Juha s korabicom ☆ Kohlrabi soup

by - 10.11.10

Laka kuharica - Easy Cook
☆ This lusciously creamy kohlrabi soup is vegetarian, healthy and so easy to make. 
Korabica je povrće o kojem se ne pišu ili ne govore hvalospjevi. Rijetko nailazim na neke posebne recepte s korabicom. Najviše se spominje u raznim vegetarijanskim kuharicama. Možda je upravo to razlog što, tako mi se barem čini, nije popularnija. Svaka je isključivost pomalo odbojna. Skromna korabica nema veze sa životnom filozofijom. Korabicu su kuhale i moja mama i njezina mama, te je kuham i ja. Sada je čak sadimo u našem minijaturnom vrtu. U svakom slučaju, probajte je ne zaobići idući puta kada je spazite na placu ili u dućanu.

For the English version of the recipe, scroll down!

Porcija: 4
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min

Kuhanje: 30 min
SASTOJCI:
600 g korabice, oguljene i narezane na manje kocke
1 veća mrkva, narezana na kolutiće
1 žlica maslaca
1 manji luk, sjeckani
800 ml vode
1 list celera
1 list peršina
1 čajna žlica morske soli
½ čajne žlice papra
250 ml mlijeka
 
PRIPREMA:  
sauté onion
1. Luk pržiti na maslacu 2- 3 minute dok ne omekša.
kohlrabi and carrot
2. Korabicu i mrkvu dodati, promiješati i kratko pirjati.
soup with celery and parsley leaves
3. Vodu, celer i peršin dodati. Posoliti i popapriti, ostaviti da zakuha, zatim smanjiti plamen, pokriti i kuhati 20 minuta ili dok korabica ne bude mekana. Celer i peršin izvaditi.
puree some kohlrabi in food processor
4. Jedan dio povrća, trećinu do pola šalice, zajedno s tekućinom, premjestiti u mikser, mlijeko dodati i sve usitniti do konzistencije pirea. Pire umiješati u juhu.


Kohlrabi soup

Preparation time: 10 min
Cooking time: 30 min
Total time: 40 min
Serves: 4

Ingredients:
600 g kohlrabi, peeled and cut into small cubes
Carrot, sliced
1 tbs butter
1 small onion, chopped
3 cups water
Celery leaf
Parsley leaf
1 tsp salt
½ tsp pepper
½ cup milk

Method:
1. Briefly sauté onion in butter, take care it doesn’t become brown.
2. Add kohlrabi and carrots, stir, sauté briefly. Add water, celery and parsley leaves.
3. Season the soup with salt and pepper, bring to boil, then reduce the flame, cover and cook for 20 minutes or until kohlrabi and carrots are soft.
4. Remove celery and parsley leaves from the soup.
5. Transfer 1 / 3 - ½ cup kohlrabi and carrots, along with some liquid, to the food blender. Add milk and blend everything until you obtain the puree consistency.
6. Stir the puree into the soup until smooth.

Još uvijek gladni?

7 komentara

  1. Que delicia !!! Nesses dias de frio...Abraços ;

    OdgovoriIzbriši
  2. Pre nekih sedam dana ponovo sam otkrila ovo divno povrće i sada za užinu grickam ploške sveže kelerabice. To sam radila pre 5 godina, pa sam nekako zaboravila na nju. Baš sam se pitala zašto nema recepta sa kelerabom na blogovima i danas mozgala da napravim čorbicu. Nisko kalorična, a puna vlakana. Živela keleraba!
    ps čekamo recep za austrijske knedle od hleba ili nešto slično

    OdgovoriIzbriši
  3. Necete mi verovati, ali ovde uopste ne mogu naci kelerabu, eh...jednostavno nema je u ponudi na pijaci, a ako kojim slucajem ipak spazim par primeraka na nekoj tezgi, to obicno budu velike glavice koje su suvise tvrde i od njih se malo sta moze napraviti, mozda jedino varivo...a tako bih volela da mogu naci one male za punjenje.;))
    Svidja mi se corbica, zapamticu recept za slucaj da ipak uspem da dodjem do kelerabica...a sad sam se setila da na blogu nemam zapravo nijedan receptic za neku supicu ili tako nesto slicno, moracu to pod hitno ispraviti!;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako fino i jako zdravo, volim korabu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod moje bake se koraba dodavala pasulju i upravo takav pasulj obozavam. Dugo je, kao sto kaze mignonne, nisam vidjala po pijacama i prodavnicama pa sam je malo smetnula s uma sve dok nisam stigla ovamo. Ovde se koraba svakodnevno upotrebljava, trpaju je u razna variva, prave pire od nje... sad za Bozic tradicionalno jedu pecena rebra i pire od korabe. Moja jaca polovina je odusevljena pireom pa ga uvek imam u kuci makar u instant varijanti :)

    OdgovoriIzbriši
  6. U nas je ima kupiti samo u trgovačkim lancima:) Jela sam je samo u salati a često je koristim sa ostalim povrćem u juhama ali, u malim količinama.
    Ja sam otvorena uvijek za probati nešto novo i to mi nje problem ali, ja imam i ziheraše koji teško prihvaćaju novine:) Do neki dan nisu htjeli probati juhu od tikve a sada se dave s njom - čuda, prava čuda!
    U svakom slučaju zanimljiva mi je ova juha.

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala za podsjetnik na korabicu i za recept za ovu finu juhu ! Korabicu sam nekada znala kupiti i koristiti u juhama i salatama ali kasnije sam je dosta zanemarila, Sada će se vratiti na moj stol, ova juha mi se baš sviđa i jako fino izgleda !

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.