Nježna pita s čokoladom ☆Tender chocolate pie

by - 14.5.10

Tender chocolate pie  by Laka kuharica: flaky, creamy and darkly delicious this pie simply melts in your mouth.
☆ Flaky, creamy and darkly delicious this pie simply melts in your mouth. 
Sve što u sebi ima puno čokolade dobro prolazi u našem kućanstvu. Oduvijek sam obožavala čokoladu, a bilo je perioda kada mi je bila i glavna hrana. No, ne volim sve i svakakve čokice. Jedno vrijeme, u bivšoj državi, osim domaćih, nije bilo nikakvih drugih čokolada – a kad kada ih jednostavno nije bilo. U to vrijeme inspekcija je prešutno, uz direktivu s vrha, propuštala čokolade s tako malim udjelom kakao maslaca da su se te čokolade trebale zvati „šećerne ploče“, a ne čokolade. Njih nisam voljela i to je period u kojem sam se odvikla od naših čokolada. U shopping se išlo u Austriju ili, po ljeti, u Italiju i tako sam se navukla na neke druge okuse. Navika je ostala, jedino su Bajadere zakon. Slijedom ovoga, uopće nisam ljubitelj gorkih čokolada koje su odjednom postale jako moderne. Njih koristim za kolače, umjesto kuhinjske čokolade. Skupa zamjena, ali u kremama, kao ovoj, gdje se čokolada treba dobro osjetiti, zamjena je više nego potrebna.

For the English version of the recipe, scroll down! 

Porcija: 6 - 8
Gotovo za: 1 h 25 min
Složenost: umjerena
Priprema: 60 min
Pečenje: 25 min


SASTOJCI:
Slatko tijesto za podloga za pitu
150 g maslaca
30 g badema (ili lješnjaka), sitno samljevenih
90 g šećera u prahu
¼ čajne žlice ekstrakta vanilije
1 cijelo jaje
Malo soli
250 g brašna

Ganache od tamne čokolade:
170 g tamne čokolade (s najmanje 70% kakaa), natrgane na manje komade
30 g mliječne čokolade (s 40% kakaa)
150 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja (tekućeg)
1 cijelo jaje

PRIPREMA
1. Maslac dobro izraditi dok ne postane pjenast i ujednačeno kremast. Sve ostale sastojke dodati, miješati rukama do ujednačenog tijesta. Oblikovati loptu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru preko noći.
2. Tijesto razviti u krug debljine 5 mm, promjera dovoljnog za oblik za pečenje pite ili torte (promjer cca 30 cm). Utapkati ga rukom, da što bolje prione uz oblik i stranice, u maslacem premazan oblik za pite. Odložiti na hladno 30 minuta.
3. Tijesto zatim prekriti papirom za pečenje,  rasporediti suhi grah ili staviti nešto što će omogućiti da se tijesto, pri pečenju, ne napuhne. Peči u pećnici na 170°C oko 15 minuta. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi u obliku za pečenje.
4. Za ganache, u međuvremenu, mlijeko i slatko vrhnje staviti na vatru da zakuha. Čim počne kuhati, maknuti s plamena. Čokolade dodati u vrelo mlijeko i vrhnje, otopiti ih stalno miješajući smjesu, sve dok ne postane gusta, sjajna i ujednačena. 
5. Jaje dodati, uz žustro miješanje (da se ne skuha!), u kremu. Polu tekuću kremu izliti na pečeno tijesto/ podlogu za pitu gotovo do samog vrha i peči 20 minuta na 150°C. Krema se treba stisnuti, ali još uvijek ostati „drhtava“. Pitu sasvim malo ohladiti, poslužiti toplu.


Tender chocolate pie

Preparation time: 20 min + „resting“ in the fridge + 30 min
Baking time: 25 min
Total time: 1 h 50 min (+ „resting“ in the fridge)
Serves: 6-8

Ingredients:
Sweet pie dough:
150 g butter
30 g almonds (or hazelnuts), ground
90 g powdered sugar
¼ tsp vanilla essence
1 egg
A little bit of salt
250 g flour

Dark chocolate ganache: 
170 g dark chocolate (with at least 70% cocoa)
30 g milk chocolate (40% cocoa)
150 ml milk
150 ml cream
1 whole egg

Method:
1. Prepare the pie dough the day before: beat butter until it becomes smooth and homogeneous, then add, one by one, the rest of the dough ingredients (in the order noted in the recipe). Form a smooth ball. Cover with plastic wrap and refrigerate over night.
2. The next day, roll the dough into the circle, cca 30cm in diameter and 5mm thick.
3. Place the dough into the buttered pie tin or round cake tin. Pat it with your fingers so it adheres to the tin tightly. Refrigerate for at least half an hour.
4. Preheat oven to 170°C, line the dough with parchment paper and baking beads (dried beans or chick peas ...) and bake for 15 minutes. When done, let it cool in the baking tin.
5. Prepare the ganache: heat milk and cream in a pan. When the boiling starts, remove the pan from heat. Add chopped dark and milk chocolate, melt them stirring constantly. The ganache should be thick, shiny and homogeneous.
6. Add the egg stirring vigorously (be careful not to cook it!). The ganache should be semi-liquid. Pour it into the baked pie shell (just a few mm from the edge) and bake the pie at 150°C for 20 minutes (even less). The ganache should thicken, but still remain shaky. Cool slightly and serve warm.


Uvjeti komentiranja*Comments Policy

Još uvijek gladni?

9 komentara

  1. Radila sam slično,kada smo istrazivali blog Dvi ribe...Deca ovakve pite volu i brzo se spremaju.Sada za vikend ću praviti tvoju genese tortu od čokolade,bas me zanima...:)
    Inače sam se zainteresovala i za onu Red Velvet tortu,samo neznam da li će moji hteti da jedu jer je crvena...:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Eh, ja ti spadam u raritete, draži mi je svaki kolač od čokolade. Možda je tome razlog upravo to što u moje vrijeme nije bilo dobrih čokolada. Jedine čokolade koje ja volim je s nekim zrnevljem u njima i čokolade s okusaom kave. Ali, ova torta bi me sigurno zadovoljila kao i moju ekipu!

    OdgovoriIzbriši
  3. E a ja ne pravim pitanje ,samo da je čokoladno,kolači,pite,torte,bele,crne,mlečne.....
    Sigurno ću isprobati ovaj tvoj receptić!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. O da, obožavam ovakve kolače. Volim prhko tijesto i tamni čokoladu pa mi je ova kombinacija pun pogodak. I ja sam radila sličnu pitu, samo kod mene je u kremu išlo sveukupno 400g čokolade. Suvišno je reći da se pojela isti dan (imali smo goste :))

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobro se sjecam secernih tabli... saren, privlacan omot, al' okus grozan. Cadbury mi nije toliko drag, vise volim Milku i Toblerone. No, prvo mjesto dajem ipak Green & Blacks organskim cokoladama, fantasticne su!

    OdgovoriIzbriši
  6. napravila, prezadovoljna okusom :-))) ali imam jedno pitanje: ide li možda 300 g mliječne čokolade a ne 30 g kao što ste napisali... jer ispao mi je puno tanji sloj čokolade nego vama na slici a još sam radila u užem obliku za pečenje nego vi...

    OdgovoriIzbriši
  7. @Anonimno
    U ganache ide ukupno 200g čokolade. 170g gorke i 30g mliječne. Možda ste previdjeli gorku. kako bilo, drago mi je da vam se svidjelo i žao mi je da ipak nije do kraja ispunila očekivanja. Ne znam koji je promjer ovog mog kalupa za pečenje pita, a možda imamo i različita očekivanja vezano uz debljinu punjenja. Ja sam ovu pitu radila nekoliko puta prema ovom receptu i uvijek je ispala isto, tako da mi se čini da je recept o.k.

    OdgovoriIzbriši
  8. Gledala sam neke druge recepte gdje stavljaju i duplo više čokolade u pite a kako obožavam čokoladu nadala sam se da ste pogriješili i da i u Vaš recept ide više :-))) Svakako je recept odličan i sigurno ga ću opet ponoviti.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.