Junetina u crnom vinu ☆ Beef in red wine

by - 24.2.10

Beef in red wine by Laka kuharica: Tender, hearty and aromatic stew.
☆ Tender, hearty and aromatic stew ideal to warm you up. ☆
Junetina je zdravija od svinjetine, to svi znamo. No, čini mi se da ima daleko više recepata za pripremu svinjetine nego junetine. Postoji nekoliko klasičnih recepata koji se pojavljuju u nekoliko klasičnih varijanti i to je to. Stoga sam pokušala napraviti ovu „pijanu“ kombinaciju i ispala je sasvim solidno. Prednost recepta je i u tome što se kuharica može, bez grižnje savjesti, rukovoditi onime: jednu dodajem, dvije zalijem ili čašu vina dodam mesu, dvije, kao, probam (probati je dobro; probati je potrebno i neophodno!). Kako bi ovaj recept bio različit od već spomenutih, uvijek istih varijanti, za prilog sam napravila cuscus. Em je brz za pripremu, em se odlično slaže s umakom i mesom. Živjeli, mislim U slast!

Porcija: 4 
Gotovo za: 2 h 
Složenost: umjerena
Priprema: 5 min
Kuhanje: 1 h 50 min
SASTOJCI:
800 g junećeg buta, narezanog na deblje, manje komade
2 žlice kukuruznog brašna, pomiješanog s paprom i soli
6 žlica suncokretovog ulja
1 luk, sjeckan
200  – 300 g dimljene slanine, usitnjene
500 ml crnog vina
1 list lovora
1 grančica svježeg ružmarina
200 g malih šampinjona
4 mrkve, narezane na komade

PRIPREMA:
Coat beef chunks with flour
1. Juneće odreske narezati na manje komade i uvaljati u začinjeno brašno.
Fry the beef and take out of the pan
2. Trećinu junetine pržiti na 2 žlice ulja do zagasito smeđe (zapečene) boje. Pečene komade mesa izvaditi šupljikavom žlicom na papirnati ubrus. Postupak prženja ponoviti, sve dok sva junetina ne bude pržena.
Fry onions and bacon
3. Luk pržiti u istoj posudi 2 - 3 minute dok ne omekša. Slaninu dodati luku i pržiti dok ne poprimi zagasito smeđu (zapečenu) boju.
4. Vino dodati, miješati stružući po dnu posude kako bi se oslobodili zapečeni dijelovi koji su ostali od mesa i slanine

add herbs and beef to wine
5. Lovor, ružmarin i junetinu dodati u vino, pustiti da sve kratko zakuha, smanjiti vatru, poklopiti i kuhati 50 minuta.
Add button mushrooms and carrots
6. Šampinjone i mrkvu dodati mesu, po potrebi podliti s malo vode, promiješati i nastaviti kuhati još 50 minuta ili dok meso ne bude sasvim mekano.

Laka preporuka: umjesto uobičajene riže ili krumpira, kao prilog pripremila sam couscous. Odlično!

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

7 komentara

  1. E gde me nadje,ja gulas obozavam.Moja deca kada su vikendom ceo dan kući,obično traze subotom da im kuvam gulas.Sa vinom ili bez bilo kakvim dodacima,mislim da je gulas jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodusnim.

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam slaba na gulaše. I to najradije da ostane onak malo jušasti, pa sa žlicom i finim kruhom. Odlično mi je ovo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo su prava jela koja se meni sviđaju. Rado spremam slično, a kruh u umak umačem i prije nego je jelo gotovo.
    Nisam probala svinjetinu, i baš nisam sigurna kojim bi se mesom po mekoći i masnoći mogao zamijeniti koji komad svinjetine. ja sam i Andrein lungić i Masaterin lungić spremala sa komadima od junećeg buta. U našim mesnicama nemam šanse ni da vidim kako bi trebao izgledati jedan sirovi svinjski lungić, pa da barem prema boji znam o kakvom se mesu radi. Kada sam pitala za svinjski vrat rečeno mi je da ga mogu zamijeniti nekim drugim komadom svinjetine, kao da se radi o tome da ja ne jedem vrat, ja zapravo nemam pojma o svinjetini uopšte.

    OdgovoriIzbriši
  4. @Selma, lungić je svinjski file, najfiniji dio svinje, vrlo nježne strukture i nježno ružičaste boje....vidi tu

    OdgovoriIzbriši
  5. Do rata ni ja nisam često jela svinjetinu pogotovu svježu, jer u nas je nije bilo ni kupiti. Svježa se jela samo u vrijeme kolinja i to obično pečena. Tako nisam ni naučila ni jesti ni spremati svinjetinu u saftovima. Zato nam je služila ili junetina ili teletina.
    Moji dečki jako vole gulaše iliti saftove kako to mi kažemo, pripremljen ovako s vinom samo bez gljiva, ne voli tata gljive pa djeca nisu naučila.
    Ja to pripremim za dva dana, pa jedan dan jedemo s nekim prilogom a drugi dan skuham krupir pa sve sastavim (i vodu u kojoj se kuhao krumpir) i imamo finu gulaš - juhu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Junetina u crnom vinu mi je uvijek asocijacija na svečani ručak, i često to pravim, ali ću sljedeći put po tvom receptu. A kuskus je često kod mene na stolu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan ti je gulaš... zakiseljen crnim vinom, pojačan slaninom, aromatiran začinima i zemljanim ukusom gljiva!Ne znam ko bi mu mogao odoliti:)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.