Balsamico odrezak s kašom od graha i salsom ☆ Balsamic steak with white bean mash and salsa

by - 24.5.11

Balsamic steak with white bean mash and salsa by Laka kuharica:  succulent tender steak with mashed cannelini beans and fresh tomato salsa.
☆ Succulent tender steak is a great choice with mashed cannelini beans and fresh tomato salsa. ☆
Uvijek nam dobro dođe malo drukčiji ručak koji je brzo gotov. Ovaj koji predlažem sadrži sve: sočno meso pečeno skoro bez masnoće, aromatični prilog od graha koji se savršeno nadopunjuje s laganom salsom kao zamjenom za salatu. I tko onda priča da je fast food nezdrava???!!! Naravno, brzina pripreme može biti za svakoga nešto drugo. Mislim da puno ne griješim ako obrok koji se pripremi za manje od sat vremena smatram brzo pripremljenim. Također, ako ste primjetili, veliki broj jela koja predlažem, može se u potpunosti ili većim dijelom, pripremiti dan ranije. Tako, kada se familija vrati gladna i umorna nakon posla i škole, može vrlo brzo sjesti za stol. Znam da su obrnuti turnusi, dežurstva ili nešto drugo veliki problemi za nas kuharice, mame i supruge. Dovijamo se kako možemo. Ja sam odahnula kada smo kupili prvu mikrovalnu. Svatko je mogao zagrijati točno onoliko koliko će pojesti, a ne podgrijavati cijeli lonac. Djeca su stalno išla u obrnuti turnus, pa se do navečer nisu skoro ni vidjela, a mi smo dolazili iza 3 ili 4 h popodne. Nitko nije želio jesti ručak kao večeru, kao što je to običaj na Zapadu. Zemlje koje imaju slabi doručak (bijela kava, malo pecivo s putrom ili marmeladom), normalni ručak i laganu večeru, bilježe jako mali postotak razno - raznih metaboličkih, kardiovaskularnih i sličnih boleština. Ne znam zašto mi tako strašno težimo lošim navikama koje je nametnuo kapitalizam, a sve radi većeg profita onih kojima večera sigurno nije najveći obrok (osim ako nije neka posebna).
Također, ovaj obrok ima 0 kolesterola, te je i u svakom drugom nutritivnom pogledu jako dobar. Što ćeš bolje: em fino, em zdravo!

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 4 
Gotovo za: 50 min
Složenost: lako
Priprema: 40 min
Pečenje: 10 min
SASTOJCI:
4 goveđa file odreska, (oko 100 -150 g svaki)
50 ml balzamičnog octa
4 rajčice, narezane na manje kocke
½ crvene paprike, bez sjemenki, grubo sjeckane
½ malog luka, grubo sjeckanog
2 čajne žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, zgnječena
500 g cannellini (bijelog, sitnog) graha (iz konzerve), opranog, ocijeđenog
2 žlice soka limete
2 žlice peršina, grubo sjeckanog
1 žlica bosiljka, svježeg, grubo sjeckanog ili ½ žlice sušenog
Crni i bijeli papar, morska sol

PRIPREMA:
beef steaks in balsamic vinegar marinade
1. Odreske staviti u plitku staklenu ili porculansku posudu, 3 žlice balzamičnog octa dodati. Okrenuti ih nekoliko puta kako bi bili dobro prekriveni octom. Posudu pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se odresci mariniraju u hladnjaku oko 30 minuta.
fresh tomato salsa
2. Rajčicu, papriku, luk, 1 čajnu žlicu maslinovog ulja i preostali ocat (½ žlice) promiješati i pirjati na laganoj vatri 8-10 minuta. Začiniti crnim paprom i morskom solju, promiješati i odložiti.
saute steaks in the grill pan
3. Odreske peči na vreloj gril tavi premazanoj s malo ulja 2-3 minute sa svake strane (za srednje pečeno) ili dok ne budu pečeni. Odložiti i pokriti folijom, ostaviti da odstoje 5 minuta.
mashed cannelini beans 
4. Češnjak kratko pržiti na preostalom maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri. Grah dodati, grubo gnječiti 2-3 minute dok se sasvim ne ugrije.
herbs in white beans mash 
5. Peršin i bosiljak dodati nakraju, promiješati.
6. Kašu od graha rasporediti na tanjure, na nju staviti odrezak prekriven s malo salse. Po želji, poslužiti uz zelenu salatu ili zeleno povrće kuhano na pari.
    
Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 483 kcal; 3,65 g  masti; 86,5 g ugljikohidrata; 31,03 g bjelančevina; 0 mg kolesterola; 33 mg natrija; 2696 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

12 komentara

  1. Odličan ručak. Unatoč što se volim motati po kuhinji, imam mikrovalnu već 33 godine, prva u Jugi! ISTU! Meni je to velika pomoć, a bome i mojim ukućanima kad nekamo zbrišem.
    Volim pročitati tvoj Info - nutritivan kutak.

    OdgovoriIzbriši
  2. ZDRAV I SJAJAN RUČAK!!BRAVO!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim pire od graha, ali sam u manjni:) Rucak ti je bas interesantan, pire ne mora uvijek biti od krompira (sta je sa paskanatom, brokolijem...)! Odlicna ideja!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ručak za prste polizati,javim rezultate.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično jelo ! Zdravo, ukusno i jako mi se sviđa. Pire od graha umjesto krumpira uz ostale namirnice , pun pogodak !

    OdgovoriIzbriši
  6. Steta sto ljudi prave premalo pirea od povrca ili mesavinu povrca i krompir pirea.To ume tako da bude ukusno i doda nesto posebno krompir pireu.Ti si to ovde lepo dokazala;)

    OdgovoriIzbriši
  7. exquisito plato muy contundente se ve muy lindo,cariños y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  8. exquisito plato muy contundente se ve muy lindo,cariños y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim grah, meni bi ovaj pire od graha bio sasvim dovoljan (bez ičeg drugog), svaki dan bih ga mogla jesti:D

    OdgovoriIzbriši
  10. Za mene, vise nego odlican rucak!!! Super!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.