"Ljubav ne umire zbog izgladnjivanja, već loše probave"

by - 10.2.10

Ninon de l'Enclos

Ninon de Lenclos (1620 - 1705) bila je slavna francuska kurtizana koja je navodno imala 5000 ljubavnika. Bila je bliska prijateljica Molièra, ali i sama je pisala, govorila nekoliko jezika i bavila se naukom. Njezin salon bio je na daleko poznat i svaki dan su ga posjećivale, od 17-19h,  najpoznatije i najmoćnije osobe onog vremena.



Nicolas-André Monsiau: "Moliere lisant le Tartuffe chez Ninon de l'Enclos."
Nicolas-André Monsiau: "Moliere lisant le Tartuffe chez Ninon de l'Enclos." 
Na slici su prikazani Pierre Corneille, Jean Racine, Jean de la Lafontaine, the Maréchal de Vivone, Nicolas Boileau, Chapelle, Jean-Baptiste Lully, Thomas Corneille, Jules Mansard, Philippe Quinault, Baron, le grand Condé, Saint Evremont, Jean de la Bruyére, Pierre Mignard, François Girardon i vojvoda de la Rochefoucault.

Ona je prkosila tadašnjim muško-ženskim stereotipima i krutim pravilima, bila je žena puna ljepote I duha, kulturna i pomalo ironična. U svojoj oporuci mladom Voltaire-u ostavila je 1000 franaka kako bi si mogao kupiti knjige!
Ninon je smatrala da je ljubav najjači afrodizijak. Rekla je slijedeće: "Naoko se čini da je ljubav uvijek isti osjećaj, koji se stalno ponavlja, ali ustvari je svaki puta nova i drugačija i zbog toga je tako očaravajuća."
Što ne znači da ipak nije imala svoj osobni recept za afrodizijačku juhu: pasirani grašak pomiješajti s bistrom mesnom juhom, dodati kap limunovog soka i malu čašicu finog sherrya. Šampanjac i tučeno vrhnje dodati neposredno prije posluživanja.  E voila!

Još uvijek gladni?

5 komentara

  1. Ne znam za juhu i njena navodno afrodizijačka svojstva, ali bi se moglo vjerovati jednoj dami na njenom položaju. Ono što je činjenica je da je članak zanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  2. he, he, pa ta je imala drugog ljubavnika svaki tjedan a ponekad i dva... ne znam kako je izasla na kraj sa svima njima...:lol
    a juha... mozda bi joj se trebale dodati kamenice cisto onako da bude chic...:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Morati ću se složiti sa navedenom damom. Ljubav jest najjači afrodizijak! :)
    Interesantan post, a badge sam preuzela, hvala. Bilo mi je i to zgodno pročitati i ima žena apsolutno pravo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaista fantastičan tekst, koji bih ja malo začinila kuloarskim pričama :) naime, postojala su govorkanja da je ona imala sina koji je odrastao sa ocem ne znajući ko mu je majka. Kada je stasao upoznao je Ninon i zaljubio se u nju. Saznanje da je žena koja mu je pokrenula sva čula ustvari njegova biloška majka, dovelo ga je do samoubistva. Ovo je vjerovatno trač, ali trač koji je nadživio ovu nesvakidašnju ženu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super tekst, a i ta juha mi dobro zvuci!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.