako su se muški "ubili od posla" uz roštilj, naravno sa pivicom u ruci :), a mi cure, ..., čekamo ! dok se sve ostalo stvori samo od sebe na stolu :). To je tako, a meni je čak i simpatično.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.