Falafel u pita pecivu ☆ Falafel in pita bread

by - 2.12.09

Falafel in pita bread by Laka kuharica: simple, flavorful, and hearty meal.
☆ This simple, flavorful, and hearty chickpea falafel is wrapped in a nice warm pita bread. 
Nekako u ovo vrijeme, prije godinu dana, sjedila sam, kratkih rukava i golih nogu, u arapskom dijelu starog Jeruzalema i jela falafel u pita pecivu. U tome dijelu svijeta to je sasvim obična, ulična, brza hrana. Meni je bila odlična, kao i sve drugo što sam probala i jela u Jeruzalemu. Ovaj falafel moja je reminiscencija na poseban grad i posebnu kulturu.
Iako ima podosta koraka za pripremu i zahtijeva vremena - isplati se! Naročito će se svidjeti svima koji nisu preveliki ljubitelji mesa. Dobro je i to što ga možete pripremiti i dan ranije.

Porcija: 6
Gotovo za: 1 h 20 min
Složenost: umjerena
Priprema: 1 h

Pečenje: 20 min
SASTOJCI:
Falafel:
250 g suhog slanutka, namočenog i ocijeđenog
3 češnja češnjaka, sjeckanog
1 vezica peršina, sjeckanog
1 mali luk, sjeckani
20 g brašna
¾ čajne žlice sode bikarbone
1 čajna žlica cumin-a i korijandera ili 1 ½ čajna žlica gotove mješavine začina za falafel
300 – 400 ml ulja od kikirikija (ima visoko talište, pa ne zagori)
Sol i papar

Pita pecivo:
1 vrećica instant suhog kvasca
1 čajna žlica šećera
360 ml tople vode
1 čajna žlica soli
420 g brašna + za posipanje
1 čajna žlica maslinovog ulja

PRIPREMA:


1. Slanutak usitniti u mikseru do konzistencije pirea, zatim premjestiti u posudu za miješanje.
2. Peršin, češnjak, luk i 2 žlice pirea slanutka miješati u mikser, zatim dodati preostalom pireu slanutka.

3. Brašno, cumin, korijander (ili mješavinu začina za falafel), sodu bikarbonu, papar i ½ - 1 čajne žlice soli dodati pireu. Sve sastojke izmiješati žlicom, ako je smjesa pre suha, dodati nekoliko kapi vode. Smjesu oblikovati u manje okruglice (ova količina dovoljna je za 20 – 25 okruglica).
4. Manju količinu (6-8) okruglica peči na srednje jakoj vatri u vrućem ulju oko 2 minute ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Okuglice okretati šupljikavom žlicom kako bi se jednakomjerno ispekle sa svih strana. Izvaditi na papirnati ubrus, ponoviti pečenje s preostalim okruglicama.
5. Falafel poslužiti u vrućem pita pecivu: zarezati "džep" u pecivu koji se stvorio pečenjem i u njega, na podlogu od sjeckanog povrća (na pr. rajčice, paprike, zelenog luka ili vlasca, salate i sl.), začinjenog prema želji s nekim preljevom za salatu ili hummusom i tahini umakom, položiti nekoliko falafela.

Pita pecivo:

1. Toplu vodu staviti u posudu breadmaker-a, dodati šećer i kvasac, sve promiješati i ostaviti da stoji nepokriveno 5 – 10 minuta. Kvasac se treba zapjeniti.
2. Sol i brašno dodati vodi s kvascem, programirati aparat na izradu tijesta (na pr. za pizza tijesto) i uključiti da se miješa oko 30 minuta (zatim prekinuti program). Nakon 5 minuta provjeriti konzistenciju tijesta i po potrebi dodati malo vode ili brašna. Izvaditi na pobrašnjenu podlogu i 10-ak puta premijesiti. Oblikovati u loptu, staviti u posudu namazanu maslinovim uljem, pokriti i ostaviti da se diže oko 1 ½ h.

3. Tijesto oblikovati u 8 manjih lopti, ostaviti da pokrivene odstoje na pobrašnjenoj podlozi oko 15 minuta.

4. Svaku pojedinu loptu tijesta razviti u krug promjera 18 - 20 cm, debljine 1 cm. Površina kruga mora biti sasvim glatka, bez nabora, kako bi se tijesto lijepo napuhalo pri pečenju.

5. Staviti na vrući lim iz pećnice, samo po dva komada odjednom, peći na 250˚C oko 3-4 minute ili dok se tijesto ne napuhne kao balon i poprimi svijetlo zlaćanu boju. Paziti da ne zagori.

6. Pecivo izvaditi iz pećnice i staviti da se hladi na rešetki (nikako ne slagati jedno na drugo) kako bi se napuhnuti dio ispuhnuo i ostavio „džep“ u sredini peciva. 

Laka preporuka: falafel, kao i pita pecivo možete spremiti dan, dva unaprijed: pita pecivo umotajte u veliku kuhinjsku krpu kako bi ostalo mekano, a prije posluživanja pecivo i falafel kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici.

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Ok. sad sam stvarno gladna!
    Ti si već druga u desetak dana koja nas mami falafelom. A morati ću onda nešto poduzeti :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve pohvale gospođi majci za ovaj krasan recept :)

    Ja sam jedna od najlošijih kuharica koje je svijet vidio, ali zahvaljujući Vašem blogu, čak i ja uspijevam skuhati nešto fino :)

    Falafel je uspio fantastično, Lošija Polovica je bila presretna i rekao je da tako dobar falafel nikad nije jeo ;)

    Najveći problem mi je bio naći korijander, iz nekog razloga ga nema po supermarketima, uspjela sam ga naći u Bio&Bio za 20 kn.

    U prvi mah mi se kuglice nisu htjela lijepo oblikovati pa sam dodala malo vode i stavila smjesu u frizer na 10 min, nakon toga nije bilo problema i niti jedna se nije raspala.

    Još jednom, sve pohvale, cijenim Vaš trud da recepti budu detaljno objašnjeni i shvatljivi nama lošim kuharicama ;)

    Lijepi pozdrav, Dušicina kolegica Maja :)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.