Pita s gorgonzolom, kruškama i orasima ☆ Tart with Gorgonzola, pears and walnuts

by - 16.9.10

Tart with Gorgonzola, pears and walnuts by Laka kuharica: pears and blue cheese compliment each other in this aromatic savory tart.
☆ Pears and blue cheese wonderfully compliment each other in this aromatic savory tart. ☆
Ove godine kruške su nam obilato rodile. Muž uredno bere, a ja sam nekako dežurna da ih pojedem! Obavezno ih nosim na posao – nikada ne idem na „gablec“, već cijelo jutro jedem neko sezonsko voće. Kako sam od onih ljudi koji ne smatraju i ne mogu si zamisliti doručak kao najvažniji obrok dana, voće tokom jutra savršeno se uklapa u moje nutritivne potrebe i navike. Osim toga, poznato je da vitamine iz voća najbolje resorbiramo u jutarnjim satima, da se voće nikada ne smije jesti nakon obroka (samo stoji, vrije i truli u želucu), već uvijek prije obroka kako bi pobudilo probavne encime. No, nisam u stanju pojesti sve kruške, pa smišljam načine kako ih pripremiti da ih pojede i ostatak familije (a da nisu isključivo kolači). Tako je nastala ova pita. Tko voli diskretno miješanje okusa voća i sira, zavoljeti će i ovu, za pripremu super jednostavnu, pitu. O apetitu i broju ukućana ovisiti će da li će to biti ručak, večera ili predjelo. Brzo se sprema i još brže nestaje!

For the English version of the recipe, scroll down!
 
Porcija: 4 - 6
Gotovo za: 50 min
Složenost: umjerena
Priprema: 10 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
1 podloga od prhkog tijesta (može i kupovno)
1 žlica domaćih krušnih mrvica
3 male ili 2 velike kruške, oguljene, očišćene, narezane na ploške
200 g plemenitog plavog sira (gorgonzola, roqueforta), narezanog na manje ploške
1 luk, narezan na ploške
3 jaja
200 ml kiselog vrhnja ili milerama
Sol i papar
6 cijelih polovica oraha

PRIPREMA:
parchment paper covered with the disk of pie dough.
1. Prhko tijesto pripremiti prema receptu ili koristiti gotovo prhko tijesto. Razviti u krug koji je oko 2 cm veći od promjera oblika za pečenje. Oblik za pečenje obložiti papirom za pečenje, na njega položiti i utapkati prhko tijesto.
sprinkle breadcrumbs and cover with pears
2. Krušne mrvice posipati po tijestu, prekriti ploškama krušaka.
cover pears with sliced blue cheese and onions
3. Ploške sira rasporediti po tijestu, a na kraju rasporediti ploške luka.
egg and sour cream over cheese, pears and onion.
4. Jaja umutiti s vrhnjem, prema potrebi posoliti i popapriti. Smjesu jaja i vrhnja jednakomjerno preliti po ostalim sastojcima pite. Peći u pećnici zagrijanoj na 190º C oko 30 minuta ili dok tijesto i nadjev ne budu zlatno-žute boje i pečeni.
walnut halves to decorate the tart
5. Polovicama oraha ukrasiti pitu 10 minuta prije završetka pečenja. Pečenu pitu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se hladi 7-8 minuta prije vađenja iz oblika za pečenje.


Tart with Gorgonzola, pears and walnuts

Preparation time:10 min
Cooking time:30 min
Total time: 50 min
Serves: 4-6
Level: quick, easy

Ingredients:
1 pastry shell
1 tbs breadcrumbs
3 small pears (or 2 larger), peeled, pitted and diced
200 g Gorgonzola or other blue cheese, cut into small slices
1 onion, cut into thin half-moons
3 eggs
200 ml sour cream
Salt and pepper
6 walnut halves

Method:
1. Prepare the dough according to the recipe or use a ready made dough. Spread the dough with a rolling pin on lightly floured work surface, forming a disk. Line a pie pan with parchment paper and cover with the disk of dough. Trim.
2. Sprinkle the dough with bread crumbs.
3. Put the diced pears and chunks of cheese on the dough. Cover with onion.
4. In a bowl, beat the eggs with the cream, salt and pepper. Pour mixture evenly over the cheese, pears and onion.
5. Bake at 190º C for about 30 minutes or until the pastry and the filling are firm and golden. Garnish with walnuts 10 minutes before the end of baking.
6. Take the pie from the oven and let it rest for 7-8 minutes before removing from the pan.

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. Pa to je fantazija, ideja fenomenalna, plavi sir, kruške, orasi, ne zna se što je privlačnije, a kombinacija zajedno... to će se naći na mom stolu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Egzotično, nema šta! Željna sam kruški i mislim da godinama niam pojela lepu kruškicu. Sve se prodaju tvrde kao kamen. Sećam se kao mala kad mi mma da krušku pa mi se prsti izgube u njoj i onako kaplje slatki sok po rukama. Toga više nema. Ovde su ko plastične! Gorgonzola i orasi savršeno. Kruške i orasi savršeno! orgonzola i kruške savršeno! Kakav trio!

    OdgovoriIzbriši
  3. Oh, meni to zvuči savršeno!Ali,...

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam gorgonzolu,dosad sam je kombinovala jedino sa jabukama ali i ova kombinacija prosto mami da se isproba! Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Auuuuuuuu pa ovo je perverzno do bola!!!!!!
    Za sutra sam planirala praviti nešto sa Nadinog bloga za igricu, ali ovo ne može čekati! :)))))
    Javim utiske!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Oi amiga, obrigada pelo seu carinho e pela torcida.
    Estou muito feliz!
    Beijos!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je jako interesantna kombinacija krušaka, sira i oraha ! Recept obavezno bilježim i moram ga isprobati. Osim okusa koji mora biti odličan pita fantastično izgleda !
    Jedenje voća kroz jutro je i moja navika, sa time da ja jedem ujutro doručak a onda do ručka koji je obično nešto kasnije jedem samo voće. Uvijek hodam na posao sa vrećicom voćkica :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Dopada mi se neobična kombinacija, posebno što je riječ o voću u slanom jelu.
    Voće obično jedem svježe ili zimi u kompotu. Kolače ne pravim, voćne salate ne zaslađujem dodatno. Zato su ove slane kombinacije koje neko predloži, kao i one koje sam probala i pokazala na svom blogu meni uvijek izazovne i voljela bi ih isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlicna kombinacija! Obozavam kruske i bas bi mi dobro dosla koja fina, domaca kruskica... Ovde, kao sto neko rece, samo plasticne - bez ukusa i mirisa :(

    OdgovoriIzbriši
  10. Da zaista neobična kombinacija,voće,sir..rekla bih i kalorična..:)Mislim da mnogi bas i ne bi bili spremni da probaju ,ali veruj mi ja bih...

    OdgovoriIzbriši
  11. Napravila! Fantastična, prekrasna, mirisna, sočna, prhka.. ludo dobra! Eksplozija okusa, a niti jedan mi previše ne dominira, svi se stapaju i nadopunjuju.. uhh! :)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.