Libum iz Pompeja ☆ Libum from Pompei

by - 8.4.11

Libum from Pompei by Laka kuharica: a wonderful recipe for the ancient, Roman bread from Pompei.
☆ This is a wonderful recipe for the ancient, Roman bread from Pompei. 
Po jednostavnosti pripreme i malom broju sastojaka, vjerujem da je recept za ovaj kruh zaista originalni. U Pompejima se radio kao kruh, u komadu, ali mislim da je ovako zgodnije, raditi ga kao neku vrstu slanih lepinja koje su vrlo mekane iznutra zbog velikog sadržaja ricotte. Pretpostavljam da umjesto nje može ići i svježi kravlji sir, ali vrlo kremast i mastan. Jako je dobar i sam za sebe, ali se još bolje slaže s crnim ili zelenim maslinama, te tanko rezanom šunkom ili pršutom. Kako bilo, libum je gotov za tili čas i odličan je i vruć i hladan, i jače i slabije pečen. Isprobali smo sve varijante, uvijek na veliko zadovoljstvo.
Što se Pompeja tiče, posjetila sam ih vrlo davno, fascinantno je to sve vidjeti i zaista ih treba obići. No, ako ne možete skoro do njih, tada nije na odmet posjetiti izložbu koja je otvorena skoro do kraja lipnja u Klovićevim dvorima - “Pompeji – život u sjeni Vezuva”

Find this recipe in English on CookEatShare

Porcija: 4 
Gotovo za: 35 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 25 min
SASTOJCI:
100 g brašna
400 g  ricotta sira
1 jaje
Morska sol


PRIPREMA:
Libum from Pompei by Laka kuharica: Mix all the ingredients
1. Sve sastojke izmješati u većoj posudi. Smjesa će biti malo ljepljiva i mekana, što je sasvim normalno.
Libum from Pompei by Laka kuharica: Flatten the dough slightly and place on baking sheet
2. Smjesu oblikovati rukama umočenim u brašno u okruglice veličine mandarine. Lagano ih spljoštiti i slagati, s većim razmakom, na lim za pečenje obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom.
Libum from Pompei by Laka kuharica: bake for about 25 minutes.
3. Libum peči u pećnici na 180°C oko 25 minuta ili dok ne bude sasvim pečen (slabije ili jače, prema želji).

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 263 kcal; 11,78 g masti; 23,25 g ugljikohidrata;15,29 g bjelančevina; 88 mg kolesterola; 120 mg natrija; 156 mg kalija.


*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

19 komentara

  1. Za ovaj recept sam ti zahvalna do neba, ma baš sam tražila nešto ovakvo. Nisam se sjetila ići u tako duboku prošlost. Genijalno.

    OdgovoriIzbriši
  2. jako fino a i vidim za čas gotov ,što je 25 min.

    OdgovoriIzbriši
  3. ja baš idući tjedan idem na izložbu koju spominješ :) krušćići su toliko jednostavni da mi je sve sumnjivo :D ali prefino izgledaju i definitivno ću ih isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas sam htela da pravim libum ovih dana, nikako da dodje na red. Odlican recept :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno, hvala ti na ovome, baš imam hrpu ricotte doma s kojom sam se mislila što ću napraviti, a da nije nekakva pita, htjela sam nešto simpatično ali jednostavno za spremiti kad mi bude sestra dolazila u posjet. Ovo će biti taman. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odmah bih napravila,ali kuci imam krem sir i sitan sir.Da li mogu s nekim??Hvala ti,divno izgledaju!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Maja,
    Možeš nnapraviti sa svježim kravljim sirom, dobro ocijeđenim i miksanim da nema grudice. Mislim da bi to bilo o.k., za drugo ne znam i ne bih se baš usudila.

    OdgovoriIzbriši
  8. Vrlo mi je zanimljiv ovaj odnos brašna i sira. Nekako mi djeluje kao lepinja - kolač! Fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  9. Vidim da će ovaj receptić biti pravi hit. NA slici mi se učinilo da su lepinjice velike, ali obzirom da su veličine madarine mora da su jako medene onako male.

    OdgovoriIzbriši
  10. Pravila!!!!Bjami!!!!
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/04/libum-recipe-for-ancient-roman-bread.html#comments

    OdgovoriIzbriši
  11. Mnogo dobro deluje, skoro da ne verujem da od onog sastava na kraju ispadne nesto "hleboliko". Probace se definitivno!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno ! Tako jednostavno a izgleda i vjerujem da je predobro ! Već vidim "feticu" pršuta i pokoju maslinu na ovim lepinjicama. Hvala ti za ovaj recept !

    OdgovoriIzbriši
  13. Sad ću ja biti zločesta, pa reći da ste svi preskočili domaću zadaću iz rimske kuhinje kod mene prošle godine, pa idete kod lake kuharice na popravni? :))
    Libum je mrak, fin i jednostavan i super ti je ispao!
    Ja se spremam s Timnom na izložbu jer mi se sve čini da je to najbliće Pompejima što ću uspjeti doći! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sestra je nažalost otkazala posjet, no ipak sam odlučila ovo napraviti nekidan, bez obzira na nju. Prefini su ispali kruhići. Definitivno recept koji ću ponoviti.

    OdgovoriIzbriši
  15. Pravila danas. Fantasticno je.
    Koristila sam mlad kravlji sir i malo krem sira, sve zajedno izmiksala da bude kremasto.

    Mislim da kolicina brasna mora da se prilagodi tome koliko je sir voden ili ne, tako da sam se ja vodila gustinom testa (prema slici) a ne strogo ovoh mera. Imala sam 550 g sira, 1 jaje i 180 g brasna. Nisam solila jer je sir bio slan.

    Nosila sam kod sestre za Uskrs, i moram reci da mi je ovo utisak dana, kakva jagnjetina, kakvi bakraci... :)

    Pozdrav i hvala za recept!
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  16. Samo da javim da sam isprobala ovaj recept sa 500g Z'bregov svjezeg sira (cca 13kn) + 150g brasna i ispalo je izvrsno, a mnogo jeftinije od ricotte koja u Konzumu kosta 250g 19kn! Tim vise sto cu ubuduce praviti od duple mase jer ovo se smazalo za cas, cca 14 komada mi je ispalo. :) Beskrajno sam zahvalna na ovome receptu, prebrzo, prefino i presjajno, preporucila bih samo malo sezama jos gore, tko voli naravno. Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Baš mi je drago! I drago mi je da je uspjela zamjena sira:)) Kako ništa, nikada ne kupujem u Konzumu, ne znam za cijenu, ali kupim ricottu u Lidlu i tamo je jako jeftina!

    OdgovoriIzbriši
  18. Upravo sam napravila ovaj hleb po Vasem receptu. Koristila sam integralno brasno i moram reci da je odlicno ispalo. HVALA na super receptu.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.