Sladoled od banane i smeđeg šećera ☆ Banana in brown sugar ice cream

by - 9.9.11

Banana in brown sugar ice cream by Laka kuharica: bananas and brown sugar turned into a delicious frozen treat.
☆ Ripe bananas simmered in brown sugar then churned into a delicious frozen treat. 
Volimo sladoled od banane, stoga sam ga odlučila napraviti u svojem novom ICM-u. Ono što sam dobila ni malo nije bilo slično slastičarskom ili kupovnom sladoledu. Kremaste konzistencije i pune arome oduševilo je moje „sladoledare“. Kako su banane u ovo vrijeme stalno na nekoj akciji, osnovna sirovina je zaista jeftina. Naime, banane moraju biti zaista jako zrele, a to se vidi po „pikicama“ na kori. Što se ostalih sastojaka tiče, smjesu sam prvi put radila s kokosovim mlijekom, a drugi put s mileramom koji sam malo pomiješala s odstajalim slatkim vrhnjem – tako je mileram bio nešto rjeđe konzistencije. U oba slučaja sladoled je ispao baš kako treba. Ako očekujete vodenast sladoled žute boje i sasvim slabe arome (kao u slastičarnici), onda ovaj nije za vas. Ali ako volite pune i jake okuse, tada ga napravite bez oklijevanja. Još nešto: što sladoled ima manje šećera, to je manje kremast i tvrđi je. Stoga ne preporučam smanjivanje kalorija na uštrb kvalitete.

 Find this recipe in English on CookEatShare

Količina: 750 ml
Gotovo za: 2 h 30 min
Složenost: lako
Priprema: 1 h 30 min
Hlađenje: 1 h 
SASTOJCI:
600 g vrlo zrelih banana (6-7 srednje veličine), oguljenih i narezanih na kolutiće debljine 1 cm
135 g Demerara smeđeg šećera
500 ml kokosovog mlijeka ili punomasnog kiselog vrhnja ili milerama
Prstohvat morske soli
1 čajna žlica tamnog ruma
½ čajne žlice ekstrakta vanilije
Sok od limuna, po potrebi

PRIPREMA:

Banana in brown sugar ice cream by Laka kuharica: heat the brown sugar with coconut milk or sour cream
1. Smeđi šećer i ¼ kokosovog mlijeka/kiselog vrhnja/milerama zagrijavati u širokoj tavi, uz stalno miješanje, na srednje jakom plamenu, sve dok se šećer ne otopi.
Banana in brown sugar ice cream by Laka kuharica: Add the bananas and salt
2. Banane dodati, posoliti, pirjati oko 5 minuta uz povremeno miješanje, sve dok banane ne budu mekane i posve kuhane. Maknuti s plamena.
Banana in brown sugar ice cream by Laka kuharica: stir in the remaining coconut milk
3. Kokosovo mlijeko/kiselo vrhnje/mileram, rum i ekstrakt vanilije umiješati. Ako je smjesa preslatka, dodati sasvim malo limunovog soka.
Banana in brown sugar ice cream by Laka kuharica: Puree in a blender
4. Smjesu usitniti u multipraktiku ili blenderu dok ne postane sasvim glatka i ujednačena. Dobro je ohladiti u frižideru (oko 1h) ili ostaviti da odstoji preko noći.
Banana in brown sugar ice cream by Laka kuharica: transfer to the plastic container
5. Smjesu uliti u aparat za sladoled i miješati 15-20 minuta ili dok se ne počne smrzavati (prema uputi proizvođača). Prebaciti u prikladnu plastičnu posudu, zatim zamrznuti u frizeru. Pet do deset minuta prije posluživanja sladoled izvaditi iz frizera kako bi se lakše vadio žlicom za sladoled.

Laka opaska: vrhnje se, kod kuhanja, može malo zgrušati. Ovo treba zanemariti jer će grudice sasvim nestati u blenderu. 

Laka preporuka: sladoled je najbolje poslužiti u prethodno rashlađenim staklenim ili porculanskim zdjelicama. Vadite ga vrelom, ali suhom, žlicom za sladoled (namočiti u kipuću vodu, pa obrisati).  

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 607 kcal; 34,32g  masti; 78,95g ugljikohidrata; 4,61g bjelančevina; 0mg kolesterola; 22mg natrija; 812mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

9 komentara

  1. Izgleda predivno i kremasto :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimno9/9/11 07:42

    Cini mi se jako ukusno i jednostavno;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zaista, do sada nijedan sladoled od banane koji sam probala nije imao ukus banane:)tako da mi ovo baš zvuči privlačno!

    OdgovoriIzbriši
  4. deluje zanimljivo i baš dobro dodje da se potroše banane koje niko neće jesti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sad ti već pomalo i zavidim na aparatu za sladoled. Sladoled od banane nisam imala priliku probati, tako da bih s veseljem navalila na ponuđenu zdjelicu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divan je sladoled, dacu mami recept jer ja jednostavno nikada nemam volje da ga napravim bez obzira na jednostavnost. Obozavam "mlecnu" bananu, svi se krste kad cuju kad pitam u poslasticarnici ... jel vam banana mlecna ili vocna? :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Me encanta el helado ,te ha quedado perfecto con un lindo color,hoy tenemos 11 grados y yo igual me tomo mi helado,abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  8. Banane mi baš nisu neko omiljeno voće, ali kokosovo mlijeko mi je nešto savršeno i u slanoj i slatkoj verziji, zato ovo vrijedi probat. Ja već dugo imam strojček za sladoled, i jako sam zadovoljna, naradio se ljetos.

    OdgovoriIzbriši
  9. Pravim sladoled od banane ,ali bez kokosovog mlijeka koje mi se u ovom receptu jako svida...posto sam momentalno prehladena i jako kasljem,bolje mi je ne razmisljati o sladoledu,ali cu ga svakako napraviti na ljeto kod mene ,nadam se da ce i cijene bananama pasti jer su momentalno jako skupe zbog nevremena koje je zahvatilo Australiu !!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.