Schupfnudeln - šufnudle bolognese sa špinatom ☆ Schupfnudel Bolognese with spinach

by - 17.10.11

Schupfnudel Bolognese with spinach by Laka kuharica: German potato dumplings go exceptionally well with this easy Bolognese sauce.
☆ Typical German potato dumplings go exceptionally well with this easy Bolognese sauce. 
Kao pravo dijete konzumerizma, koji, gle kontradikcije, duboko prezirem, volim isprobati sve novo. Pod time prvenstveno mislim na prehrambene novitete. Iako stalno kuham domaće juhe, uopće se ne libim kupiti i isprobati neku novu Maggi, Knorr ili Podravkinu juhu. Mislim da su ovakvi proizvodi puno doprinijeli emancipaciji žena i mogućnosti da budemo i domaćice i radne žene (a ne ili-ili). Nekada je priprema juhe ili bilo čega drugog iz vrećice izazivala prezir „pravih žena, majki i domaćica“. Prava se žena, koja mora biti i vrsna kuharica, nikada ne služi industrijskim proizvodima. Sama sprema tone zimnice, brda kolača, litre sokova i tako dalje i tako napornije. No, život i svakodnevica, prepuna jurnjave i nerviranja, nešto su drugo. Sada barem svaka žena ima izbor: kuhati, ne kuhati, kuhati sa sastojcima koji su joj dostupni ili sama raditi svoje sastojke. No, ne lezi vraže, sada nas opet, polako, ali sigurno, nešto drugo gura u dugočasne pare kuhinje: želja da jedemo hranu bez aditiva, boja, previše šećera ili soli. Jer, moramo priznati, većina danas dostupne hrane gadno je zagađena svime i svačime. Mislim da je najvažnije pronaći dobru ravnotežu i ništa ne odbaciti u potpunosti. Stoga sam, kada su se pojavila pakovanja gotovih šufnudli, odmah krenula u isprobavanje. Tako je nastao i ovaj recept koji pruža puno mogućnosti prilagodbe (domaći šufnudli ili njoki, svježe sjeckana rajčica).

Find this recipe in English on Cook Eat Share

Porcija: 4
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
1 manji luk, sjeckani
1 češanj češnjaka, sjeckani
1 čajna žlica maslinovog ulja
400 g mljevene junetine
600 g sjeckane rajčice iz tetrapaka
1 čajna žlica origana ili bosiljka (svježe sjeckani ili sušeni)
Prstohvat soli i papra
400 g svježeg špinata, opranog
400 g šufnudli (1 pakovanje) ili 600-800 g njoka
125 g mozzarelle


PRIPREMA:

saute ground beef
1. Luk i češnjak kratko pržiti na ulju dok ne omekšaju. Mljevenu junetinu dodati, promiješati, pržiti oko 5 minuta na srednje jakoj vatri.
add water, chopped tomatoes cook Bolognese
2. Sjeckanu rajčicu umiješati, dodati ½ šalice vode, ostaviti da sve zakuha. Smanjiti vatru, origano ili bosiljak dodati, posoliti i popapriti. Umak lagano kuhati oko 20 minuta.
wilt fresh spinach
3. Pola količine špinata staviti u cjedilo i preliti kipućom vodom da uvene. Ponoviti s ostatkom špinata. Kuhačom istisnuti što više vode iz špinata, ostaviti u cjedilu da se ocijedi do kraja.
mix Schupfnudeln and spinach with Bolognese sauce
4. Šufnudle i špinat dodati bolognese umaku, dobro promiješati i usuti u prikladnu vatrostalnu posudu. (Njoke skuhati na uobičajeni način i ocijediti).
top with mozzarella and bake
5. Mozzarellu, natrganu na manje komade ili krupnije ribanu, jednakomjerno rasporediti po šufnudlama u umaku i kratko zapeći u pećnici zagrijanoj na 220˚C.    

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 359 kcal; 23,07 g  masti; 11,01 g ugljikohidrata; 28,5 g bjelančevina; 75 mg kolesterola; 319 mg natrija; 1054 mg kalija. 


*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

18 komentara

  1. Da to moja kćer i unuka vide, morala bi to odmah pravit za ručak. Ja sam od onih starih domačica koja nikad ne upotrebljava ništa "pakirano", šta ćeš, zato nikad nemam vremena, ko mi je kriv. Kćerka ne, ona će sve naći u vrećici, ili suo, ili smrznuto.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nasmijala sam se u uvodnom dijelu. Uvijek mi se čude kako to da ne radim sama lisnato tijesto i kako mogu kupiti gotovo. Neke je stvari puno lakše kupiti gotove.

    Njoki su ti fenomenalni, prekrasno zapečeno, mljac!

    OdgovoriIzbriši
  3. nikad nisam kupila ovu tjesteninu, iako često kupim gotove njoke jer ih ja ne volim pa ih nekad suprug jede. jako mi je privlačno ovo tvoje jelo, volim zapečene tjesteninie

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se da vremenska strka ne dopušta puno vrludanja po kuhinji. Treba naći mjeru. Ja kupujem tjesteninu jer ne stignem pola toga napraviti. Al zato donesem svaki dan kuhani ručak na posao ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. slažem se s tobom, zbog ovog suvremenog načina života javlja se potreba da se ponovo uđe u kuhinju i jelo napravi potpuno od nule, jer tek tada sa sigurnošću znamo što točno jedemo, a opet žene su zaposlene i nemaju toliko vrmenea. Ni ja nemam ništa protiv kad s eposegne za kakvim gotovim, smrznutim poizvodom i napravi neki fini a brzi ručak, dapače!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je tako dobro. Skoro sam prvi put pravila šufnudle po Aninom receptu onako na prženoj prezli i puteru i bile su savršene. Sećam se kako su mi jednom njoke ispale bljak. Sva sam bila u testu, a ne znam zapravo i koja je razlika između njih. Ovo mi je savršeno jelo i beležim. Toliko dobrih mesnih jela i sva u nekim sosićima na ovom blogu. Fenomenalno Katarina!

    OdgovoriIzbriši
  7. Pa nista ne fali ponekad imati supu iz kesice ili nesto drugo gotovo.....

    Skroz mi se svidja ovo jelo, ima sve sto volim.

    OdgovoriIzbriši
  8. A što si surova sa ovim šufnama :)
    Pa kud vidjeh sada, u ovo doba, a znaš li od kad se spremam da ih napravim? I uvrtila mi se u glavi kombinacija sa siiitno seckanim kiselim kupusom i suhom slaninicom i gotovo. A ako mi vjeruješ nikada u životu ih nisam napravila, niti sam ih jela. :)

    Inače, ne prenemažem se ni ja previše da mi sve uvijek mora biti domaće. Bome si olakšam sa kupovnim i smrznutim namirnicama. Nekad koristim i gotove supe, koje samo obogatim sa dodatkom sjeckanog povrća (mrkva, brokula i sl.), nekad iskoristim vodu u kojoj mi se kuhala piletina, pa s njom napravim supu iz vrećice, ako tog trenutka nemam povrća koje inače koristim za supu. Pa šta? Znaš i sama da koliko god se pazili i trudili se da jedemo "domaće", namirnice koje koristimo znaju biti itekako tretirane kojekakvim hemikalijama. Kada tako počnem da razmišljam, dođe mi da se zagnjurim u stakleno zvono, da se pokrijem po ušima i da kao nekakav šaman, čučim, mantram i ne jedem i ne pijem po par godina. Eee kad bi tako moglo.. Ali šipak! :)
    Zato ćemo da si tjeramo onako kako nam odgovara i kuhamo onako kako hoćemo. Pa šta bude. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgleda baš onako bogato i sočno.Sviđa mi se!

    OdgovoriIzbriši
  10. Živa istina iako jako vilim kuhati nekad se prepustim raznim vrećicama,dubokom smrzavanju itd i nitko nema primjedbi a ovaj tvoj recept je savršen.

    OdgovoriIzbriši
  11. Svi si mi olakšavamo život za ponekim industrijskim proizvodom. Nekako ih je teško i zaobiči u ovo današnje vrijeme. Nemam ništa protiv iako kada imam vremena volim napraviti sve sama. Ali nemam taj luksuz slobodnog vremena često.

    OdgovoriIzbriši
  12. Kad spomeneš šufnudle mene vraća tako daleko, daleko, u vrijeme kada ih je moja mama pripremala ali kao slatkiš s orasima! Oh, kako sam to voljela!
    Ja također ponekada isprobam gotove proizvode i sigurno dobro dođu!
    Ovako zapečene mi izgledaju pravo dobre!

    OdgovoriIzbriši
  13. zanimljivo ovo izgleda. mozda je ovo odlican nacin za 'uvaliti' djeci spinat :).

    OdgovoriIzbriši
  14. Odličan ti je ovaj umak za šufnudle.I ja ih ponekad kupim, a i supa iz kesice se ponekad nadje na mom stolu:)
    Katarina, molim te pošalji mi mail da ti pošaljem podatke za Ajme!

    OdgovoriIzbriši
  15. plato rico y contundente me ha encantado luce espectacular,abrazos grandes.

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlično jelo i sastojci umaka uz šufnudle mi se baš sviđaju. Same šufnudle ili njokice ne ljubim previše, ali ovako "upakirane" volim pojesti. Iako se uglavnom trudim da bude domaće poneki umak ili juha iz vrećice se sigurno povremeno nađu na stolu.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.