Zapečene tikvice s parmezanom ☆ Baked Parmesan zucchini

by - 20.8.10

Baked Parmesan zucchini by Laka kuharica: succulent, vegetable stuffed zucchini with cheesy topping..
☆ Succulent, vegetable stuffed zucchini with cheesy topping. ☆
U vrtu imamo cijelu četu tikvica. Ne prođe dan da me muž ne podsjeti kako „imam tikvice“. Pomalo me je počeo i nervirati, jer po tome koliko ih imamo, trebali bismo ih jesti baš svaki dan. Volimo tikvice, ali što je previše, previše je. Ipak sam isprobala puno različitih recepata, uz one standardne, koje već radim godinama. I sve nam se jako svidjelo, čak i Tomi kojemu obrok bez mesa, osim ako je tjestenina, i nije neki obrok. Kako bilo, u idućih ću nekoliko postova imati recepte s tikvicama, pa će možda još nekome biti lakše napraviti nešto novo s uvijek istim glavnim sastojkom.

For the English version of the recipe, scroll down!

Porcija: 3 - 4
Gotovo za: 1 h
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 50 min
SASTOJCI:
8 manjih tikvica, uzdužno prerezanih na pola
Sol i papar
6 manjih rajčica, pelata ili cherry, sjeckanih
2 češnja češnjaka, usitnjena
1 mala chili papričica, bez sjemenki, usitnjena
1 čajna žlica svježeg ružmarina, sitno sjeckanog

Maslinovo ulje
25 g domaćih krušnih mrvica 
90 g sira ribanca (parmezan, Grana Padano)


PRIPREMA:
Scoop the seeds from the middle of each zucchini half
1. Tikvicama izdubiti sredinu i odstraniti je. Staviti u vatrostalnu posudu, začiniti solju i paprom po želji.
tomatoes, garlic, chili and rosemary with some olive oil
2. Rajčice, češnjak i papričicu grubo usitniti u mikseru ili narezati na manje komade, dodati ružmarin i malo maslinovog ulja.
vegetable mixture piled into the zucchinis
3. Mješavinu povrća i ružmarina rasporediti u udubine tikvica. Vatrostalnu posudu s tikvicama pokriti Alu folijom. Tikvice peći pokrivene u pećnici na 200°C oko 30 minuta ili dok ne omekšaju.
zucchini topped with breadcrumbs and parmesan
4. Izvaditi iz pećnice, odstraniti foliju i tikvice posipati mješavinom krušnih mrvica i sira ribanca. Poškropiti s malo maslinovog ulja i peći dodatnih 20 minuta sve dok ne poprime zlatno smeđu boju i postanu hrskave.


Baked Parmesan zucchini

Preparation time: 10 mins
Cooking time: 50 mins
Total time: 60 mins
Serves: 3-4

Ingredients:
8 small zucchinis, halved lengthways
Salt and pepper
6 plum tomatoes, chopped
2 garlic cloves, crushed
1 chili, deseeded and finely chopped
1 tsp fresh rosemary, finely chopped
Olive oil
4 tbs breadcrumbs
6 tbs Parmesan cheese, grated

Method:
1. Scoop the seeds from the middle of each zucchini half. Put them in an ovenproof dish and season.
2. Mix together the tomatoes, garlic, chili and rosemary with some olive oil and season.
3. Pile the mixture into the zucchinis, then cover the dish with foil. Bake at 200˚C for 30 minutes or until tender.
4. Take out of the oven, remove the foil and scatter the breadcrumb and Parmesan mix over. Drizzle with olive oil and bake for another 20 minutes until golden and crisp.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. Kako kažu izgleda da su svi muškarci sa iste planete, planete na kojoj se samo jede meso. I moj Vlada samo priznaje jela sa mesom...kuvam, kuvam, ali kako se ozari u licu kada vidi najobičniju prženu krmenadlu,još kad može da umoči u tiganj, divota. Sve drugo je samo fino. Kaže on to je njima u genima. Valjda smo mi žene u praistoriji jele samo koštunjave plodove i biljke. No, ova fina varijanta vege mi se svidja, ja bih zbog njega dodala mortadelu bar da zamiriše na meso, a za mene može ovako.

    OdgovoriIzbriši
  2. i kod mene ove godine puno tikvica, već sam ih se pomalo zasitila, a što se tiče mesa nekad nisam mogla preživjeti dan ako nije bio obrok s mesom, no s vremenom mi je to postalo manje bitno, sad mi je bitno da bude nešto novo i neobično ;)
    ovakve tikvice još nisam probala, a baš jednostavne

    OdgovoriIzbriši
  3. Kada cujem da neko nesto uzgaja u svom vrtu samo setno uzdahnem jer zivim u "konzervi" i nemam ni terasu a kamoli parce zemlje ali da ga imam definitivno bi imala svoj vrt...
    Tikvice inace obozavam i ova vege varijanta mi je super... A i ja izgleda imam srece jer moj dragi uopste nije mesozder i uziva u svemu sto napravim bez obzira da li ima ili nema mesa...

    OdgovoriIzbriši
  4. I kod moje svekrve u vrtu ima puno tikvica, pa ja ponekad uzmem da napravim za nas. Moj dragi voli pojesti meso ali svakih nekoliko uspijem ugurati i bezmesni obrok tako da i on bude zadovoljan ;) Super recept za tikvice, ja ih volim u svakom obliku.

    OdgovoriIzbriši
  5. Svidja mi se recepetic, na ovaj nacin jos nisam pravila a tikvice bas volimo, ali kod nas je to najcesce corbica od tikvica sa paradajzom i mirodjijom, ili cuspajz u beloj i crvenoj varijanti kao prilog uz meso, pa onda kroketici, musaka i to je to... bas me raduje da naucim neki novi receptic!;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Nemam vrta ali imam prijatelja koji imaju vrt i dobro opskrbljenu pijacu svaki dan tako da mi tikvice ne nedostaju. Moj Zlatan se tek malo uči jesti tikvice ali dečki ih jedu samo ako ih uguram u nešto:))) A ja ih obožavam!
    Odličan receptić!

    OdgovoriIzbriši
  7. blago tebi na vlastitom vrtu, nemam to zadovoljstvo da uzgajam i berem vlastito povrće. U ratu smo na parčencetu zemlje imali tikvice, rajčice i grah (brali smo mahune) i nije bilo ništa ljepše od toga.
    Odlične su ti ove tikvice sa ovom hrskavom koricom i odličnim nadjevom.
    Moj je dragi navikao na ručak bez mesa, tako da nemam problema, jer ja i djeca ne volimo meso. Ovo je inače vrlo hranljivo pa sam sigurna da ni muški ne bi ostali gladni, premda nema mesa.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja nazalost kao i većina sve kupujem ili ponekad uzmem od svekrve.Ovaj ti je recept mnogo,mnogo dobar.Iskreno uvek imas nesto fino i drugačije!

    OdgovoriIzbriši
  9. Wow! Absolutely yummy, full of cheese..I love it. Great blog!

    OdgovoriIzbriši
  10. obožavam tikvice i ovo mi se jako sviđa ! nemam vrt pa ne mogu reći da ih imam puno u vrtu ali ih imam puno u frižideru :), ne može se dogoditi da izostane tikvica, stoga me svaki novi način pripreme veseli, a ovo kako si ih ti pripremila mi je jako dobro !

    OdgovoriIzbriši
  11. Interesting post. Thanks for sharing your recipes. I will try it out soon.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.