Clafoutis s višnjama ☆ Clafoutis with sour cherries

by - 19.6.11

Clafoutis with sour cherries by Laka kuharica: moist, sweet and sour clafoutis is very easy to make.
 ☆ This unbelievably moist, tasty, sweet and sour clafoutis is very easy to make. 
Trešnje još nisu prošle, barem u mojem vrtu, ali su na izmaku. No, stigle su višnje. Moj tata stalno prigovara kako ništa ne beremo, ali on nema pojma. Muž me stalno pita da li da ide brati (trešnje, višnje, maline, jagode….), što me posebno nervira, jer to znači da ću morati pojesti ono što nabere. On i sin voće jedu tu i tamo. Naš pas voli gotovo sve voće, pa i trešnje (očišćene, naravno), ali nije neki veliki jelac. Čudim se da mi trešnje, višnje i sada maline ne rastu iz glave! Problem je u tome što je to sve lako pokvarljiva roba, jesti se mora prilično često i brzo, a ja k tome ne volim voće iz frižidera. I tako sam se dosjetila kako potrošiti, onako na brzinu, višnje koje su sitne, kiselo-slatke, trpke. Muž je brao, tata je čistio, a ja sam lijepo za 10 minuta napravila kolač. Dakle, za ovaj, kao i svaki drugi clafoutis (kla-fu-ti), treba oko 10 minuta pripreme (ako se ne broji branje i čišćenje voća). Originalno, clafoutis se radi s trešnjama i to neočišćenima (koštice navodno daju posebnu aromu), ili, u jesen, sa šljivama. Bez amaretta i arome badema. Međutim, ovaj mali dodatak dodlično nadopunjuje okus višanja, stoga preporučam da ga ne zaobiđete. Lijepo sve smiksate, izlijete i zatvorite u pećnicu na skoro sat vremena. Zatim se zavalite na ležaljku u hladu i blaženo uživajte u nekom od osvježavajućih smoothia. Ne zaboravite uključiti timer!

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 8
Gotovo za: 1 h
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 50 min
SASTOJCI:
400 g višanja, očišćenih
4 jaja
80 – 100 g Demerara šećera
Prstohvat soli
100 g glatkog brašna, prosijanog
100 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
1 žlica amaretta
½ čajne žlice arome badema

PRIPREMA:
Clafoutis with sour cherries by Laka kuharica: Beat eggs, sugar and salt
1. Jaja, šećer i sol miješati mikserom nekoliko minuta dok smjesa ne postane pjenasta, ujednačena i šećer se ne otopi.
Clafoutis with sour cherries by Laka kuharica: Add the flour
2. Brašno postepeno umiješati u smjesu s jajima.
Clafoutis with sour cherries by Laka kuharica: Add cream and milk
3. Slatko vrhnje i mlijeko postepeno dodati, uz stalno miješanje, sve dok smjesa ne bude nešto rjeđa od one za palačinke i ujednačena.
Clafoutis with sour cherries by Laka kuharica: add Amaretto, almond extract and sour cherries  
4. Amaretto, aromu badema i višnje dodati. Promiješati.
Clafoutis with sour cherries by Laka kuharica: Pour the mixture into the lightly buttered ovenproof dish.
5. Smjesu s višnjama uliti u lagano namazan vatrostalni oblik. Kolač peči u pećnici zagrijanoj na 180˚C oko 50 minuta ili dok ne bude pečen. Sredina kolača mora biti sasvim pečena (trik s čačkalicom).
Clafoutis with sour cherries by Laka kuharica: Bake the cake 
6. Clafoutis ostaviti da se ohladi u obliku za pečenje. Poslužiti mlak ili sobne temperature.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 144 kcal; 6,04g  masti; 17,11g ugljikohidrata; 5,88g bjelančevina; 106mg kolesterola; 70mg natrija; 181mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

13 komentara

  1. Ovo je tako fino, a jos nikako da jednom isprobam taj receptic...nema nista lepse nego kad vockice mogu da se uberu iz vlastitog vrta, mi sve kupujemo na pijaci a jedino mi u jednoj zardnjeri na terasi uspevaju jagode, ali je to vise onako za zanimaciju.;)) Prijatan vikend i uzivajte u basti!;))

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja najviše volim svježe voće, a viškove sam riješila tako da sam napravila marmeladu. Lijep clafoutis...

    OdgovoriIzbriši
  3. Dopada mi se, super recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ove recepte umuti-ispeci! Poslastica je baš primamljiva,jedino nisam upoznata sa tom vrstom šećera, ja sam onako, klasična kuvarica, znam za žuti i kristal šećer, pa ću malo da istražim taj koji si upotrebila.baš lepo,draga moja Laka kuharice.srdačan pozdrav,Ankica.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sviđa mi se dodatak amarettića u clafoutisu. Imam nešto višanja u vrtu pa ću isprobati recept.

    OdgovoriIzbriši
  6. Visnje visnje visnej..bas me progone;)U medjuvremenu se zna da je moj neustarsivi ziabrao to voce(koje na NZ ne raste) kao omiljeno.Pravim ih i ovako u ovom lagnom testu pa zapecene budu vrlo njami(ako nam od njega ostane nesto).A koristimo konezervirane...

    OdgovoriIzbriši
  7. prije par tjedana sam potvrdila sama sebi da nisam ljubitelj clafoutis-a. vise mi pase ono nase starinsko, spusvasto, meko tijesto, a oko njega vocke...

    OdgovoriIzbriši
  8. Kad se sjerim da je moj prvi klafuti završio u smeću. Mislila sam da mi nije uspio, očekivala sam nešto nalik biskvitu. Tek sam kod Ane vidjela da ro treba biti onako kako je meni i ispalo. Meni je sve sa voćem odlično, pa sam clafoutis spremala od tog neslavnog prvog puta još 1001 put.
    Tvoji recepti su zaista posebni, uvijek su praktični, ti si prava Laka kuharica.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jao kako patim sto nemam nijedne vocke niti baste :( Sve kupujem, a nije to to. Svidja mi se dodatak amaretta u clafoutis, ovaj recept biljezim, moram isprobati! Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Lep clafoutis...zavidim ti na dvoristu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Izvrstan recept , izvrstan kolač ! Ja sigurno ne bih izostavila aromu badema, u ovakvom kolaču, sa višnjama, mislim da definitivno daje na posebnom okusu.

    OdgovoriIzbriši
  12. Stvarno dobar recept, radila sam ga sa jagodama ...itd.Ono sto mi se kod njega dopada je vrlo, vrlo laka priprema!

    OdgovoriIzbriši
  13. Radila sam clafoutis prema receptima s nekih blogova, svi su uglavnom slični. Jako su zgodni kad nekamo treba utrpati voće:)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.