Salata od brokule s hrskavim komadićima slanine ☆ Broccoli salad with crisp bacon bits

by - 26.3.12

Broccoli salad with crisp bacon bits by Laka kuharica: crunchy, delicious and healthy salad topped with crispy bacon bits.
☆ This crunchy, delicious and healthy salad is topped with crispy bacon bits. 
Dakle, nastavljam s idejama za povrtne priloge mesu ili ribi, pečenima u pećnici ili na žaru. Brokulu obično jedemo kuhanu (manje ili više prekuhanu), no ona je jako dobra i sirova. Ne želim se pridružiti onima koje su obuzele „sirove strasti“ u prehrani te jedu isključivo sirovu hranu. Imam prijateljicu koja se oduševljeno hrani isključivo sirovom, usitnjenom zelenjavom i voćem. Počela je nakon što joj je dijagnozirana celijakija i tvrdi da se sada osjeća fantastično: puna je energije, koža joj se pomladila, udebljala se taman da ne bude bolesno mršava. Jedino još ne može jesti sirovo meso, sve ipak malo prepeče. Što da velim? Jedno od najvećih otkrića u povijesti čovječanstva bilo je otkriće vatre i njezine korisnosti za čovjeka. Pitanje je da li bi se, bez tog otkrića, homo sapiens ikada izvukao iz spilje. Zato sam pomalo skeptična prema svemu što negira pozitivne civilizacijske pomake. O mogućnostima obolijevanja zbog termički nedovoljno obrađene hrane bolje da i ne mislim. No, svatko voli nešto drugo, zar ne? Brokula iz ovog recepta nije posve sirova, a preljev i dodatak pržene slanine čine je primamljivom za sve one koji nisu ljubitelji povrća.

Find this recipe in English on CookEatShare


Porcija: 4 
Gotovo za: 30 min
Složenost: lako
Priprema: 15 min
Kuhanje: 15 min
SASTOJCI:
2 glavice brokule (oko 700 g očišćene)
120 g slanine ili pancete, narezane na tanke ploškice
1 žlica maslinovog ulja
80 - 100 g sušene rajčice iz ulja, ocijeđene i narezane na manje komade

Salatni preljev:
1 češanj češnjaka, protisnut
2 žlice Dijon senfa
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice vinskog octa
¼ čajne žlice morske soli
½ čajne žlice papra

PRIPREMA:

cook broccoli florets
1. Brokulu podijeliti u što manje cvjetiće. Zelene stapke sitno narezati, drvenaste dijelove odstraniti. Cvjetiće brokule blanširati u kipućoj vodi 1 - 2 minute, dovoljno dugo da sasvim malo omekša (al dente). Ocijediti i ostaviti da se osuši u cjedilu (ili je zamotati u papirnati ubrus i tako posušiti).
(Brokulu se može skuhati u sasvim malo vode u mikrovalnoj pećnici 2 - 4 minute na MAX). 
crispy bacon bits
2. Slaninu pržiti do zlatno smeđe boje na maslinovom ulju. Izvaditi šupljikavom žlicom na papirnati ubrus, zaviti i hrskave komadiće slanine laganim pritiskom ruke usitniti. Ulje sačuvati za preljev (oko 2 žlice).
salad dressing
3. Za salatni preljev dobro promiješati sve sastojke uz dodatak 2 žlice ulja na kojem se pekla slanina.
sun-dried tomatoes in salad dressing
4. Sušenu rajčicu umiješati.
dressing the broccoli salad
5. Brokulu staviti u zdjelu za salatu, preliti salatnim preljevom, posipati usitnjenom hrskavom slaninom, posoliti i popapriti. Sve dobro promiješati kako bi cvjetići brokule bili dobro i ujednačeno prekriveni preljevom.

Poslužiti kao samostalan obrok ili kao prilog mesu (ribi) pečenom u pećnici ili na žaru.

Laka sugestija: po želji dodati komadiće svježe rajčice, mrvljeni feta sir ili sitno sjeckanu chili papričicu.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 361 kcal; 31,43 g  masti; 14,12 g ugljikohidrata; 9,29 g bjelančevina; 20 mg kolesterola; 544 mg natrija; 716 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. Ne volim prekuhano povrće, ali ono koje sam naviknula da se kuha ću kuhati i dalje, tako da za moj gušt malo duže kuhana brokula, a hrskava panceta je odlična u svim kombinacijama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme kako dobra kombinacija :) ovo bi i mene natjeraLO DA JEDEM BROKULU :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Katarina, hvala ti na lepom receptu, mi svi mnogo volimo brokoli. Inače, sa sajta Foodista su juče na Twitteru ostavili link za ovaj tvoj recept tako da znaš zašto ako ti je poseta odjednom skočila. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja pravim nesto slicno, super recept, hrskava slanina daje kontrast brokulama.

    OdgovoriIzbriši
  5. uh što je ovo dobro! i mi obično brokulu jedemo (pre)kuhanu :D ova slanina ju fenomenalno obogati. Ni ja se ne bi mogla hraniti samo sirovom hranom, nije to za mene.

    OdgovoriIzbriši
  6. Da ovo bi mogao biti jedini način da moj mesojed pojede brokulu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Brokoli i slanina, kombinacija koja zvuči (i izgleda) fantastično! Brokoli volim i prekuhanu i malo manje kuhanu, meni je omiljeno povrće :D Super recept koji bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ni ja nisam bas za sirove strasti, za one druge jesam, no sve povrće kuham u malo vode i sto je moguće kraće a ova predivna salata je mrak, mogla bi ju pravit svaki dan.

    OdgovoriIzbriši
  9. ...ovo je savršeno!... jedva čekam da mi prođe ludi ritam kojeg imam ovaj tjedan...stoga, ovu salatu svakako pripremam u ponedjeljak... lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.