Lagan juha od kelja sa zobenim pahuljicama ☆ Light Savoy cabbage and oatmeal soup

by - 21.5.11

Light Savoy cabbage and oatmeal soup by Laka kuharica: this soup with tender Savoy cabbage is simple to prepare.
☆ This soup with tender Savoy cabbage, lightly thickened with few oats, is simple to prepare. ☆
Kod nas nema ručka bez juhe. Moj sin, dok je bio mlađi, često je prigovarao: „Opet juha!“ Više ne prigovara, već me samo zeza kada nabrajam što je za ručak: „Juhica…“. No, bez „juhice“ više ni njemu ručak nije potpun. Stoga nikada dosta recepata za juhu koja se brzo sprema, zdrava je i lagana, fina. Oduševila nas je juha s komoračem i radim je skoro svaki tjedan. Također volimo i ovu s mladim keljom, a sada mu je upravo vrijeme. Volimo mi i konkretniji „cušpajz“ od kelja, s malo krumpira i dobrom kobasicom. Volimo i dinstani kelj kao prilog. Tek kada sam pošla nešto napisati o ovoj super brzo gotovoj i finoj juhi, naišla sam na podatke o tome koliko je kelj zdrav. Svakako pročitajte i to, jer nitko ne zna što nam čuči u tijelu i samo čeka da se prometne u neku gadnu, kroničnu boleštinu. Ovdje moram naglasiti da nikada ne jedem ono što mi ne valja, ma kako bilo zdravo. Jednako tako ne jedem ili vrlo, vrlo rijetko, ono što je jako loše (ah, ti gumenjaci!). Vjerujem da hranu treba jesti zato što je ukusna, pričinjava nam užitak i što je volimo. Možda sam sretna jer ne volim neke „opasne“ namirnice i jela (masno, zaprženo, gazirano, pre slatko, umjetno), pa mi ih se nije teško odreći. Dakle, na pragu smo zelene, lagane, povrtne sezone, a ja ju i oficijelno otvaram ovom juhom.

Find this recipe in English on Cook Eat Share Foodista

Porcija: 4 
Gotovo za: 25 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Kuhanje: 20 min
SASTOJCI:
200 g kelja, narezanog na trakice
1 češanj češnjaka, sjeckani
15 ml maslinovog ulja
800 ml vode
1 žlica Vegete Natur
30 g zobenih pahuljica
 
PRIPREMA:
1. Češnjak kratko pržiti na ulju u, paziti da ne potamni. Kelj dodati češnjaku, promiješati, zaliti vodom.
Savoy cabbage in soup
2. Vegetu Natur dodati, promiješati i pustiti da voda zakipi. Smanjiti vatru, kuhati polupokriveno na laganoj vatri 20 minuta ili dok kelj ne omekša.
3. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja dodati zobene pahuljice, promiješati.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 75 kcal; 4,1 g  masti; 8,11 g ugljikohidrata; 2,28 g bjelančevina; 0 mg kolesterola; 21 mg natrija; 170 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

14 komentara

  1. Za razliku od vecine koju znam, ja kelj jednostavno obozavam (ne smrdi mi, kako se cesto prebacuje). Pogotovo su mi cesnjak i kelj super kombinacija! A bubble and squeek...u domacoj izvedbi sa keljom, super!

    OdgovoriIzbriši
  2. YO SOY DE SOPAS EN TODA ÉPOCA Y MUCHO MÁS AHORA EN OTOÑO ESTÁ MUY FRÍO,QUE RICA ES CON AVENA,BUENA REFLEXIÓN DE LOS ALIMENTOS,ES VERDAD,CARIÑOS Y ABRAZOS.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam pravila supicu od kelja ali varivo sa krompirom jedemo. Obavezan sastojak je kim, što zbog svojih svojstava koja potiru efekat kelja, što zbog ukusa koji se fenomenalno slaže.

    Hvala još jednom na receptu za libum. Sačuvala sam 3 komada u frizu za goste da probaju i bili su oduševljeni.

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo, cim sam videla, odmah sam dobila inspiraciju za danasnju juhicu! Vooolimo! Hvala! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mi svi volimokelj a najčešće ga jedemo u ćušpajzu. Za promjenu će dobro doći i ova juha od mladoga kelja. Ne znam zašto kada je kelj u pitanju ja uvijek dodam kim valjda zbog probavljivosti?!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mladi kelj sam jučer i sama imala za ručak i to kao varivo s krumpirom i mrkvicom, uz to sam još poslužila pileće ražnjiće i bilo je savršeno..Doduše djeca ni pogledala u kelj nisu i borim se stim vječno..
    Juhica je savršena, baš po mom guštu, divno..

    OdgovoriIzbriši
  7. Divno!!!Mi obozavamo kelj!!Hvala ti za recept!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršeno: zdavo i lagano... Super!

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš ti hvala za onaj dodatak o kelju kao super zdravom povrću. Baš sam razmišljala, toliko su napumpali brokulu, a kelj? Brokula je ok, ali mi je kelj uvijek bolji i ukusniji, a naročito u ovoj kombinaciji kao juha sa zobenim pahuljicama koje su mi super. Za mene ko stvoreno.

    OdgovoriIzbriši
  10. ova zelena boja sama po sebi lijeci!!!!
    volim kelj, ali nekako imam problem sa njegovom upotrebom, jer onako "normalno" sto znaci sa zlicom vec svima izlazi na usi.

    OdgovoriIzbriši
  11. Niti kod mene nema dana bez juhice, a sve češće se priklanjam povrtnim, finim i zdravim juhama. Od kelja sam do sada radila uglavnom variva, ali ne i juhu. Interesantna mi je jako kombinacija sa zobenim pahuljicama. Svakako ide na isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši
  12. Ni kod nas nema ručka bez juhe - osim što ju ja ne jedem:) Kod nas je uvijek bila ta praksa da za ručak mora biti juha i ja sam kao klinka ama baš svaki bogovjetni dan morala jesti juhu - zato sam vjerena da sam je se najela za cijeli život! Sada prođe i po par mjeseci da ne pojedem juhu i uopće mi ne fali.
    Radim sličnu juhu od zobenih pahuljica i jednom sam i ja u nju dodala nekakav kelj koji mi se povlačio po hladnjaku - ja ju nisam jela, ali pojelo se, pa je valjda bilo dobro:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Samo jedna ispravka... na engleskom kelj nije isto sto i kale, mada zvuci isto ali nije isto. Za kelj se kaze Savoy Cabbage.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potpuno si u pravu i hvala ti na primjedbi - sve sam ispravila, barem se nadam:)

      Izbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.