Nježni odresci s palentom ☆ Tender steaks with polenta

by - 29.3.12

Tender steaks with polenta by Laka kuharica: cheesy and succulent pork with polenta.
☆ Very tender, cheesy and succulent pork with polenta. ☆
Još jedan u nizu brzih recepata: nakon što meso stavimo u pećnicu i navijemo timer, te na brzinu skuhamo palentu, možemo jednostavno otići iz kuhinje i raditi ili ne raditi što želimo. Priznajem da me recepti koji zahtijevaju puno vremena za pripremu, kao oni za torte ili dizane kolače i peciva, kad kada zavedu. Dođe mi da i ja počnem objavljivati tako nešto, no onda se naglo prizovem pameti i sjetim se razloga zašto sam uopće počela pisati ovaj blog: želja da mladim, neiskusnim i uvijek u žurbi kuharima i kuharicama ponudim „životne“, svakodnevne recepte. Smatram da je izuzetno lako napraviti nešto zahtjevno jer čovjek odvoji dovoljno vremena samo za to. Najteže je pripremiti, baš svaki dan u tjednu, nešto fino, zdravo i brzo. Znam kako je to kada žena stigne s posla, a djeca iz škole i treba spremiti nešto za jesti. Brzo! Najlakša varijanta su naglo pečeni šnicli, pečeni krumpir i salata. Juha iz vrećice. Priznajem da to nikada nisam radila, ali sam se zato svaki dan gadno namučila smisliti što skuhati da se svima sviđa, da je brzo gotovo i da je nutritivno prihvatljivo. Je li ovaj blog barem malo uspio u nakani da zaposlenim ženama koje kuhaju više iz nužde nego želje, olakšati svakodnevicu? Nadam se da je, malkice.

Find this recipe in English on CookEatShare 

Porcija: 4
Gotovo za: 1 h 
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 50 min
SASTOJCI:
4 odreska od svinjske lopatice
4 žlice Dijon senfa
2 velike rajčice, narezane na ploške
3-4 grančice svježeg origana
140 g tvrdog sira po izboru, grubo ribanog
Kuhana palenta, količina za 4 osobe

PRIPREMA:

saute pork in grill pan
1. Odrescima odstraniti vidljivu masnoću. Peči u dobro zagrijanoj grill tavi, na najjačem plamenu, dok ne budu zlatno-smeđe boje s obje strane.  Smanjiti plamen i meso peči još 8-10 minuta, zatim premjestiti u vatrostalnu posudu. Pećnicu zagrijati na 200˚C.
smear the steaks with Dijon mustard
2. Senfom premazati svaki komad mesa.
top with fresh tomato slices and oregano
3. Rajčicu jednakomjerno rasporediti po odrescima, posipati svježim listićima origana.
top with grated hard cheese
4. Ribani tvrdi sir ravnomjerno posipati po rajčici.
bake the steaks in the oven
5. Odreske peći u pećnici, poklopljene, 30 minuta. Zatim maknuti poklopac, posudu premjestiti što bliže gornjim grijačima i peči daljnjih 10 minuta dok se sir ne zapeče.
make individual polenta portions
6. Palentu u međuvremenu pripremiti prema uputi proizvođača, zatim je malo ohladiti i rezati okruglim kalupom za kolače. Staviti u kalup za muffine, posipati s malo ribanog sira i nekoliko listića origana, kratko zapeći u pećnici. Poslužiti kao prilog odrescima.
    
Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost  265 kcal; 11,05 g  masti; 5,74 g ugljikohidrata; 34,53 g bjelančevina; 105 mg kolesterola; 289 mg natrija; 856 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

12 komentara

  1. Nisam se nikad sjetila staviti pumidore po mesu pa zapeći, obavezno moram probati

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas mi se svidja ovakav rucak. I potpuno si u pravu, jako je desto iz dana u dan kuivatio brzo, zdravo i ukusno, a meni je posebno testo da izbegnem glupi krompir svaki drugi dan!

    OdgovoriIzbriši
  3. Svjezi origano, nisam ga već dugo vidjela, snicleki s paradajzom i sirom, odlično a i palenta iz silikonskih kalupa, jako privlačnio i dekorativno, volim pregregrst boja na tanjuru.

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni ovakav rucak odgovara iako imam dosta vremena da bi nakuhavala ali vise nam se svidaju ovakva jela,no stize hladnije vrijeme bice i cobanca !!!!
    Ja bih jedanu snitu paradajza i na palentu stavila ,pa zapekla...bjezim odavde,odgldnicu odmah !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sigurno da si uspjela sa svojim blogom i receptima na njima. Čak i meni koja imam malo više vremena dobro dođu ovakvi recepti. Jer, nisam uvijek raspoložena za nakuhavanje pa naravno da spremam nešto jednostavnije.
    Osim odreska prpremljenog na ovaj način odgovara mi i palnta kao prilog. Bože oprosti, samo neka nije sveprisutni krumpir iako i on ide, ali ...

    OdgovoriIzbriši
  6. Sigurno si uspjela. Krasno izgleda, pogotovo palenta. Meni je teško mojima doma uvaliti palentu a ja je baš volim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni je tvoj blog super, uvijek dođem po neku idejicu za brzi ručak. Kao da si mene opisivala kada kažeš kako treba nešta na brzinu skuhati a da bude zanimljivo i ukusno ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Puno finih ideja sam ovde pronasla, mislim da su nam takvi recepti svima potrebni, brzi i lagani za pripremu, a opet ukusni i drugaciji... evo recimo svidja mi se palenta sa sirom kao prilog, a i odresci su zanimljivo spremljeni.:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo bi mojem dragom odgovaralo!!! :) super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sve je fino, volim tvoja jela i fotkice, bas su onakve kakve treba da budu i prikazuju pravo stanje stvari-jela!A to je da je vrlo ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Un plato completo sabrosos y contundente me encanta,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  12. ...divota!...brzo...fino..prekrasno...svi sastojci koje obožavam...;) :)
    ...ovaj tjedan obavezno na mom meniu... lijep pozdrav... :):)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.