Podravska pogača z orehi ☆ Podravska pogacha with walnuts

by - 12.3.11

Podravska pogacha with walnuts by Laka kuharica: simple and satisfying flat-bread typical for Northwest Croatia.
☆ This rich pogacha is a very simple and satisfying flat-bread typical for Northwest Croatia. 
„Podravino moja mila, rodni kraju moj………“ – tako idu riječi pjesme. Iskreno, nisam baš prava Podravka i ne govorim tipično kajkavski. Također, ne kuham tipično podravski. Kao i u većini kontinentalnog dijela Hrvatske, naročito sjevernog, jela su se kuhala na masti i ugušćena teškim zaprškama. Kako moja mama nije Podravka, tako je odmah, kao sasvim mlada snaha, počela kuhati na ulju i bez zaprški jer drukčije nije znala. Možda se neke sjećaju kako su djeca dolazila van s kriškom kruha premazanom mašću i posipanom crvenom paprikom, šećerom ili tankim ploškicama luka. Kako su slasno jeli i kako mi je to bilo primamljivo! I ja sam tražila mamu da mi pripremi jednu takvu krišku. Joooj, koje li grozote! Naravno da nisam mogla pojesti kruh i mast, ali želja da budem kao i svi drugi prevagnula je. Kriška kruha i masti završila je, poskrivečki, u nekom grmu gdje su se gostili mravi i ptičice. Pogača z orehi sasvim je druga priča. U originalnom receptu ide mast umjesto maslaca, ali i nije nužno: podravska gospodarstva imju i krave i pajceke, radila su svoj putar, kolinje, sir i vrhnje, čvarke…….. Pogača može biti slatkasta, slankasta ili neutralna, kao ova moja. Divno paše na kraju obroka, ali i rano u jutro (nakon toga trgne se štamprl domaće rakije). Može biti užina ili laka večera. A tek da vidite kako je uništava muško društvo uz lovačke priče i kupice domaćeg vina! Orahe sam malo popržila prije upotrebe, a možete ih dodati više ili manje ili sasvim malo. Prava seljačka, jednostavna i višenamjenska hrana. Za dušu i tijelo.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 10
Gotovo za: 45 min
Složenost: umjerena
Priprema: 15 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
500 g glatkog pšeničnog brašna
½ vrećice (6 g) praška za pecivo
½ čajne žlice soli
25 g šećera
120 g maslaca
50 ml kiselog vrhnja
150 - 200 g oraha, krupno sjeckanih
200 ml mlijeka

 
PRIPREMA:

1. Sol, šećer, maslac narezan na listiće i kiselo vrhnje dodati brašnu pomiješanom s praškom za pecivo. Rukom lagano sjediniti u mrvičastu smjesu.

2. Orahe i mlijeko postepeno dodavati i umijesiti tijesto.

3. Tijesto razviti na veličinu četvrtastog oblika za pečenje (većeg za nižu pogaču ili manjeg za višu).

4. Tijesto položiti u oblik za pečenje obložen papirom za pečenje. Površinu zarezati (ne do kraja prerezati) tako da se dobiju jednake kocke ili prvokutnici. Nabockati viljuškom i peči u pećnici oko 30 minuta na 200ºC .

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 339 kcal; 17,43 g  masti; 40,96 g ugljikohidrata; 8,91 g bjelančevina; 30 mg kolesterola; 200 mg natrija; 276 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

14 komentara

  1. Bas dobro izgleda!Po sastojcima bi i rekla da je bas ukusna.Moze i malo lesnika umesto oraha?:)))Poz draga!

    OdgovoriIzbriši
  2. Delicious!
    Must try! I love nuts :)
    Greetings and lots of smiles :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uvijek me privuces sa receptom:)
    Ja pravim uvijek slanu verziju u koju dodajem sta kada volim,ali uglavnom bosiljak i suseni paradajz iz ulja..cesto se nade uz jela sa zlicom..ova tvoja verzija mi se svida i to jako ,ali ja cu(kada budem pravila )napraviti okrugle pogacice..hm,nesto mi se to bas sada svida :);)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo tako divno izgleda da jedva cekam da ugrabim malo slobodnog vremena da isprobam

    OdgovoriIzbriši
  5. DIvne su ove bogate kocke, baš mi se dopadaju. Još na početku blogovanja pravila sam ove Sanjine kocke http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2010/08/razane-kocke-s-kulenom.html
    nisu iste ali su me potsetile na ove kockice. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ah, draga moja, podsjeti me na dobri stari kruh i mast. To me je odhranilo.... Voljela sam svakako i slano a bme i sa šećerom i to s ouuuuno šećera. Pa bih ja, da mi ne spada šećer, još to odozgo nakapla vodom:)) I ne znam je li zbog toga ali nisam gotovo nikada bila kod liječnika. Pa, prvi sam put krv izvadila kada u trudnoći:)
    Pogača mi je vrlo zanimljiva i to baš u ovoj neutralnoj verziji kao dobar kruh!

    OdgovoriIzbriši
  7. Moja baka nešto slično radi, makar mi nismo u Podravini i samo mogu reć da je jaaaaaaako fino! :D

    OdgovoriIzbriši
  8. Savrseno,praviću ove nedelje!

    OdgovoriIzbriši
  9. izgleda super.. volim orahe!

    OdgovoriIzbriši
  10. Konačno jedan dobar kolač bez file. To je za mene.

    OdgovoriIzbriši
  11. Zapisujem!!
    Jednostavno, a sigurno jako fino..
    PUSA

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan kolač, zanimljiv i sigurno ukusan i u slanoj i u slatkoj verziji. Ova sa orasima mi je super i svakako ga bilježim !
    Kruh mast i mene podsjeća na djetinjstvo, u mome kraju nije bilo baš uobičajeno ali nama je baka jednom ponudila šnitu masti posutu sa šećerom i meni se sviđalo :)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.