Grah s buncekom ☆ Beans with smoked pork hock

by - 7.2.11

Beans with smoked pork hock by Laka kuharica: traditional Croatian winter dish.
☆ This very traditional Croatian winter dish is mainly eaten in the North-Western part of the country. ☆
Grah s kuhanim buncekom pravo je zimsko jelo mojeg kraja. Sušeni buncek upotpunjuje ovaj inače skromni, seljački obrok. Kako nisam 100% kći svojeg kraja, grah kuham malo na drukčiji način – s povrćem i bez zaprške. Mi tako volimo i nikako drukčije i ne jedemo. Ovo je kraj u kojem kuharice skoro u sve stavljaju tešku zapršku, a davno ranije, kuhalo se na svinjskoj masti. Kada je moja mama došla ovdje kao mlada snaha bila je više gladna nego sita. Takva bi i ostala da nije sama počela kuhati. Nije voljela mast i zapršku, pa ih je izbacila iz svoje kuhinje. Tako sam naučila na lagana jela i naviku nisam mijenjala. Moj novopečeni muž se brzo prilagodio, iako je bio iz familije u kojoj su se sva variva kuhala tako gusto da je u njima mogla stajati žlica. No, kada si jako mlad i zaljubljen, rado bi jeo i kuhane mrave samo da udovoljiš svojoj odabranici. Više nismo ni mladi, a ni zaljubljeni, ali ipak stalno isprobavamo nešto novo i rijetko me muž kritizira. Čak i kada je nešto preslano, a to je zbilja najgore (eto, dogodi se). No, kada skuham nešto ovakvo, starinsko, „prosto“, obično, vidim po njemu koliko mu to odgovara. Pa zašto ne!
Obratite pažnju na to koliko jedan obrok sadrži kalija koji je tako dobar za naše srce!

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 4 - 5
Gotovo za: 1 h 
Složenost: lako
Priprema: 12 h 
Kuhanje: 1 h 
SASTOJCI:
400 g smeđeg ili šarenog graha
1 mali sušeni buncek (kračica), oko 1000 g
1 veći luk, nrezan na ploške
1 list lovora
1 češanj češnjaka, zdrobljeni
1 povrtna kocka
2 mrkve
100 g celer korijena
Sol i papar


PRIPREMA:
soaking pinto beans
1. Grah namočiti u dosta vode večer ranije. Buncek dobro oprati u toploj vodi (da se otstrani mogući višak soli), kožu odstraniti.
onion, pork hock, laurel leaf and garlic in a pan
2. Luk, buncek, grah, lovor i češnjak staviti u veću posudu za kuhanje, zaliti vodom da prekrije meso.
crumbeled vegetable cube in water
3. Povrtnu kocku namrviti u vodu. Poklopiti i kuhati oko 60 minuta na laganoj vatri.
chopped carrots and celery root
4. Mrkvu i celer usitniti u mikseru, dodati mesu i grahu 15 minuta prije završetka kuhanja. Po potrebi posoliti i popapriti, promiješati.
smoked pork hock teared into smaller pieces
5. Kuhani buncek izvaditi iz graha, natrgati na manje komade. List lovora izvaditi iz graha.
Poslužiti s manjim komadima bunceka i crnim kruhom.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 481 kcal; masti: 21,76 g; ugljikohidrati: 39,6 g; bjelančevine: 40,41 g; kolesterol: 0 mg; natrij: 1543 mg; kalij: 23 mg.


*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

10 komentara

  1. Omiljeno jelo moga muža, pasulj sa dimljenim mesom, i može ga jesti non-stop, samo što ne može da dođe na red od mog silnog isprobavanja novih recepta. Juče sam ga stavila na listu za praviti sledeće nedelje. Ja isto ne koristim zapršku, ali je postupak nešto drugačiji. Pasulj kuvam u nekoliko voda i svaki put ga isperem (manje nadimanja) Butkicu kuvam zasebno sa kožom, pa je na kraju dodam. A počinjem sa rendanom šargarepom i seckanim lukom kojim dodajem pasulj i kuvam pa na kraju dodam i dimpljena rebra, slaninu, kao i cepkano meso butkice. Obavezno lovor, paškanat i cela glavica luka koje posle bacim. Ista stvar ali na drugi kalup. Čak sam i ja zavolela ovakav pasulj, a ranije nisam mogla da ga smislim.

    OdgovoriIzbriši
  2. UH i moj muž ima isti "problem " - svaki dan bi ga jeo na razne načine ali uz obavezno meso u njemu!!! Zaista izgleda sjajno!!

    OdgovoriIzbriši
  3. U mojoj obitelji to se često kuha, a ja biram samo zrna graha, jer obožavam grah:)
    Zanimljivo mi je da su ljudi u stanju mijenjati prehrambene navike kad su zaljubljeni. Imam dojam da ja nisam u stanju zaljubiti se, ili barem nisam u stanju mijenjati prehrambene navike zbog nekoga. A ja niti ne očekujem da netko mijenja svoje prehrambene navike zbog mene (to mi je totalno blesav razlog; netko može promijeniti svoje prehrambene navike radi zdravlja/zbog bolesti itd.), ali početi ili prestati nešto jesti zato što "druga polovica" to jede ili ne jede; meni to nema veze s mozgom). Meni nije problem sebi kuhati jedno, a nekome drugome nešto drugo: nemam nikakvu namjeru početi jesto nešto što kuham drugome (ako mi se jelo ne sviđa), niti bih očekivala da netko počne jesti ono što ja jedem (a njemu se to ne sviđa).

    OdgovoriIzbriši
  4. To se zove ručak i pol, zakon!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nema boljeg. Pravi domaći reklo bi se seljački ručak! Jako volim!

    OdgovoriIzbriši
  6. Da i moji doma jako vole fažol ali zanimljive su ove nutritivne vrijednosti,pogotovo ovo s kalijem super,kod mene ga manjka.

    OdgovoriIzbriši
  7. ovo baš volim, uvijek guštam kad ovo imamo za ručak :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Često kuham, naravno zimi. Grah kuham ponekada i bez ikakovog suhog mesa sa puno povrća i bude nam odličan. Nikada ne koristim zapršku, jednostavno ne volim. Naravno ja grah spremam u ekspres loncu. Uvijek se sjetim moga djevera koji je jednom jeo grah kod mene bez ikakvog mesa, toliko mu je bio dobar da je stalno ponavljao kakav li bi tek bio s mesom:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni muž obećao raditi grah. Recept ko naručen, hvala!

    OdgovoriIzbriši
  10. Muy buena receta mi madre preparaba esta rica comida ,a mi me encantaba,me recordastes lo excelente que es y todos los nutrientes que lleva ,felicitaciones un plato maravilloso,abrazos y cariños.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.