Pureća štruca s kvinojom ☆ Turkey and quinoa meatloaf

by - 13.9.10

Turkey and quinoa meatloaf by Laka kuharica: healthy version of a meatloaf everybody loves.
☆ This is the deliciously healthy and aromatic version of a meatloaf everybody loves so much. ☆
Već sam pisala kako je mesna štruca sinonim za vrhunsku američku domaću hranu, barem u serijama i filmovima. Kada glavna frajerica konačno zove glavnog frajera na domaću večeru (uvijek su tu i neki klinci iz prethodnih bračnih brodoloma), to je nezaobilazni „meatloaf“, pire krumpir i kuhane mahune. S druge strane, interesantno, kada glavni frajer zove k sebi na večeru, on priprema nešto puno kompliciranije: domaći umak od rajčica (koji se krčka najmanje 3 sata) za špagete. Zaista sam rijetko vidjela neka druga domaća, američka jela. Činjenica je da Amerikanci veći dio tjedna jedu vani. Klinci u školi, odrasli u „lančanim“ restoranima. Hrana je udaljena samo jedan telefonski poziv za dostavu. Uzrok tome je radno vrijeme. Tamo se radi punom parom od 9 - 5, pauza je 1 h (nije sastavni dio radnog vremena i ne plaća se), dugo se putuje kući, često se radi (neplaćeno) prekovremeno ili se trči na drugi posao kako bi se skrpao kraj s krajem. Uglavnom, Amerika je zemlja brutalnog kapitalizma (ako postoji manje brutalan, javite). Kakve veze ovo ima sa purećom štrucom i s kvinojom? Ima utoliko što je to izuzetno fina, zdrava i malo drukčija štruca koju vrijedi isprobati. Ne zahtijeva puno vremena i lako se priprema, pa će možda , jednom, osvanuti i u kojem filmu ili seriji, he, he.

Find this recipe in English on Foodista

Porcija: 4 - 6
Gotovo za: 1 h 10 min
Složenost: lako
Priprema: 25 min
Pečenje: 45 min
SASTOJCI:
90 g kvinoje, dobro oprane i ocijeđene, kuhane* i ohlađene
240 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, sitno sjeckani
1 manja jalapeño ili neka druga ljuta papričica, sitno sjeckana, bez sjemenki
1 žlica cumina
500 g mljevene puretine
¼ šalice svježeg bosiljka, sjeckanog
¼ šalice svježeg ili sušenog vlasca, sjeckanog
2 žlice koncentrata rajčice
1 jaje, umućeno
1 čajna žlica morske soli
1 čajna žlica papra

PRIPREMA:
saute onion and jalapeno
1. Luk i papričicu pržiti na maslinovom ulju oko 5 minuta ili dok ne omekšaju. Cumin dodati, promiješati i pirjati 1 minutu. Skinuti s vatre i premjestiti u plastičnu posudu za miješanje.
quinoa, ground turkey, basil, thyme
2. Kuhanu kvinoju, puretinu, bosiljak, vlasac, koncentrat rajčice, jaje, te sol i papar dodati. Dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna i ujednačena smjesa za mesnu štrucu.
form the turkey mixture into a meatloaf
3. Oblikovati mesnu štrucu i staviti u uski, duguljasti oblik za pečenje obložen papirom za pečenje.
bake the meatloaf
4. Štrucu peći 45 minuta na 200°C ili dok ne bude pečena. Pri kraju pečenja okrenuti je kako bi se zapekla sa svih strana. Nakon pečenja ostaviti da odstoji oko 10 minuta, zatim narezati na ploške i poslužiti uz krumpir ili zelenu salatu

*Kvinoju, dobro opranu i ocijeđenu, skuhati u 240 ml vode: kada voda zakuha, smanjiti vatru, pokriti posudu i lagano kuhati oko 15 minuta ili dok kvinoja ne upije svu vodu. Odložiti i ohladiti.

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. Volim meatloaf i već mi je dosadio ovaj moj klasičan, tako da ova varijanta sa kvinojom izgleda jako primamljivo. Mosa, kvinoju do sada koristila, a vidim da je ima u zdravoj hrani da se kupi, pa pošto je sve blogerice vole red bi bio i ja da probam. Amerikancima ne zavidim na tempu života, imala sam priliku to da iskusim ali iz perspektive tinejđera. Neki prijatelji mi rade po privatnim stranim firmama i mogu reći da rade više, u mnogo gorim uslovima i za manje para nego da rade u Americi i često ne stignu ni meatloaf da naprave. Što bi rekli "Tražili ste , gledajte!"

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Laka kuharice ,ovo divno zvuči!Čekam da stigne kinoa koju sam naručila pa da probam, pošto ćuretinu baš volimo:))
    Što se američkog načina života tiče,ja sam veoma tužna što sve brže ulazi i u naše okruženje.Moj muž slično radi ,što se svakako odražava na našu porodicu.Srećom ja još uvek ??!! radim u državnoj ustanovi pa stižem i da skuvam i da se bavim decom.Najtužnije mi je ipak što je sve manje vremena za porodična okupljanja i što se sa prijateljima sve češće viđamo samo po kafanama .

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobra ideja za puretinu, inače mi je to meso dosadno, ovako je sigurno vrlo ukusno, a izgleda ti zamamno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimljiva kombinacija. U zadnje vrijeme sam se ulijenila: rijetko pripremam proso ili quinou jer ih treba kuhati - prebacila sam se na bulgur i kus-kus jer je dovoljno samo ih "zalijati". Naravno, nije to sve isto, sve je to različitog okusa, ali lijenčine ko´ ja moraju biti zadovoljne onim što si pripreme:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. čini mi se odlična kombinacija, zabilježit ću si da probam
    što se tiče američkog načina života, izgleda da pomalo prelazi i k nama, sve je manje vremena, ja u posljednje vrijeme stignem kuhati samo vikendom, sreća u nesreći što je tata trenutno doma pa barem svaki dan jedemo domaće, no kad on krene na posao izgleda da ćemo i mi većinom jesti ko zna gdje :(

    OdgovoriIzbriši
  6. Štruca je jako interesantna i odlična ! Sviđa mi se ova kombinacija i napravila si je baš super.
    Uvod jako interesantan.Da, to je tako, sve više Amerika na taj način dolazi i do nas. Ja sam već odavno od 9 do 5 -6-7..., do kada treba. Ali ne dam da ne ostane i neko vrijeme za mene , ma ostati će ga uvijek barem malo , svakako dovoljno da se može isprobati i ova štruca , baš me primamila !

    OdgovoriIzbriši
  7. Izvrsna ideja i kombinacija. Jako mi se sviđa i dala si nam dobru ideju za dobar objed!
    Znam da nije lako raditi od 5 - 7 ali je još gore ne raditi. Tako bar misli moj sin koji već godinu dana traži posao!

    OdgovoriIzbriši
  8. Pela foto a receita parece ótima!
    Beijos amiga!
    http://myblogsaborear.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  9. Svima: po komentarima vidim da smo već prilično blizu "mesnih štruca", a to je zbilja loše. Dokazano je da nacije koje idu polakše i više uživaju u hrani, kao Francuzi, ili one koje su sretne, bez obzira na siromaštvo, kao Kubanci, dulje i zdravije žive od uvijek užurbanih Amera. No, kao što Jelena kaže, "tražili ste, pa sada gledaje". Mi ovdje velimo "kak' nam je, tak' nam je i praf nam budi!).
    @Snježa: slažem se, i moj sin je na burzi. Badava faks, badava mladost, posla u ovoj usranoj zemlji nema.

    OdgovoriIzbriši
  10. Volim quionu. Moram priznati da nisam nikada radila štrucu od ikakvog mesa tako da će za mene ovo biti pravo iskustvo. Ne volim američki način života i žao mi je ša naše društvo stremi k njima umjesto nekoj mnogo bolje složenoj europskoj društvenoj strukturi. Kako bilo da bilo, ja znam kako sama funkcioniram. Kada radim, onda stvarno radim. Ali kada se odmaram onda stvarno ljenčarim ;)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.