Sretna nova 2011. godina!

by - 29.12.10

Happy New Year!

U školskim dječjim igrokazima često sam glumila Novu godinu. Jedan od razloga bio je sasvim praktične, a ne talentirane, prirode: imala sam prekrasnu bijelu haljinu (iz Amerike!) koja se odlično uklapala u crno-bijelu priču o odlasku Stare i dolasku Nove godine. Ja sam, kao Nova godina, bila sva u bijelome, a Stara godina bila je obučena kao prosječna baba sa sela. Bila je sva u crnome, s crnom maramom na glavi i sa štapom. Djevojčica koja se za volju i želju glume prerušila u staru baku ipak nije izdržala i zaplakala je pravim, a ne glumljenim, suzama. Dok sam ja nasmiješeno blistala, ona je tužno jecala. I dan danas se toga sjećam, s osmijehom, ali tada mi to nije bilo ni malo smiješno. Iako sam uživala u svojoj ulozi, bilo mi je žao što je ona plakala i pomalo sam se osjećala krivom. Naravno, utješili smo je, ali svejedno..... Sjećam se da sam s ostalim curicama iz razreda plesala i kao pahuljica, u haljinici od bijelog krep papira, bijeloj kapici od vate i platnenim baletnim papučicama iz domaće radinosti! Naša učiteljica bila je umjetnički tip i s nama je priređivala razne prigodne predstave čije prikazivanje nije bilo ograničeno samo na školu i blagonaklone roditelje. Gostovali smo i po tvorničkim halama, na provizornim binama, pred radnicima u radnim odijelima. Nije bila šala kada nas je gledalo više od stotinjak odraslih osoba! Ne sjećam se da li sam tada imala tremu, ali to iskustvo pomoglo mi je da lako i bez veće treme držim prezentacije ili nastupam na raznim poslovnim skupovima ili sastancima. Naše drage učiteljice Anuške nema gotovo 10 godina, ali itekako živi u sjećanju i foto albumima svojih brojnih učenika.
Neka nam i ova godina koja dolazi bude prilika za stvaranje lijepih uspomena!

Još uvijek gladni?

17 komentara

  1. Draga Katarina, želim tebi i tvojoj porodici takođe pregršt lepih uspomena u nastupajućoj godini i puno divnih lepih i lakih recepta.
    Da, zaista deca su bila kreativnija ranije. Ja sam pošla u prvi razred 81 i sećam se kako je moja učiteljica, tada smo joj bili poslednja generacija, zaista ulagala puno truda u kreativne igre sa nama. Doduše, i druge su to radile. Imali smo predstave za koje smo sami korografije pravili, sami radili scensku šminku, odeću improvizovali, vežbali posle časova, ispred zgrade, na klupi. Pravili čestitke, pevali....a da ne pričam da smo kao deca svaki dan ispred zgrade izmišljali sto i jednu igru. Sada, pustoš i na igralištima. Neću da kažem da ova deca nisu kreativna, te imaju reflekse i kapiraju bolje nego ja. Uvek sam se grozila priča kada krenu, u moje vreme ja sam imao štap i kanap, pa ti vidi šta vi sve imate danas. Svaka generacija ima svoje, ali sada su stvari prekrdašile meru. Dostupnost svega, a takva nemaštovitost roditelja i dece mi je poražavajuća. U svakoj manjoj knjižari toliko ukrasnih papira, hamera, boja, šljokica, farbi za crtanje....i ništa, nikome ništa ne pada napamet. Ja sam svojim barbikama od kutije za cipele pravila krevet sa baldahinom. Barbi u kutiji za cipele, sada je to smešno.
    No, srećni praznici sa željom da se u kuhinji provede što manje vremena ovih dana!

    OdgovoriIzbriši
  2. Querida...
    Que Deus abençoe a ti e a tua família no novo ano que se inicia.
    Bjs

    OdgovoriIzbriši
  3. Tebi i tvojoj porodici zelim Sretnu Novu zdravu i veselu 2011. !

    Podsetila si me na gostovanja po fabrickim halama, i nas je uciteljica vodala za praznike da uveseljavamo radnicku klasu :)Hvala sto si me podsetila na te momente, a ono sto nikada necu zaboraviti je prolazak Deda Mraza i Nove Godine (koju sam ja kao jako mala zvala kraljicom) u velikim sankama kroz grad. Bilo je snega, nije se moglo zamisliti da ga ne bude :) Skupe se roditelji sa decom na glavnoj ulici i cekamo paradu. Pa onda ono pravljenje ukrasa od kolaz papira i belog papira ... pahulje oblikovane mastom, lampioni, zvezdice, ma skroz neko drugo vreme

    OdgovoriIzbriši
  4. U jednom dahu sam procitala tvoj post i probudio mi je uspomene na moje plesanje :) ja sam kao mala plesala u baletu Don Quijote u HNK, ali ne znam da li mi je to pomoglo za tremu, i dan danas imam jaku tremu pred javim nastupima...jednostavno sam taj tip, ali popravljam se s godinama :)Tebi i tvojima zelim sve najbolje u novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretni praznici i sve najlepse u Novoj godini tebi i tvojoj porodici!:)))
    Mi smo kao skolarci takodje pripremali predstave za proslavu nove godine, organizovali cak i tombolu i malu zakusku zajedno sa roditeljima...na tabli bi se sa kredama u boji nacrtala jelka, pahulje, zimski pejsaz, a celu ucionicu bismo ukrasili trakama i lampionima, izrada novogodisnjih cestitki je bio obavezan ritual na casu likovnog svake godine... eh, sto su to bila lepa vremena!;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve najbolje u Novoj Godini. Puno finih recepata, putovanja i svih radosti koje te vesele.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako je lijepa tvoja priča, sjećanje i uspomene. Sretnu Novu 2011. godinu tebi i tvojoj obitelji želim ! Puno zdravlja, sreće, uspjeha, veselja i svega dobroga !!

    OdgovoriIzbriši
  8. I kod nas je bilo slicno... nova je dolazila u beloj haljini a stara odlazila u prnjama. Nije bilo suza tako da su mi te predstave ostale u jako lepom secanju :)
    Sve najlepse u Novoj godini tebi i tvojoj porodici!!!
    Tipkamo se sledece godine :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Desejo a voce a sua familia um excelente ano novo !!! Repleto de saude e serenidade !!! Um dos presentes de 2010 è ter conhecido uma pessoa tao simpàtica quanto voce, mesmo sendo virtual, existem pessoas que nos identificamos...Grande abraço !!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga moja, pa sretna ti Nova i želim ti da još više uživaš u kuhanju a nas usrečiš sa tvojim foto stripovima.

    OdgovoriIzbriši
  11. Divna secanja..Svi smo bili radosni i u iscekivanju Nove godine, pripreme i nestrpljenje su deo mojih secanja :)
    Srecna Nova godina :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Srecna ti Nova godina!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Sve najbolje u Novoj godini želim! Puno ljubavi, veselja i zdravlja!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Lepe uspomene... Sve najbolje u novoj godini tebi i tvojoj porodici!

    OdgovoriIzbriši
  15. Bila sam ubjeđena da sam ostavila komentar:)
    Želim tebi i tvojima najmilijima svako dobro u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala na lijepoj čestitki!
    Puno zdravlja, sreće i ljubavi, tebi i tvojim milima u Novoj 2011. godini od Timne i Tadeje. :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Draga Katarina, sve najbolje u Novoj godii tebi i tvojoj obitelji!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.