Marokanska ruža ☆ Moroccan rose

by - 13.4.11

Moroccan rose by Laka kuharica: ambrosial, super moist cake very simple and easy to make.
☆ This ambrosial, exceptionally  moist cake is very simple and easy to make. ☆
Još sam nedavno cvilila kako ne mogu raditi kolače koji se rade s ružinom vodicom jer je jednostavno nigdje nema za kupiti. Nije da nisam tražila po svim preporučenim mjestima. I tamo u staroj Vlaškoj, u nekakvom razvikanom dućanu s eteričnim uljima. Prodavačica se jako zgražala na pomisao da tražim nešto što očito nema, čudila se do neba jer je poznato (očito svima, osim meni) da se ružino ulje koristi u kozmetici, ali u pečenju kolača – kaj god. To me je ponukalo da na vrh liste želja poklona iz Maroka stavim upravo ružinu vodicu. Što poželjela, to mi kćer donijela. Kada ju je kupila, sva ponosna poslala mi je poruku da je sve uspješno nađeno, odcjenkano i spremljeno u kofer. Iskreno, ružinoj vodici veselila sam se samo malo manje nego prekrasnom tabureu koji mi je isto donijela. I evo, napravila sam ovaj jednostavni kolač koji sav svoj čar duguje upravo ružinoj vodici. No, ako je nemate, možete umjesto nje koristiti aromu ili ribanu koricu naranče ili čak limuna. Niti te zamjene nisu loše.

Find this recipe in English on CookEatShare 

Komada: 20
Gotovo za: 1 h 
Složenost: lako
Priprema: 20 min
Pečenje: 40 min
SASTOJCI:
2 jaja, bjelanjci odijeljeni od žumanjaka
60 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
130 ml kremastog jogurta
2 žlice ružine vodice
50 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
50 g pšenične krupice (griza)
50 g badema, mljevenih
Ribana korica jednog limuna

Sirup:
100 g šećera
125 ml vode
2 žlice ružine vodice

PRIPREMA:
mixing butter and sugar
1. Maslac i šećer miješati mikserom 3 - 5 minuta ili dok maslac ne postane pjenast, a smjesa ujednačena.
yogurt and flour in creamed butter
2. Jogurt, ružinu vodicu, žumanjke i brašno pomiješano s praškom za pecivo dodati. Promiješati.
semolina, almonds, lemon in cake mixture
3. Griz, bademe i koricu limuna dodati smjesi, sve promiješati.
beat the egg whites
4. Bjelanjke istući u čvrst snijeg i postepeno umiješati u smjesu. Nakon svakog dodavanja lagano sjediniti sa smjesom. 
Batter in cake pan
5. Smjesu izliti u četvrtasti oblik za pečenje obložen papirom za pečenje. Kolač peči na 180°C 40 minuta. Ohladiti.
ppouring rosewater syrup over cake
6. U međuvremenu priprmiti sirup: vodu i šećer kuhati na umjerenoj vatri 5 minuta sve dok se šećer posve ne otopi. Maknuti s plamena i dodati ružinu vodicu. Vrućim sirupom preliti ohlađeni kolač, zatim ga izvaditi iz oblika za pečenje i narezati prema želji.


Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 84 kcal; 4,43 g  masti; 9,61 g ugljikohidrata; 1,99 g bjelančevina; 28 mg kolesterola; 91 mg natrija; 43 mg kalija;

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

13 komentara

  1. SJAJAN KOLAČ! Ni kod nas je nisam našla nigde pa ću i ja morati da naručujem sestri iz SAD :-))))!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako volim ovakve kolače. Podsjećaju me na djetinjstvo i kolače moje mame!A ružinu vodicu ću ove godine napraviti, pa kud puklo da puklo. Moja Zdenka ima u svom vrtu ružu baš za takve stvari!

    OdgovoriIzbriši
  3. Blago tebi što si dobila od kćeri gala poklon. Kolač super.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kćer te zbilja lijepo darivala iz Maroka, a lijepo je i što je posjetila Maroko, to mi je jedna od želja.
    Ja sam svoju prvu a i zadnju ružinu vodicu za kolače donijela svojevremeno iz Bugarske. Kasnije je nisam nigdje našla a kao zamjenu kupila sam liker od ruže u Sloveniji i to za neke male novce tako da nisam puno od njega očekivala. Ali ispostavio se odličan u kolačima kao zamjena za ružinu vodicu.
    Tvoj kolač je super, izgleda odlično, sočno, mirisan je sigurno. Sa ružinom vodicom je poseban, a vjerujem da je i sa "zamjenama" jednako dobar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Deluje veoma sočno, super recept!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Super, volim ovakve kolace (mokre), a bas imam ruzinu vodicu, ostatak od nekog 'experimenta'!

    OdgovoriIzbriši
  7. Svakako cu isprobati ovaj kolac, jer puno koristim i volim ruzinu vodicu. Svidja mi se dodatak griza i vjerujem da se recept moze lako prilagodjavati s raznim brasnima od cjelovitih zitarica.
    ps. mogla si i tabure slikati, sigurna sam da bi ga svi rado vidjeli :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Vrlo interesantno! Ja izuzetno volim ovakve kolace. Tekstura mora da je izvrsna, pogotovo sa dodatkom griza i badema. Bas si me zaintrigirala da moram ovaj recept probati u buducnosti. Ja jako volim ruzinu vodicu. Shilpa je donela par bocica prosle godine iz Indije i slabo sam ih koristio, uglavnom za sutlijas. Al' evo prilike i recepta za nesto novo i drugacije.

    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  9. Eh, miris po ruži u kolačima sa bademima, to mi je divota. Ja ipak mogu razumjeti da tamo neka prodavačica u Zagrebu nije čula da se ružina vodica koristi u kuhinji, ipak to je vrlo istočnjački i nema mnogo veze sa kuhinjom koja se u Hrvatskoj odomaćila.
    elem, super je da si dobila vodicu i da si probala. Ja još u Sarajevu i mogu naći tu vodicu, ali je zato ona sa mirisom narančina cvijeta pravo "abuzenze" (abuzenze je neka sveta voda u Kuranu). Poludim kada mi čujem da se miris narančina cvijeta može zamijeniti sokom od naranče. Nije nego! Miriše po neroliju ili miriše po narančama nije isto.

    OdgovoriIzbriši
  10. Kolac je sjajan! Volim ovakve kolace :) Steta sto ne mozemo vidjeti i drugi poklon ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. probala sam bombone od ruže i rahat lokum od ruže i sam ukus mi nije baš nešto, ali rado bih ruži dala još jednu šansu, ionako imam nekoga tko obožava taj okus, tako da sam sigurna da bi nestao u roku keks

    OdgovoriIzbriši
  12. Poznato mi je ovo s traženjem ružine vodice po Zagrebu. Kad sam negdje pitala za to, nudili su mi ili neki tonik ili mlijeko za kožu(!). Priznajem da nisam prokrstarila svim prodavaonicama za koje sam čula da bi to mogle držati, jer već mi je pomalo dojadilo kako me glupo prodavačice gledaju kad kažem da mi treba "obična ružina vodica koju mogu upotrijebiti za kuhanje". Odgodila sam traženje toga na neko vrijeme.
    Pokušala sam napraviti domaću varijantu od neprskanih ruža, ali zaključila sam da se to meni zapravo ne sviđa. A to što sam napravila - nakon mjesec dana na površini se pojavila plijesan i tako je to završilo u smeću.
    Kolačić mi je baš zanimljiv:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Anonimno5/9/13 10:29

    Kupite kvalitetni hidrolat ruže, svakako se može koristiti za kolače. Nije jeftin... Probajte u Kemigu (Oshadi, Pranarom) ili u Nanotehu u Staroj Zagorskoj u Zagrebu. Možete i online iz Aromateke Eskulap, ja uzimam od njih.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.