Svinjski file punjen gljivama ☆ Mushroom Stuffed Pork Sirloin

by - 6.3.11

Mushroom stuffed pork sirloin by Laka kuharica: rustic pork sirloin which looks and tastes much more elaborate than it is.
☆ Rustic pork sirloin which looks and tastes much more elaborate than it is. ☆
Nedjelja je dan kada se kod nas kuha i ljenčari. Pod time nas mislim na sve nas iz ex-Yu. Na famoznom Zapadu, nedjelja je dan kada se ide na izlete, u prirodu, ne nakuhavaju se ručkovi i ne peku se kolači. Jede se, također, vani. Vrijeme se provodi kvalitetno, a ne tako da žena cijelo jutro kuha, a muž ode na piće u kafić s frendovima ili cijelo dopodne prebire po sportskom dijelu novina ili programa. Najgore je što žene misle da je to sasvim prirodno i normalno. Jasno je kao dan da smo si za to same krive, jer zašto bismo inače slobodan dan provodile uz vrelu pećnicu? 
Kako živimo u gradu, a opet okruženi zelenilom, nedjeljom nemamo posebnu želju odlaziti u prirodu. Što je velika šteta i intenzivno razmišljam kako to promijeniti i uvesti neke nove navade. Barem da jednom u mjesec dana ne moram skoro pa ništa raditi u nedjelju! To bi bilo osvježenje! Zato sada osmišljavam neke izlete u bližu i daljnju okolicu, a da li ću to uspjeti realizirati, vidjeti ćemo. Ovako mi i dalje ostaju nedjelje u kojima se očekuje da ručak bude nešto bolji, kompliciraniji, finiji itd. itd. Stoga sam jako zadovoljna kada otkrijem recepte kao ovaj koji rezultira vrlo fensi-šmensi izgledom, a svejedno je lagan za napraviti. K tome je odmah riješeno i pitanje, barem jednog, priloga.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista


Porcija: 4 - 6
Gotovo za: 2 h 15 min
Složenost: umjerena
Priprema: 45 min
Pečenje: 1 h 30 min
SASTOJCI:
1 svinjski file (oko 500 g)
50 g gljiva trubača, narezanih na ploške
100 g bukovača, narezanih na ploške
30 ml maslinovog ulja
3 češnja češnjaka, sjeckanog
Listići svježeg ili sušenog timijana
Morska sol
Papar
2 tanke ploške slanine
250 ml goveđeg temeljca od kocke
1 čajna žlica vinskog octa
30 g domaćih krušnih mrvica

 
PRIPREMA:
fry mushrooms, garlic, thyme, sea salt and pepper
1. Gljive, češnjak i timijan lagano pirjati na maslinovom ulju oko 5 minuta. Premjestiti iz tave u drugu posudu. Posoliti i popapriti, promiješati.
bacon teared into small pieces
2. Slaninu pržiti u tavi gdje su se pirjale gljive sve dok ne bude srednje hrskava. Ohladiti i natrgati ili narezati na manje komade. Pomiješati s gljivama, vratiti u tavu i sve lagano, kratko pržiti.
mushrooms and bacon cooking in beef stock
3. Goveđi temeljac i ocat dodati, pustiti da zakipe. Čim tekućina zakipi, smanjiti plamen i lagano pirjati dok posve ne ispari (oko 15 minuta). Ukloniti s vatre i ohladiti.
bread crumbs in the mushroom mixture
4. Krušne mrvice umiješati u smjesu gljiva i slanine.
flatten sirloin
5. Svinjski file oštrim nožem razrezati po dužini tako da se otvara kao knjiga (paziti da se sasvim ne prereže). Meso istući i stanjiti na najviše 1 cm debljine. Posoliti i popapriti. 
evenly spreaded mushroom mixture on the flattened sirloin
6. Lagano nauljiti komad aluminijske folije dovoljno velik da omota savijeni file. File položiti na nauljenu foliju. Smjesu s gljivama ravnomjerno rasporediti po mesu. 
stuffed pork rolled into a tube
7. File saviti u čvrstu rolu, zatvoriti metalnim ili drvenim čačkalicama, dobro zamotati folijom, zavinuti krajeve kako bi se zadržali sokovi od pečenja.
  stuffed sirloin rolled in the tin foil
8. Peči 1 sat i 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 190˚C. Izvaditi iz pećnice, ostaviti da odstoji nekoliko minuta kako bi se lakše i ljepše mogao rezati.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 393 kcal; masti: 17,2 g; ugljikohidrati: 8,68 g; bjelančevine: 47,84 g; kolesterol: 128 mg; natrij: 385 mg; kalij: 929 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

12 komentara

  1. PREDIVNO IZGLEDA!! BRAVO DRAGA!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobar ti je ovaj uvod. Vrlo često mi takvo nešto padne na pamet, pogotovo kada MM dođe kući na ručak poslije 3-4 sata kave. Inače je sada u mirovini i ja kažem da mu nije potrebe doći kući jesti, spavati i da prostiš WC ne bi ni dolazio:)
    Sama sam si najviše kriva, znam a bome si ni ne mogu priuštiti sa našim primanjima bilo kakav odlazak na ručak u neki restoran ili sl.
    Sviđa mi se ovaj tvoj file s time što ovi moji ne vole gljive pa bi mi bilo pametno tu nešto drugo staviti!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mi volimo ići na izlete, ali kako je zima i loše vrijeme nemamo volje. Kada zatopli...uh. Ne postoji neki specijalan menu za nedjelju, kuham es južuel, osim ako nismo kod svkrve na ručku. Tamo nas čeka: juha, pečeno i pohano meso. Pečeni krumpir+umak od gljiva+salata. I još neki kolač ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ručak mi se jako sviđa, baš za nedjeljnu trpezu. Istina je ovo što si napisala za nedjelju i nedjeljne ručkove i oduvjek je nekako tako. Apsolutno podržavam provođenje nedjelje drugačije a najbolje je u prirodi umjesto po ovom ustaljenom rasporedu. Nadam se da ćeš uspjeti organizirati nedjeljne izlete kako planiraš i želiš.

    OdgovoriIzbriši
  5. Una receta de lujo laka,el relleno espectacular y el acompañamiento de verduras le viene muy bien,se ve sabroso,lindas fotos,abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  6. kod mene u obitelji nedelja je bila dan za malo bolji ručak samo iz razloga jer se u tjednu baš i nije kuhalo, no to ne znači da je kuhala samo mama, moj tata je isto fino kuhao i još danas radi odlične ručkove
    tako je i sad kad sam sa svojim dragim, kuhamo zajedno tako i nedeljom
    smatram da je sve kako si koja žena sama napravi, ja nikad nisam smatrala da je samo moja dužnost raditi kućanske poslove i ne znam zašto bih pristala na to...
    ovaj file je odličan i uskoro ćemo sigurno isprobati

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo za nedeljno nakuhavanje, šta ćeš, to nosimo kao anamet, moja baka je kuhala nedjeljom i okupljala nas, pa mi je to ostalo u najljepšim uspomenama. Pa kako da ja to isto ne radim.
    File punjen, odlično, on je malo suhonjav a s nadjevom od gljiva super.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasno izgleda, super su slikice !!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Recept mi se dopada,ne vjerujem da cu naci onu prvu vrstu gljive,ali cu vec naci zamjenu..volimo sve,stoga ,moram si pripremiti bas ovakakv rucak,ali necu cekati nedjelju jer tada kuha moj muz :P
    Za sada su nasi izlasci i ljencarene samo za godisnji odmor,svi ostali dani su radni,nema veze kako de dan zove,jedno ili cak oboje smo na poslu ili na bazanu ,zbog sinovljevog treninga,tek kada i ovo drugo dijete poraste da moze vositi,tada ce biti drugacije,nadam se !!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Bas sam ovih dana u potrazi za nekim ovakvim receptom, htela bih da napravim nesto novo a da opet ukusom i sastojcijma bude priblizno onome sto spremamo kuci, jer moji bas nisu za neke eksprimente tipa slano-slatkih kombinacija u istom jelu, dok ja volim nekada da promenim... tako da ovaj receptic stize u pravi cas i mislim da ce i mojima svideti.;))
    A nadelju cini mi se svi provedemo na slican nacin, mada je lepo nekada iskoristi lep dan i otici negde u prirodu, ne mora uvek rucak biti po propisu i pracen kolacima.;)))

    OdgovoriIzbriši
  11. znas, ja uvijek kada vidim neki recept sa mesinom, preskacem. kukavica sam totalna. fali mi 20 godina ne jedenja mesa u iskustvu pripreme istoga.lako cu priznati da uopce ne znam spremati meso, ako pod "spremanje" ne smatramo pecenje nekog odreska ili pohanje istoga. isto tako priznajem da bih rado jedan vikend napravila ovu tvoju rolnicu za ukucane...

    ah, da...nasrecu od mene se ne trazi da nuzno kuham i nakuhavam vikendom. hvala bogu! a crva u guzici imam konstantno, tako da je stvar "mira u kuci" da se negdje svako malo ode.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.