Piletina iz grill tave ☆ Pan grilled chicken

by - 17.6.10

Pan grilled chicken by Laka kuharica: tasty, succulent and easy to make grilled chicken.
☆ Tasty, succulent and easy to make chicken grilled to perfection in a pan. ☆
Tek sam nedavno kupila grill tavu. Jako dugo planiram kupiti manji električni grill, ali nikako da nađem onaj koji bi mi odgovarao. Kada sam, prije nekoliko godina bila u posjeti kod prijateljice, jako mi se svidio njezin električni grill. Na njemu smo pripremale i meso i povrće i sve je bilo zaista odlično. Međutim, ovdje kod nas nikako da nađem nešto slično, pa sam se odlučila za običnu grill tavu s kojom sam, za sada, prilično zadovoljna. Koliko sam se informirala, za uspješnu pripremu na takvim tavama vrlo je važna temperatura na koju je zagrijemo: nikako ne smije biti previsoka jer to nije dobro ni za hranu, ali ni za materijal od kojega su takve tave napravljene. Kako sam kod takvih stvari površna, nisam zapamtila detalje „zašto? i „kako?“, već samo ovu preporuku o zagrijavanju, pa je se pridržavam. Koja je to temperatura, ne mogu reći, odredim „odokativno“. Cijela „umjetnost“ leži u dobroj marinadi, a ova ovdje izvorno je moja izmišljotina. Kako ja nisam jela meso, mogu vjerovati samo svojem najstrožem degustatoru, sinu Tomi: odlično. Pa onda valjda jest.

For the English version of the recipe, scroll down!

Porcija: 4 
Gotovo za: 1 h 30 min
Složenost: lako
Priprema: 1 h 10 min
Pečenje: 20 min

SASTOJCI:
4-6 komada piletine (bataci, karabataci, prsa i sl.), bez kože

Marinada:
2 žlice maslinovog ulja
Sok 1 limuna
1 žlica Dijon senfa
1 žlica (tekućeg) meda
Malo češnjaka u granulama ili stisnuti češanj češnjaka
¼ čajne žlice sušenog timijana
½ čajne žlice soli
½ čajne žlice papra

PRIPREMA:

Marinating chicken pieces
1. Za marinadu pomiješati sve sastojke i njome premazati meso sa svih strana. Ostaviti da se marinira najmanje 1h, još bolje preko noći (med je odličan omekšivač mesa!).
pan grilling chicken
2. Dobro ugrijati grill tavu, posložiti komade mesa i ostaviti ih, bez okretanja, da se peku na jednoj strani oko 10 minuta. Nakon 2 minute, smanjiti plamen. Meso okrenuti, peči s druge strane 10 minuta ili dok ne bude posve pečeno.

Laka preporuka: kako su komadi mesa neujednačene debljine i kako nisam uvijek sigurna da su svi potpuno pečeni, dodatno ih stavim na 2-3 minute u mikrovalnu. Za svaku sigurnost!

 Pan grilled chicken

Preparation time: 10 min + 1 h
Cooking time: 20 min
Total time: 1 h 30 min
Serves: 4

Ingredients:
4-6 chicken pieces (thighs, drumsticks, breasts), skin removed

For the marinade:
2 tbs olive oil
Juice from ½ lemon
1 tbs Dijon mustard
1 tbs (runny) honey
Granulated or pressed garlic
¼ tsp dry thyme leaves
½ tsp salt
½ tsp pepper

Method:
1. Mix all the ingredients for the marinade and cover each piece of meat with it.  Leave meat to marinate for at least 1 hour, better overnight (honey is an excellent meat softener!).
2. Heat a grill pan and grill the chicken pieces. Grill them on one side only for about 10 minutes. After 2 minutes, reduce the flame.
3. Turn the meat on the other side and grill it for 10 minutes or until completely done.

Easy suggestion: since the pieces of meat are unevenly thick, some maybe slightly underdone. To be sure they are all properly done, you may microwave them for a 2-3 minutes in.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

7 komentara

  1. Pošto živim u stanu i ja sam poželila sebi kupiti gril tavu ali voljela bih mlo dužu a užu jer imam i takvu grijnu ploču. Ali, sve su tave na koje sam ja nailazila kvadratne.
    Vjerujem tvom najstrožijem degustatoru da je ovo odlično. Dobro je što sada znam da tava ne smije biti previše ugrijana. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi je trebao recept za neku dobru marinadu. Ova mi se čini odlična. Sad u ljetno vrijeme svi uživamo u lakšoj hrani, a ovo mi se čini jako dobro. Obavezno ću probati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo prelepo izgleda. Obozavam piletinu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super recipe! I will try it! Thanks for sharing :) Kisses

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja pravim jednu, skoro pa istu marinadu i u nju packam isključivo pileće karabatake (uzimam one bez kostiju). Ne skidam im kožicu i pečemo ih ili na klasičnom roštilju, ili na gril tavi. Kožica i potkožna masnoća se djelimično otope, kožica hrska i meso mi je nekako bolje. Probala sam ovako spremati i karabatiće bez kožice, ali moji ih više vole u onoj prvoj varijanti. :)
    Inače, što se tiče gril tave, ja imam teflonsku, nije loša, ali ja sanjam o gusanoj :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sviđa mi se marinada. Pokušat ću s piletinom u pećnici... (nemam grill a ni tavu, treba mi veća kuhinja ;))

    OdgovoriIzbriši
  7. Verujem da je bilo odlicno, volim ovakve marinade... a tu grill tavu isto merkam vec dugo, pa nikako da stigne na red;)))

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.