Svečana juneća pečenka ☆ Festive roast beef

by - 10.11.09

Festive roast beef by Laka kuharica.  meat is cooked slowly with fruits and spices and topped with Yorkshire pudding-like batter.
☆ This roast beef is cooked slowly with fruits and spices and topped with Yorkshire pudding-like batter. 
Kada očekujemo veće društvo, uvijek razmišljamo o pečenkama, a najčešće o patkama, guskama, odojcima, možda i janjetini. Sve te pečenke su vrlo dobre i hvale vrijedne, ali ne nude neko veliko iznenađenje (kadkada nam ga ipak treba). Zato, ako želite svoje goste ili familiju ugodno iznenaditi nečim novim, ovaj recept je za vas. Okusi vode ravno za bogataške trpeze srednjeg vijeka. Zašto da si ne priuštimo barem taj luksuz.

Porcija: 8
Gotovo za: 3 h 30 min
Složenost: umjerena
Priprema: 20 min

Pečenje: 3 h 
SASTOJCI:
1600 g – 2 kg juneće pečenke
1 čajna žlica sušenog bosiljka
½ čajne žlice sušenog ružmarina
¼ čajne žlice timijana
160 g datulja, bez koštica, prepolovljenih
200 g suhih smokava, odstraniti peteljke, narezati na trake
100 g sušenih koluta jabuke, prepolovljenih
60 g brašna
1 čajna žlica cimeta
1 čajna žlica soli
60 g maslaca
350 ml goveđeg temeljca od 1 kocke

Tijesto:
120 g brašna, oštrog
1 jaje, umućeno
180 ml mlijeka
¼ čajne žlice soli
½ čajne žlice pecilnog praška
¼ šalice sjeckanog svježeg peršina

PRIPREMA:

1. Bosiljak, ružmarin i timijan pomiješati i dodati pripremljenim datuljama, smokvama i jabukama. Promiješati.
2. Meso sa svih strana uvaljati u mješavinu brašna, cimeta i soli. Pržiti sa svih strana na maslacu u posudi (koja ima poklopac) prikladnoj za pećnicu. Kada poprimi zlatno smeđu boju, maknuti s vatre i oko pečenke rasporediti začinjeno voće. 
3. Goveđi temeljac dodati, zatim posudu čvrsto zatvoriti poklopcem. Premjestiti u pećnicu i peći na 180˚C oko 3 h ili dok ne postane mekana i rahla. Ne otklapati ili podlijevati.
4. U međuvremenu pripremiti vrlo gusto tijesto, slično onome za palačinke, od svih sastojaka za tijesto, osim peršina, koji se dodaje na kraju. Po potrebi dodati još malo brašna ili mlijeka.
5. Posudu s pečenkom izvaditi iz pećnice, meso preliti smjesom za tijesto tako da višak smjese ode u umak od pečenja. Temperaturu pećnice pojačati na 230˚C, pečenku u tijestu, u otkrivenoj posudi, peći još 5-10 minuta sve dok tijesto ne poprimi lijepu smeđu boju. Nakon pečenja meso izvaditi iz pećnice i ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
6. Pečenku rezati na tanje ploške zajedno s "presvlakom" od tijesta i poslužiti s umakom od pečenja i komadićima tijesta koje je u njega kapalo.


Laka preporuka: za kompletan svečani ručak predlažem da poslužite Aromatičnu juhu od tikve, salatu od crvenog zelja za prilog, a za desert osvježavajući Mokri kolač od limuna sa šafranom.

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.