Šaum role ☆ Schaumrollen

by - 21.12.11

Schaumrollen by Laka kuharica: famous puff pastry shells filled with a sweet, light and soft egg white filling.
☆ Schaumrollen are famous puff pastry shells filled with a sweet, light and soft egg white filling. ☆
Jako volim sasvim obične šamrole (svatko ove kolače zove drukčije). Ne znam zašto ih ne radim češće, vjerojatno zato da samu sebe ne dovedem u napast. Dugo sam vjerovala da ih je komplicirano za napraviti, ali onda sam se usudila isprobati Jafin recept i shvatila da to i nije tako teško:). Naravno, ako se ne radi domaće lisnato! Šaum role inače potječu iz germanske kuhinje, a u Austriji se pune kremom od vanilije. Sigurno su jako fine (osim ako se umjesto domaće kreme koristi puding, brrrrrr), ali kao što rekoh, ove uobičajene kod nas, proste, meni su baš odlične!
Na ovaj je način moguće potrošiti bjelanjke koji će preostati pri pečenju prazničnih kolača. Kako bi nam punjenje uvijek uspjelo, treba se pridržavati nekoliko jednostavnih savjeta. Naime, zna se dogoditi da bjelanjci nikako da postanu čvrsti snijeg. Može biti da jaja nisu svježa, stoga uvijek treba provjeriti datum na ambalaži. Kad kada problem leži u sasvim maloj kapljici žutanjka koji nam pobjegne pri odvajanju bjelanjaka od žutanjaka ili bjelanjke tučemo u plastičnoj posudi. Naime, ako bjelanjci dođu u kontakt s imalo masnoće (žutanjci su masni, a plastične posude nikada ne možemo dovoljno dobro oprati zbog oku nevidljivih ogrebotinama u kojima ostaju masnoće), teško ćemo iz njih dobiti čvrsti snijeg. Ima još nešto – jaja moraju biti sobne temperature, ne hladna. Sve su ovo jako dobri savjeti, ali postoji i ono „kad' neće, neće!“ i ono „kad' te hoće, i iz starog jajeta ulupaš čvrst snijeg“.

Find this recipe in English on CookEatShare

Porcija: 8
Gotovo za: 55 min
Složenost: umjerena
Priprema: 40 min
Pečenje: 15 min
SASTOJCI:
500 g lisnatog tijesta, svježeg ili smrznutog
Malo ulja za premazivanje
4 bjelanjka
200 g šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
1 žlica soka limuna

PRIPREMA:

1. Lisnato tijesto narezati na trake širine 2 cm i dužine oko 20 cm. Ako je smrznuto, najprije odmrznuti i razviti na pobrašnjenoj dasci na debljinu od 0,5 cm.
2. Uljem tanko premazati metalne kalupe (valjke). Svaki kalup omotati jednom trakom tijesta od vrha do dna tako da se rub prethodnog savitka preklapa.
3. Kalupe s tijestom okomito rasporediti po plehu za pečenje i peči 10 - 15 minuta na 200˚C ili dok tijesto sasvim malo ne porumeni. Pečene role, još vruće, pažljivo skinuti s kalupa i ostaviti da se ohlade.
stiff egg white peaks
4. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg* uz postepeno dodavanje šećera u prahu. 
make the egg white cream
5. Za kremu u većoj posudi zagrijati vodu do vrenja, zatim smanjiti vatru. Iznad vode staviti posudu sa pjenom - šaumom i kuhati na pari 5 - 10 minuta (ili dok pjena – šaum ne postane vrlo čvrsta), uz miješanje mikserom ili pjenjačom. Vanilin šećer i limunov sok dodati pri kraju kuhanja. Maknuti s pare i ostaviti da se ohladi.
fillthe rolls with cream
6. Role pažljivo puniti šaumom (žličicom ili vrećicom za ukrašavanje), zatim posipati šećerom u prahu.

*Bjelanjke uvijek tucite u staklenoj ili metalnoj posudi. Posuda s vrelom vodom neka bude nešto manja od posude u kojoj je šaum čije dno ne smije biti u doticaju s vrelom vodom.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 451 kcal; 24,23 g  masti; 54,53 g ugljikohidrata; 4,67 g bjelančevina; 1 mg kolesterola; 163 mg natrija; 42 m g kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

14 komentara

  1. Drago mi je da je operacija Šaum rolni uspela :) Klasičan kolač, malo više vremena za pripremu šauma, ali nama najbolja varijanta već godinama..Puding jako retko, skoro nikada, ne koristim u ovim kolačima, a kad baš žurim umutim tečnu pavlaku za šlag. Odlične su ti i sad uživajte :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasan recept, oduvijek sam obožavala šaumrole

    OdgovoriIzbriši
  3. Ove role si mi tako fine i jako ih volim iako ih nisam radila do sada,trebam se upustiti u igru

    OdgovoriIzbriši
  4. Nismo ih jeli godinama, a obozavali smo ih kao klinci! Hvala na podsecanju, moracu se uskoro baciti na posao. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim šaumrole i tvoje izgledaju jaaako jako primamljivo...Super!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mi je jedan od najdrazih kolaca iz detinjstva. Nisam ih nikada sama pripremala, stalno mucim muku sa tim kalupicima. Kad krenem u nase krajeve zaboravim da ih potrazim, a onda kad ih se i pozelim setim se da prvo treba improvizovati kalupice pa me brzo prodje volja ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Moji ih svi obožavaju,a nisam ih pravila jako dugo.Tvoje rolnice su super!

    OdgovoriIzbriši
  8. Stari, dobri recept nekadašnjih gospodskih kuća. Moram priznati da sam i ja mislila da je to nešto mnogo komplikovanije, ali mi se iz tvoje priče čini da je zadovoljstvo napraviti ih, a i sladiti se njima.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga moja, predobar desert.Meni su šaum rolne zakon, no moja deca bas nesto ne vole sa saumom, pa im punim sa vanila kremom.Sta ću nesto se mora promeniti..:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlicne! Pre par meseci sam kupila kalupe ali niakako da krenem da ih napravim. U Beogradu ima da se kupe u limarskoj radnji na Autokomandi, bas su jeftine oko 150 din za 10 kom.Tamo ima i raznih plehova, modli i svakakvih dzidzabidza za kuhinju.

    OdgovoriIzbriši
  11. Šaumrole su mi uvijek bile jedan od najdražih kolačića, ali ne pamtim kada sam ih zadnji put napravila pa niti jela. Vrijeme je da opet krenem u akciju :), ovaj recept, izrada i prezentacija su dovoljan poticaj za to. Odlično izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  12. Odavno se nisam toliko obradovala nekom receptu kao ovom sada.Žao mi je što mi je to promaklo na Jafinom blogu, a tvoj opis postupka je više nego dobar i sigurna sam da će prvi slatkiši u mojoj kuhinji biti baš ove šaum role...Super!

    OdgovoriIzbriši
  13. U njima se moj zakoniti zajede!:)
    Odlično su ti ispale!
    Tebi i obitelji sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Obožavam ovaj kolač i tebi je sjajno uspeo. Jednom sam u Beču jela šaumrolnu koja je bila znatno veća od onih standardnih, onako, veličine manjeg bageta, a bila je prelivena čokoladom. Kad sam to videla, pomislila sam "Svetogrđe!" kakva čokolada na šaumrolni, kakvi bakrači, međutim, kad sam probala, shvatila sam da to itekako ima smisla. Bilo je vrlo ukusno.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.