Tikvice punjene rižom, lećom, ribancem i svježom kobasicom ☆ Zucchini stuffed with rice, lentils, Parmesan cheese and fresh sausage

by - 20.7.11

Zucchini stuffed with rice, lentils, Prmesan cheese and fresh sausage by Laka kuharica: delicious gluten free seasonal dish.
☆ This delicious seasonal dish might be an amazing gluten free recipe to try. 
Ovako punjene tikvice postale su sastavni dio našeg jelovnika. Zanimalo me kako će to biti bez nekog posebnog umaka koji je uobičajena pratnja ovakvim jelima. Mogu samo reći da sos uopće nije falio, dapače, punjenje je došlo  bolje do izražaja. Što se svježe kobasice tiče, lako ih je naći kao kobasice za roštilj u dijelu hladnjaka gdje se nalazi meso za roštilj. Meni se najviše sviđaju svježe kobasice iz Bille. Origano i cumin daju smjesi Bliskoistočni okus, iako znamo da ta kuhinja nikada ništa nema sa svinjetinom (kobasice su miješane). No, ako nađete juneće, još bolje. Također, za one koji su vegetarijanci, umjesto kobasice mogu staviti krupno narezane bukovače ili šampinjone. Ovo je lagan, zdrav i prilično zasitan obrok i to ne samo za ljetne dane.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 4 
Gotovo za: 50 min
Složenost: umjerena
Priprema: 20 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:  
200 g integralne riže dugog zrna ili parboiled riže, kuhane
1 kg tikvica srednje veličine (2 tikvice)
2 - 3 para svježih kobasica
1 veliki luk, sjeckani
45 ml maslinovog ulja
½ čajne žlice sušenog origana
¼ čajne žlice cumina
¼ čajne žlice morske soli
¼ čajne žlice mljevenog papra
250 g leće iz konzerve, oprane i ocijeđene
45 g sira ribanca
30 g mozzarelle, grubo ribane


PRIPREMA:

Cut the zucchini crosswise into the thick, equal parts. Spoon out the seeds.
1. Tikvice poprečno prerezati na deblje, jednake dijelove. Žlicom izvaditi koštice. Kako bi vrijeme pečenja u pećnici bilo kraće, tikvice se može prethodno obraditi u mikrovalnoj pećnici: staviti ih u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i dodati sasvim malo vode. Poklopiti i kuhati 10 min na max. Ocijediti i odložiti. Ukoliko ne, vrijeme pečenja u pećnici treba produžiti dok tikvice ne budu pečene.
Squeeze sausage out of the casing into the pan
2. Meso kobasica istisnuti iz crijeva u tavu sa zagrijanim uljem. Usitniti kuhačom i peči 4 - 5 minuta, uz stalno miješanje, ili dok ne bude zlaćane boje. Luk dodati i pržiti 3 minute na srednje jakom plamenu. 
Add oregano, cumin, salt and pepper, sauté 2-3 minutes to blend the flavors.
3. Origano, cumin, sol i papar dodati, promiješati, pržiti 2 - 3 minute kako bi se okusi dobro stopili. Rižu, leću i sir ribanac dodati, promiješati i lagano pržiti 2 minute. Maknuti s vatre.
Stuff the filling mixture into the hollowed-out zucchini
4. Izdubljene tikvice složiti u vatrostalnu posudu premazanu s malo maslinovog ulja i puniti smjesom riže, leće, sira i kobasice. Pomoću žlice čvrsto utisnuti smjesu u izdubljene tikvice. Peči 30 minuta (ako su prethodno obrađene u mikrovalnoj) na 200ºC (ili 45 minuta ako nisu prethodno obrađene u mikrovalnoj).
put a generous pinch of grated mozzarella on top of each zucchini
5. Oko 10 minuta prije završetka pečenja svaku tikvicu posipati mozzarellom, posudu vratiti u pećnicu da se sir zapeče. 

Odmah poslužiti.
 
Laka sugestija: dan ranije možete završiti korake 4, 5, 6 , 7 i dio koraka 9. Idući dan ispecite tikvice kako slijedi. Također, ako što preostane, posve ohladite i smrznite za slijedeći put.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 549 kcal; 11,04 g  masti; 85,27 g ugljikohidrata; 29,45 g bjelančevina; 17 mg kolesterola; 413 mg natrija; 1399 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Odlične punjene tikvice ! Od kada sam počela puniti tikvice ljetni jelovnik mi se poprilično obogatio neiscrpnim kombinacijama punjenja. Tikvice su uistinu u tom smislu zahvalne. Do sada sam stavljala neka laganija punjenja na bazi svježeg sira, ali i ovo mi se jako sviđa. Konkretno je , a lijepo iskombinirano i leća mi je čak i najinteresantnija. Vjerujem da je jako ukusno. Probati ću !

    OdgovoriIzbriši
  2. Estupendo relleno muy sabroso una gran elaboración como siempre mi querida Laka,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.