Hello ohohoh Vienna Calling!

by - 16.11.10





Hello ohohoh Vienna Calling! 
3x2-1-0 der Alarm ist rot
Wien in not. Cha cha cha!
Hello....

                                           Falco


Prije tjedan dana bila sam u Beču koji je danas bliže nego ikada! Evo kratkog osvrta na taj boravak.

Mali Beč, da pukneš od smijeha!

Ovdje u Hrvatskoj sasvim krivo, s ogromnom dozom uobraženosti, govorimo kako je Zagreb mali Beč. Isto bi bilo kao da velimo da su Žlebice mali Zagreb. Putujući, većim dijelom, kroz Madžarsku, postalo mi je sasvim jasno da, iako smo bili dio Austro-Ugarske, vrlo malo smo pokupili od Austrije, ali je zato Ugarska imala fatalni utjecaj. Zajednička nam je, bez ikakve dvojbe, ljubav za ružno: kuće, gradovi, sela, kolodvori… Skrij jedne, pokaži druge. 

Ipak, u jednoj stvari Beč i Zagreb imaju puno sličnosti. Bečlije će reći da njihov gradonačelnik stalno kopa po gradu kako bi našao pare. Vele to podsmješljivo jer jako dobro znaju da je to kopanje stavljanje para u nečije džepove. Uglavnom, nemaju ni malo lijepo mišljenje o njemu. Na kojeg nas to ono gradonačelnika ovo podsjeća? Navodno su i jako dobri prijatelji.

Wien
Sjela sam na vlak kod kuće i iskrcala se u Wien Meidlingu za 4 ½ sata. Koliko god Beč bio blizu, ne mogu reći da ga često posjećujem. Nekako, Beč, usprkos svemu, nije grad koji mi je posebno prirastao srcu. Nema stvarnog razloga za to. U njemu sam kupila svoju prvu i jedinu vjenčanicu, kroz njega sam često putovala u neka druga mjesta, provela lijepe trenutke s prijateljima kojih više nema. Osim toga, grad je zaista lijep: umivene fasade, široki pločnici, bezbroj mjesta za posjetiti i vidjeti, krasni parkovi, besprijekoran javni prijevoz i ugodnost za život. Beč je, nadasve, grad izuzetno ugodan za svakodnevni život. Atmosfera je poslovno-kulturno-kozmopolitska i vrlo, vrlo gemütlich. Vozači nisu divlji i bezobrazni, pješaci bez puno razmišljanja prelaze ulice na crveno, a biciklisti bezbrižno jure biciklističkim stazama koje povezuju cijeli grad.

Stadtpark


Ranije sam bila posjetila druge, velike, parkove u Beču, ali ovaj mali i dobro skriveni, nisam. Kako sam pokraj i kroz njega, išla do svojih poslovnih događanja, uspjela sam ga malo bolje upoznati. Završava prekrasnom zgradom-Kursalonom u kojem se često sviraju valceri i gdje se može plesati. Zar to nije divno?



Zato najslikanija Bečka skulptura, ona Johanna Straussa II u parku nije bez veze. Prošla sam i kraj puno drugih okamenjenih, poznatih velikana jer to je park s najvećim brojem skulptura u Beču. Divan je taj mali dio prirode s patkama gotovo u samom središtu grada. Nad cvjetnim satom lijepo piše da je to „Unsere garten“. Zaista i jest!

Frieda Kahlo 



Ono što sam posebno željela vidjeti dok sam tamo, bila je izložba Friede Kahlo. Otišla sam na nju drugi dan boravka i imala jedinstven doživljaj. Prvo, oduševile su me slike, boje i teme, njezina strast za životom i to kako se nosila s teškim situacijama. Kako jedan dio izložbe obuhvaća njezine fotografije, vidljivo je da je zaista onakva kakvom se prikazala na svim svojim autoportretima. Drugo, tako neugodno razgledanje izložbe nikada prije nisam doživjela! Naime, galerija je bila dupkom puna! Grupe studenata sjedile su po podu slušajući predavanja svojih profesora i zakrčili su pristup slikama. Nije manjkalo stranih turista, ali ni domaćih ljudi. Sve u svemu, velika gužva, zagušljivo i bučno. Slike volim razgledavati polako i ne u prepunim izložbenim salama, uživjeti se u ono što gledam bez vanjskih smetnji. Naravno, s druge strane oduševila me ova gužva, ali galerije i muzeji svagdje vani uvijek su prilično puni (doduše ne tako), a ne samo na dan otvaranja izložbe, kao kod nas. 

Wiener schnitzel

Hello ohohoh Vienna Calling! by Laka kuharica: Wiener schnitzel

Originalni recept za poznati Bečki odrezak je ovdje!

Slikica nije moja!

No, da se vratim puno prizemnijim stvarima u Beču. Tamo čujete sve moguće jezike, od turskog do srpskog preko raznih dalekoistočnih jezika. Svi ti ljudi nude svoju hranu i Austrijanci i turisti jedu svu tu hranu. Jela s roštilja ovdje su 10x bolja od onih ovdje. Na svakom koraku su kiosci s kebabom, falafelom, pitama, rezancima s indonezijskim, kineskim ili japanskim umacima, mesom, povrćem, račićima. Svaki bezirk ima svoju gasthaus koja nudi dobru, svježu, jednostavnu, domaću hranu. Poznati Wiener schnitzel s prilogom od krumpira i svježom salatom. Prava, ne iz vrećice, juha od gljiva. Sve za nekih €10. Pa ti za te pare pojedi kod nas teletinu (znamo kako podvaljuju junetinu pod teletinu!), u pristojnom okruženju s ljubaznom i brzom poslugom! 

Danas Beč ima i jako puno cafe-a s jako dobrom kavom. Sjećam se da smo se davno, davno, kada smo išli u shopping u Austriju, grozili njihove kave: kleine oder grosse braune. Filter kava s mlijekom kao da je, na sreću, iščezla. 

Tu su još i prekrasni konditorei, kao Café Central. Bio mi je na putu prema izložbi, ali mi se nije ulazilo iako su unutrašnjost i izložene slastice privlačili. Nije to bez veze jedan od 10 najljepših cafe-a na svijetu! Dakle, tko ide u Beč, a voli papati, svakako neka skokne i do njega.



Bilo je kratko, ali slatko. Tko želi, s vremena na vrijeme, doživjeti dašak „bijelog svijeta“, neka svakako ode do Beča.

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. Dugo nisam slušala Falca, baš mi je došlo da si pustim njegov CD (naravno da ga imam:)

    Nisma nikad probala napraviti taj famozni Schnitzl, možda jednom dođe na red.
    Na mojem blogu čeka te nagrada:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim čitati putopise iz krajeve u kojima sam bila i u kojima nisam a ovo je jedan lijepi podsjetnik.

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim kad se tako slučajno zadesi neka sjajna izložba u vreme posete nekom gradu. Poslednji put sam gledala Klimta u Belvedere. Jednostavnost života, onakvog kakav bi trebao da bude, to je ono što Bečlije imaju. Doduše, čini mi se da nam je ovde sve tako blizu, a tako daleko.

    OdgovoriIzbriši
  4. Svidja mi se Bec iako nisam do sada imala priliku da ga tako detaljno obidjem kao ti, uvek je to bilo onako vise u prolazu :) Inace, moj prvi odlazak u inostranstvo vezan je upravo za Bec!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga moja, ne znam šta će reći veliki domoljubi na ove tvoje kritike, ali si mene nasmijala. Volim to tvoje gledanje na hrvatsku stvarnost i tvoje opaske, kako na tvom blogu tako i komentare na drugim blogovima.
    Beč je prekrasan grad i prilično je neskromno od Zagrebčana da se porede sa Bečom, ali sprem Sarajeva Zagreb jeste mali Beč, a Hrvatska zemlja u kojoj nije svaka druga kuća bez fasade, sa vanjskim stepeništem, neuređenog dvorišta, kao što su kuće u bosanskim nedođijama, ali i na sarajevskoj periferiji. Što južnije to tužnije, izgleda da je tako oduvijek.
    Zaista si sretnica što si imala priliku vidjeti izložbu Friede Khalo, divim se toj ženi, njenoj snazi i volji za životom, njenoj strastvenosti koju je prenijela na svoje slike i voljela bih da ih vidim u živo.
    Bečka kuhinja je cijenjena, a posebno bečko slastičarstvo, jesi li navratila do Demela?

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan post, uživala sam čitajući, kao da sam ja pisala, kao da si mi uzela tekst iz usta. Bečka šnicla uvijek, baš dobro da si stavila podsjetnik, da ne brljamo jer nije svaki pohanac bečka šnicla.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan osvrt na Beč..

    Bečka šnicla.. uvijek i svugdje.

    ps
    vidjela sam kod casa de vainila komentar da kod nas nema za kupiti kokosovog mlijeka. Imaš ga u svim kako bi se reklo bolje oprskbljenim dućanima, na onim policama gdje se drži egzotična hrana. U limenkama.

    OdgovoriIzbriši
  8. Nas dvije smo kako se čini u isto vrijeme bile u Beču :), možda se u nekom điru i mimoišle.
    Jako lijepo si nam prikazala boravak u Beču. Gradu koji sam ja upoznala prvo preko posla i zaključila "ne, Beč nikako" a zatim dolazeći svaki put iznova kada je osim poslovnog dijela sve više vremena ostajalo i za privatni dio moram priznati da sam ga jako zavoljela i da zbilja uživam u Beču. I kod svakog dolaska osim što obiđem stara draga mjesta idem dalje u nešto novo što me oduševljava. Kultura, izložbe, koncerti, opera, ..., u Beču mi imaju posebno ozračje. Kada malo bolje razmislim Ččk mi i neka selidba tamo ne bi bila problem.
    Jako lijepe slikice si nam donijela,a i Wiener schnitzel primamnjivo izgleda. Naravno da je bio i jedan od mojih obroka (ipak smo u Beču :) ali sam za svoj osvrt sa putovanja pripremila slatki program u kojemu jednako uživam.
    Super post, sa zanimanjem sam ga pročitala i još ću barem jednom sigurno.

    OdgovoriIzbriši
  9. @Shangri La Food:
    Baš ti hvala na obavijesti. Vjerojatno ima i na policama gdje se prodaje zdrava i egzotična hrana. Moram kupiti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan post! Niti ja ga nisam imala prilike upoznati detaljnije i zavidim ti na tome, kao i na izložbi Fride Kahlo.
    Što se tiče kritika na naš račun, vjerojatno stoje, ali ja uvijek ostavim prostora za činjenicu da kad smo u "stranom" svijetu percipiramo ipak samo površinu, ali istina, kod nas i površina zna biti nepodnošljiva. :)
    U svakom slučaju uživala sam u postu. :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Imam veliku želju provesti Advent u Beču i svake godine mi se nešto izjalovi (te ja nemam putovnicu, te je dragom istekla, te ne može zbog posla, pa netko ima gripu...užas!!)! Divan post i sad sam dobila još jaču želju da ga ove godine KONAČNO posjetim! Drži fige! :)) Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.