Male tajne: ruska piletina s feta sirom ☆ Russian chicken with Feta cheese

by - 30.5.11

Russian chicken with Feta cheese by Laka kuharica: tender chicken in delicious sauce.
☆ Tender chicken breasts are smothered in deliciously creamy vodka and feta cheese sauce. 
Evo još jednog recepta iz odlične Vegetine nove knjige „Male tajne“. Ovo sam radila točno prema receptu, nije bilo potrebe mijenjati bilo što osim što u umak nisam dodala još Vegete ili soli. Feta je obično prilično slana, pa sam procijenila da ne treba dosoljavati. Kako moji nisu prigovarali da je preslano ili neslano, očito sam pogodila. Zašto ruska piletina? Vjerojatno zato što u umak ide malo votke. No, ne trebate se bojati da će se djeca ili bilo tko drugi, opiti. Votka daje malo drukčiji „štih“ umaku, ali je sasvim bezopasna. Naravno, ako želite, rashlađenu votku možete i gucnuti kao aperitiv, a na kraju se zasladiti malim slatkim zalogajima ruskog podrijetla. Pa da sve bude u stilu. Recept je, dakle, baš onakav kakve volim: jednostavan i lak za napraviti, k tome brz. Jako dobro ide s rižom, ili kao ovdje, s njokima. Originalni recept nalazi se na 115 stranici knjige. За ваше здоровье!

Porcija: 4
Priprema: 5 min



Gotovo za: 50 min
Pečenje: 45 min



Složenost: lako



Find this recipe in English on CookEatShare allrecipes Foodista

SASTOJCI:
700 g pilećeg filea (oko 4 filea)
3 čajne žlice Vegete
70 g maslaca
1 češanj češnjaka, protisnutog
1 manji luk (60 g), sjeckani
1 žlica oštrog brašna
30 ml vodke
100 ml vode
1 žlica koncentrata rajčice
½ čajne žlice papra
200 ml vrhnja
100 g feta sira
1 žlica peršina. sjeckanog

PRIPREMA:
chicken fillet in hot butter
1. Pileći file lagano natrljajti Vegetom i peči na 50 g maslaca dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Izvaditi iz tave i premjestiti u vatrostalnu posudu.
vodka sauce with onions and garlic
2. Češnjak i luk kratko peči nekoliko minuta dok luk ne omekša na preostalih 20 g maslaca u tavi u kojoj se pekao file. Brašno umiješati i kratko zažutiti. Votku pomiješanu s vodom dodati u tavu, pustiti da provrije.
cooking tomato puree, cream and feta
3. Koncentrat rajčice, papar, vrhnje i feta sir dodati. Kuhati lagano miješajući dok umak ne postane gust.
vodka sauce over chicken fillet
4. Umak preliti preko piletine i zapeči u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta.
Poslužiti posipano sjeckanim peršinom, uz dodatak njoka ili kuhane riže.
    
Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 730 kcal; 57,84 g  masti; 6,84 g ugljikohidrata; 40,59 g bjelančevina; 235 mg kolesterola; 537 mg natrija; 501 mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

14 komentara

  1. Mmmmm,volim piletinu na sve načine :)preliv mi zvuči sjajno!

    OdgovoriIzbriši
  2. E ovo mi je stiglo ko poručeno SInoć sam dobila veliku isporuku piletine i listam recepte. Piletina uvek traži umak i saft, a ovaj mi se jako dopada. Samo da pitam, koliko je to težinski, pošto kod mene dva očišćena filea od jednog pileta bez kostiju i kožice teže oko 1kg. Da li je to dovoljno pošto su obično duplo manji. Ma i nema veze, može više sosa da se napravi. Beležim!

    OdgovoriIzbriši
  3. Piletinu volimo i ovo je predivan rucak :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jelena:
    Nisam navela, ali u originalnom receptu stoji 700g, pa se možeš ravnati prema tome. Ja obično kupim zapakirano, a to je sve od 400-800g.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma njami njami:) Izvanredna kombinacija.Probacemo

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mi paše sto posto:) Jako dobra kombinacija. Obožavam sosove iako ih retko spremam, ne znam zašto? Divno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve po mom guštu ,blažena ti knjižica Male tajne....

    OdgovoriIzbriši
  8. Vidi se po fotografiji da je sočno i ukusno.Volim tvoje slane recepte jer mi "koriste"...:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nikako mi Podravka kao kompanija nije draga, a u svijetlu svih otkrivenih afera i ono poštovanja što sam imala spram njihovog rada je nestalo. Istina je, opet, da su njihovi proizvodi najbolji na našem tržištu u svojim kategorijama.
    I u vrijeme kada nisam ni pomišljala na kuhanje rado sam gledala Male tajne. Njihova Coolinarika je marketinški projekt kakvog ja nisam vidjela kod drugih čuvenih svjetskih proizvođača prehrembenih proizvoda, ali za mene su dopustivši toliki nivo amaterizma sve pokvarili. Međutim, receptima koji oni nide i iza kojih stoji tim koji uređuje Male tajne, vjerujem do posljednje riječi. To su zaista provjereni i izvrsni recepti. Nimalo ne sumnjam da je ova ruska piletina jedan od takvih. Male tajne su zakon u kuhinji.
    Ni ja nikada ne pretjerujem sa soli, radije ću dosoliti jelo nego da bude preslano, a kao što kažeš u startu treba poći od činjenice da je i feta slana i da bi se lako moglo omaći da jelo ispadne preslano.
    A i one ruske snježne kuglice su mi apetitli i nisu naporne za napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Selma, bona, draga, ne znam zašto ne voliš Podravku, ali sigurno imaš neki valjan razlog. Ono što mogu reči je da su je stvarali sasvim obični, vrijedni ljudi. Obično velim da je Podravka tako dobra da je nisu uspjeli uništiti ni svi lopovi koji su njome harali još od 80-ih. Dakle, samo dobra firma može opstati i nakon što je tako brutalno opljačkana. Koliko je samo konvoja hrane otišlo za vrijeme rata prema Hercegovini i Osijeku (Glavašu), a da za to nitko nije rekao ni hvala Podravkašima (koje se nije ni pitalo). Jer ti konvoji nisu bili za gladne i ugrožene, već za pse rata koji su na njima stvarali slavu i trgovali. Što se tiče Coolinarike, u potpunosti se slažem s tobom. Kad kada su i neki Podravkaši zgranuti receptima koji se tamo pojavljuju, ali to je ipak samo portal i jednostavno živi svoj život koji se ne može cenzurirati. Tj., koncept je očito imao podosta promašaja u početku, a sada je kasno i bilo bi marketinški kontraproduktivno uvoditi neka pravila.

    OdgovoriIzbriši
  11. Mene ovo jelo zove na isprobavanje, javim utiske :)

    OdgovoriIzbriši
  12. recept je odličan ! meni kao ljubitelju piletine svaka nova kombinacija za pripremu je dobro došla. A kada je k tome ovako interesantna i odlična onda ide odmah na isprobavanje. Super !

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.