Laki sadržaj

Lakoća umjetnosti ili Podravski blues :: The lightness of art or Podravina blues

9.5.10Ovaj post nema veze s kuhanjem. To jest, ima, ali vrlo posredno. Ovaj post je samo mali podsjetnik, za ostatak Hrvatske, da u Podravini ima jedno malo selo koje je krcato slikarima, kiparima i pjesnicima. Hlebine. Neću stavljati linkove, tko želi, sve će naći sam. Podravina je melanholični, posebni kutak uz Dravu koji je rodio umjetnike svih vrsta. Svijet samozatajnih i skromnih ljudi. Prilično šutljivih, jako radinih i "trpečih". U ovoj nesretnoj zemlji  Podravine kao da i nema. Nikada nema vijesti o njoj i ljudima koji tu žive, nikada nema beskrajnih, dosadnih festivala nerazumljivog pjevanja, samo jedna ili dvije serije bile su na kajkavskom, nema putopisa koji bi pričali o njezinim ljepotama - koje nisu ni more, ni planine, ali su ljepote! Ovaj kraj dao je više umjetnika po glavi stanovnika nego i jedan drugi. O tome se ne priča i o tome se malo zna. Koliko sam ja osobno znam i akademskih i naivnih slikara! Koliko kipara! Pjesnika! Ali, ravna, melanholična, maglena i zelena Podravina, zemlja je, ponavljam, čkomećih i trpečih, radečih ljudi, a ne hvalisavih paunova. 
Ovo je samo djelić Hlebina ulovljen u pola sata čekanja da završi jedna misa zadušnica, jednog sunčanog utorka. nije bilo vremena posjetiti Generalićevu kuću i ljubaznu Geninu (drugu) ženu. Idući put, i u veselijoj prilici.

JOŠ UVIJEK GLADNI? :: HUNGRY FOR MORE?

2 komentara

  1. Divne slike, stvarno je lepo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasne slike i hvala što si nas podsjetila i na ljepotu Podravine. Inače mislim da je ljepota u nama. Ako želimo svugdje ćemo vidjeti ljepotu!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala.*Love and appreciate your comment. Thank you.

CookEatShare Member
view my recipes
CookEatShare Member

Laka kuharica Express

Laka kuharica Express
Preuzmi besplatnu knjižicu recepata u pdf formatu

Prati me*Follow

Cool

Začini i začinsko bilje u kulinarstvu

Tablice zamjena za začine i začinsko bilje

Tablice zamjena za začine i začinsko bilje
Herb and Spice Substitution Charts